Iga Swiatek a triumfat la Roland Garros în 2020 și 2022, iar Mats Wilander crede că poloneza este favorită și la câștigarea ediției din 2023 a Grand Slamului parizian.

Iga Swiatek si Elena RybakinaFoto: Bai Xuefei / Xinhua News / Profimedia

Mats Wilander crede că Iga Swiatek este favorită la Roland Garros 2023, dar Elena Rybakina o poate încurca

În vârstă de 21 de ani, Swiatek mai are în palmares și titlul de la US Open 2022.

Cu toate acestea, Wilander crede că Rybakina îi poate pune probleme liderei ierarhiei WTA, mai ales dacă aceasta nu s-a refăcut complet după accidentarea de la Roma (suferită chiar în timpul unui meci cu Elena).

Fostul mare jucător nu o exclude nici pe Aryna Sabalenka din lupta pentru titlu, dar spune că aceasta trebuie să-și îmbunătățească jocul pe zgură.

„La Iga, singurul lucru pentru care trebuie să fiu puțin îngrijorat este partea fizică. Ea a fost accidentată de câteva ori acum și cred că asta este îngrijorarea.

Din punct de vedere mental, nu este deloc problemă. Ea a câștigat la Stuttgart. Ea are mentalitate de câștigătoare și poate să învingă orice adversară. Desigur, a pierdut din nou în fața Elenei Rybakina la Roma, așa că nu știm unde se află fizic.

Dar tot cred că ea este marea favorită. Este cea mai bună jucătoare de zgură din lume. Condițiile de joc nu vor face o mare diferență. Dacă terenurile sunt rapide, ea este grozavă. Dacă sunt mai lente, ea are puțin mai mult timp. Dacă este sănătoasă este favorită certă.

Nu cred neapărat că sunt doar două rivale pentru Iga, dar ceea ce au atât Sabalenka, cât și Rybakina este foarte multă putere și sunt cea mai mare amenințare. Acum, dacă trebuie să aleg doar una, spun Rybakina.

Cred că Sabalenka este foarte periculoasă, dar încă nu cred că tenisul ei pe zgură a ajuns la vârf. Cred că încă se poate îmbunătăți și poate face asta la Roland Garros. Poate ajunge în sferturi de finală și apoi poate că aș privi totul altfel.

Dar Rybakina este atât de calmă, lovește puternic și servește grozav. Nu simt că va deveni prea frustrată sau prea nervoasă. Arynei îi place să lupte și este un tigru pe teren și asta este ceva grozav. Dar uneori acest lucru o poate împiedica să joace cel mai bun tenis al ei” - Mats Wilander pentru Eurosport.

În vârstă de 58 de ani, Wilander este un fost lider ATP, iar de-a lungul carierei s-a impus de trei ori la Roland Garros (1982, 1985, 1988). În total, suedezul a cucerit șapte Grand Slamuri (trei AO și un US Open).

Iga Swiatek și Elena Rybakina, posibil duel în semifinalele de la Roland Garros 2023

Swiatek și Rybakina se vor afla pe aceeași parte de tablou, iar ipotetica lor întâlnire s-ar produce în penultimul act de la Roland Garros 2023.

Iga (21 de ani) și Elena (23 de ani) s-au întâlnit de patru ori în circuitul WTA, iar jucătoarea care reprezintă Kazahstan conduce cu 3-1.

2023, Roma: 2-6, 7-6(3), 2-2 pentru Rybakina (abandon Swiatek)

2023, Indian Wells: 6-2, 6-2 pentru Rybakina

2023, Australian Open: 6-4, 6-4 pentru rybakina

2021, Ostrava: 7-6(5), 6-2 pentru Swiatek.

Cum ar putea arăta sferturile feminine de la Roland Garros dacă favoritele își vor respecta statutul:

Iga Swiatek (1) vs Coco Gauff (6)

Elena Rybakina (4) vs Ons Jabeur (7)

Maria Sakkari (8) vs Jessica Pegula (3)

Caroline Garcia (5) vs Aryna Sabalenka (2).

Roland Garros 2023 (al doilea Grand Slam al sezonului) va avea loc în perioada 28 mai - 11 iunie.