​Carlos Alcaraz i-a provocat lui Novak Djokovic prima înfrângere pe Centralul de la Wimbledon după o pauză de zece ani, scor 1-6, 7-6(6), 6-1, 3-6, 6-4. Ibericul i-a interzis lui Nole sărbătorirea celui de-al 24-lea titlu de Grand Slam al carierei, iar jurnaliștii de la Tennistv au prezentat o imagine cu ceea ce ar putea reprezenta finalul erei BIG 3.

Carlos Alcaraz si Novak DjokovicFoto: Cowie/COLORSPORT / Sipa Press / Profimedia

>> Carlos Alcaraz și cheia victoriei cu Novak Djokovic din finala Wimbledon 2023

Va pune Carlos Alcaraz final erei BIG 3 (Federer, Nadal, Djokovic) din tenisul masculin?

Neînvins de zece ani (!) pe Centralul londonez (în finala din 2013, Andy Murray era ultimul care-l dobora pe Nole), Djokovic a fost nevoit duminică să recunoască supremația rivalului său mult mai tânăr (ibericul are doar 20 de ani).

Cu Federer retras deja de luni bune, cu Nadal (37 de ani) care nu a mai jucat de la Australian Open și cu Djokovic (36 de ani) învins pe una din arenele unde părea de neatins, era BIG 3 se apropie cu pași rapizi de final.

Imaginea celor de la Tennistv îl arată pe Alcaraz împreună cu trofeul de la Wimbledon, în timp ce Andy Murray, Rafael Nadal, Novak Djokovic și Roger Federer îl aplaudă. Este ceea ce se numește schimbul de generații despre care se tot vorbește deja de ani buni.

De știut după finala masculină de la Wimbledon 2023

  • Acesta este al doilea titlu de Grand Slam din cariera lui Alcaraz (a mai triumfat la US Open 2022).
  • Ultima înfrângere a lui Djokovic la Wimbledon data din 2017: la acea ediție, sârbul era nevoit să abandoneze în timpul partidei cu Tomas Berdych din sferturile competiției londoneze (la scorul de 7-6(2), 2-0 în favoarea cehului).
  • Pentru prima oară după 2015, în marea finală de la Wimbledon s-au întâlnit primii doi capi de serie.
  • Djokovic și Alcaraz s-au întâlnit de trei ori până acum în circuitul ATP. Precedentele meciuri s-au disputat pe zgură, fiecare câştigând o dată: Carlos la Madrid (2022), scor (5)6-7, 7-5, 7-6(5), iar Novak la Roland Garros (2023), scor 6-3, 5-7, 6-1, 6-1.
  • În 2023, Novak Djokovic a câştigat turneele de Grand Slam de la Australian Open şi Roland Garros.
  • Nole câștigase ultimele patru ediţii ale turneului de la Wimbledon, unde a cucerit şapte trofee (la egalitate cu Pete Sampras, cu unul mai puţin decât Roger Federer - deţinătorul recordului în Era Open).
  • În acest sezon, Alcaraz a câștigat 47 de meciuri (cele mai multe din circuitul ATP) și a pierdut doar 4. De cealaltă parte, Djokovic are 33 de victorii și 5 înfrângeri.
  • Carlos este cu 15 ani și 348 de zile mai tânăr decât Nole. Doar între Jimmy Connors și Ken Rosewall a fost o diferență mai mare de vârstă între finaliștii unui Grand Slam (17 ani și 304 zile - Wimbledon și US Open 1974).

>> Carlos Alcaraz, discurs de mare campion după succesul istoric împotriva lui Novak Djokovic

>> Mesajul lui Rafael Nadal după ce Carlos Alcaraz a câștigat Wimbledon 2023

>> VIDEO Novak Djokovic, copleșit de emoții după înfrângere - Lacrimile campionului