Simona Halep a primit o suspendare de 4 ani în scandalul de dopaj în care este implicată, iar singura cale de atac a rămas Tribunalul de Arbitraj Sportiv. Întrebat despre cazul fostei lidere WTA, Cristi Balaj (fost șef al ANAD) spune că Halep ar fi putut evita foarte ușor toate problemele dacă ar fi dialogat cu Agenţia Naţională Anti-Doping.

Simona HalepFoto: JAVIER ROJAS / Zuma Press / Profimedia

>> Atac al canadienilor care i-au furnizat suplimente Simonei Halep: „Nu a fost singura care a folosit acel produs”

Cristi Balaj spune că Simona Halep a ignorat Agenţia Naţională Anti-Doping

Într-o intervenție la Fanatik SuperLiga, actualul conducător de la CFR Cluj spune că Simona Halep nu a avut niciun fel de comunicare cu ANAD, fosta lideră WTA ignorând efectiv această instituție.

„Sunt convins că dacă Simona Halep ar putea să dea timpul înapoi, nu ar avea aceeaşi încredere în staff-ul ei. Şi altfel ar fi comunicat cu cei de la ANAD, care erau mai mult decât fericiţi să îi ofere orice fel de informaţie.

Niciodată nu a sunat să întrebe. Cât timp am fost eu, niciodată. La un moment dat, cineva din staff-ul ei m-a întrebat de nişte produse naturale dacă poate să le ia şi l-am îndrumat spre doamna director.

Rapid, i-a dat informaţiile şi asta a fost. Persoana respectivă nu mai era în staff-ul ei. Nu era obligată să facă asta. Era în favoarea ei, dar nu era obligatoriu. Din păcate, WADA nu acordă clemenţă pentru sportivii care au fost educaţi din punct de vedere anti-doping.

Mai ales sportivii din discipline individuale cu premii mari, la tenis vorbim de cel puţin 20 de testări într-un an uneori, aceştia au legătură constant cu tot ce înseamnă anti-doping şi WADA nu acceptă paşi greşiţi la sportivii la final de carieră, consideraţi că au fost pregătiţi în repetate rânduri.

Simona probabil nu a colaborat mai des cu cei de la ANAD pentru că a avut persoane în staff-ul ei care au avut legături cu alte Agenţii anti-doping sau specialişti din lumea anti-dopingului şi sunt convins că studiau lipsa substanţelor interzise.

Cei de la ANAD ar fi fost fericiţi să sprijine şi să îi dea informaţii. I-ar fi transmis, atenţie mare la suplimentele alimentare pentru că WADA recomandă sportivilor să nu consume suplimente alimentare decât dacă s-au convins că lotul din acel supliment alimentar nu este contaminat”, a spus Cristi Balaj pentru sursa citată.

Suplimentul de colagen (Keto MCT) i-a fost recomandat Simonei Halep de către Candice Gohier de la Academia Mouratoglou. Este vorba despre primul fizioterapeut străin din cariera fostei lidere WTA. Gohier i-a luat locul lui Theo Cercel în echipa Simonei.

De știut despre cazul de dopaj al Simonei Halep:

  • Cazul Simonei a fost judecat de către Sport Resolutions, tribunal independent din Londra care gestionează dosarele de dopaj din sportul alb.
  • Simona mai are o singură cale de atac: Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.
  • Dacă suspendarea de 4 ani va fi menținută, atunci fosta lideră WTA ar putea reveni teoretic pe terenul de tenis pe 6 octombrie 2026. La acel moment, Halep ar urma să aibă 35 de ani.

>> Prima reacție a firmei acuzate că i-a furnizat Simonei Halep suplimente contaminate cu Roxadustat

>> Avocatul Simonei Halep, după ce firma canadiană a negat contaminarea suplimentelor cu Roxadustat: „Habar n-aveau de unde au luat ingredientele”

>> Numele persoanei care i-a dat Simonei Halep suplimentul contaminat - ITIA motivează suspendarea de 4 ani