Carlos Alcaraz a cucerit la Wimbledon al doilea titlu de Grand Slam al carierei, iar Toni Nadal (unchiul și fostul antrenor al lui Rafael Nadal) crede că tânărul jucător iberic va domina tenisul în următorii ani.

Novak Djokovic si Carlos AlcarazFoto: SEBASTIEN BOZON / AFP / Profimedia

>> Carlos Alcaraz și cheia victoriei cu Novak Djokovic din finala Wimbledon 2023

Novak Djokovic nu-i va mai putea face față lui Carlos Alcaraz, spune Toni Nadal

Toni Nadal, care îl pregătește în prezent pe Felix Auger-Aliassime, crede că Novak Djokovic (pe care Alcaraz l-a învins în finala de la Wimbledon) este singurul care îi mai poate pune probleme lui Carlos, dar sârbului (36 de ani) îi va fi din ce în ce mai greu să reziste în fața ibericului.

Antrenorul spune că jucătorii din noua generație nu se ridică la nivelul lui Alcaraz și l-a comparat pe acesta cu Rafael Nadal.

„Și-a arătat încă o dată spiritul de luptător și a dovedit ce campion este, rezolvând situațiile de criză cu un calm uimitor.

Cu satisfacție va putea purta medalia care îl acreditează ca nou membru al All England Club și va ști că la 20 de ani a realizat ceea ce tinerii care se lansează în acest sport tânjesc să realizeze la un moment dat.

Cu excepția lui Djokovic, care nu mai are mult timp la dispoziție, nu văd niciun jucător de pe scena actuală capabil să oprească ascensiunea lui Carlos.

Foarte rar vezi intensitate și viteză ca la Carlos. Joacă la fel ca Rafa (Nadal), nu renunță niciodată, luptă mereu până la ultima minge și are o intensitate caracteristică.

Mă gândesc că fanii spanioli vor avea ocazia să se bucure de multe alte meciuri și să sărbătorească multe alte victorii, atât în după-amiezile calde, cât și în cele reci de duminică” - Toni Nadal în El Pais.

>> Imaginea momentului în tenisul masculin: Finalul unei ere?

De știut după finala masculină de la Wimbledon 2023

  • Acesta este al doilea titlu de Grand Slam din cariera lui Alcaraz (a mai triumfat la US Open 2022).
  • Ultima înfrângere a lui Djokovic la Wimbledon data din 2017: la acea ediție, sârbul era nevoit să abandoneze în timpul partidei cu Tomas Berdych din sferturile competiției londoneze (la scorul de 7-6(2), 2-0 în favoarea cehului).
  • Pentru prima oară după 2015, în marea finală de la Wimbledon s-au întâlnit primii doi capi de serie.
  • Djokovic și Alcaraz s-au întâlnit de trei ori până acum în circuitul ATP. Precedentele meciuri s-au disputat pe zgură, fiecare câştigând o dată: Carlos la Madrid (2022), scor (5)6-7, 7-5, 7-6(5), iar Novak la Roland Garros (2023), scor 6-3, 5-7, 6-1, 6-1.
  • În 2023, Novak Djokovic a câştigat turneele de Grand Slam de la Australian Open şi Roland Garros.
  • Nole câștigase ultimele patru ediţii ale turneului de la Wimbledon, unde a cucerit şapte trofee (la egalitate cu Pete Sampras, cu unul mai puţin decât Roger Federer - deţinătorul recordului în Era Open).
  • În acest sezon, Alcaraz a câștigat 47 de meciuri (cele mai multe din circuitul ATP) și a pierdut doar 4. De cealaltă parte, Djokovic are 33 de victorii și 5 înfrângeri.
  • Carlos este cu 15 ani și 348 de zile mai tânăr decât Nole. Doar între Jimmy Connors și Ken Rosewall a fost o diferență mai mare de vârstă între finaliștii unui Grand Slam (17 ani și 304 zile - Wimbledon și US Open 1974).

>> Carlos Alcaraz, discurs de mare campion după succesul istoric împotriva lui Novak Djokovic

>> Mesajul lui Rafael Nadal după ce Carlos Alcaraz a câștigat Wimbledon 2023

>> VIDEO Novak Djokovic, copleșit de emoții după înfrângere - Lacrimile campionului