Carlos Alcaraz și Novak Djokovic au oferit un spectacol de aproape cinci ore în marea finală de la Wimbledon, ibericul cucerind pe iarba londoneză al doilea titlu de Grand Slam al carierei. Meciul a fost comentat de John McEnroe, iar fostul mare jucător s-a arătat deranjat de protocolul de la All England Club.

John McEnroeFoto: Dave Shopland / Shutterstock Editorial / Profimedia

John McEnroe spune că „familia regală ar trebui să facă o plecăciune, nu jucătorii”

Potrivit protocolului de la Wimbledon, finaliștii trebuie să facă plecăciuni și reverențe în fața lojei regale. Întrucât jucătorii sunt cei care asigură spectacolul, McEnroe (fost lider ATP și câștigător a șapte titluri de Grand Slam) crede că ei sunt cei care ar trebui să fie respectați și apreciați.

„Privind plecăciunea și prezentarea omagiilor, și nu mai vorbim aici de prezența reginei, ci de astfel de gesturi în fața unor personaje minore din familia regală. Ce înseamnă asta?

Practic, sistemul a luat-o razna și asistăm la niște gesturi în care oamenii sunt respectați, nu pentru că ar fi reușit ceva cu adevărat notabil, ci pentru că s-au născut în lumea bună.

Care au fost eroii principali aici? Jucătorii, nu? Și atunci de ce s-au aplecat în fața unor oameni cărora le-au oferit spectacol?

Oamenii din loja regală ar trebui să se gândească să facă ei o plecăciune în fața jucătorilor” - John McEnroe.

În loja regală s-au aflat Kate Middleton și Prințul William, dar și Prințesa Charlotte (8 ani) și Prințul George (9 ani).

>> Imaginea momentului în tenisul masculin: Finalul unei ere?

De știut după finala masculină de la Wimbledon 2023

  • Acesta este al doilea titlu de Grand Slam din cariera lui Alcaraz (a mai triumfat la US Open 2022).
  • Ultima înfrângere a lui Djokovic la Wimbledon data din 2017: la acea ediție, sârbul era nevoit să abandoneze în timpul partidei cu Tomas Berdych din sferturile competiției londoneze (la scorul de 7-6(2), 2-0 în favoarea cehului).
  • Pentru prima oară după 2015, în marea finală de la Wimbledon s-au întâlnit primii doi capi de serie.
  • Djokovic și Alcaraz s-au întâlnit de trei ori până acum în circuitul ATP. Precedentele meciuri s-au disputat pe zgură, fiecare câştigând o dată: Carlos la Madrid (2022), scor (5)6-7, 7-5, 7-6(5), iar Novak la Roland Garros (2023), scor 6-3, 5-7, 6-1, 6-1.
  • În 2023, Novak Djokovic a câştigat turneele de Grand Slam de la Australian Open şi Roland Garros.
  • Nole câștigase ultimele patru ediţii ale turneului de la Wimbledon, unde a cucerit şapte trofee (la egalitate cu Pete Sampras, cu unul mai puţin decât Roger Federer - deţinătorul recordului în Era Open).
  • În acest sezon, Alcaraz a câștigat 47 de meciuri (cele mai multe din circuitul ATP) și a pierdut doar 4. De cealaltă parte, Djokovic are 33 de victorii și 5 înfrângeri.
  • Carlos este cu 15 ani și 348 de zile mai tânăr decât Nole. Doar între Jimmy Connors și Ken Rosewall a fost o diferență mai mare de vârstă între finaliștii unui Grand Slam (17 ani și 304 zile - Wimbledon și US Open 1974).

>> Carlos Alcaraz, discurs de mare campion după succesul istoric împotriva lui Novak Djokovic

>> Mesajul lui Rafael Nadal după ce Carlos Alcaraz a câștigat Wimbledon 2023

>> VIDEO Novak Djokovic, copleșit de emoții după înfrângere - Lacrimile campionului

>> Toni Nadal comentează rivalitatea Alcaraz - Djokovic, după triumful ibericului de la Wimbledon 2023