Iga Swiatek a scris istorie la Paris, după ce a câștigat Roland Garros-ul fără să piardă vreun set. Poloneza în vârstă de doar 19 ani a învins-o pe Sofia Kenin (6 WTA, campioană la Australian Open în acest an), scor 6-4, 6-1 (americanca a cerut un timeout medical în setul secund, la scorul de 2-1, moment din care nu a mai contat pe teren). Pentru Swiatek, acesta este primul titlu de Grand Slam din carieră.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Iga Swiatek a devenit prima jucătoare din Polonia care se impune la un turneu de Grand Slam.
  • Parcursul de la Roland Garros o va propulsa pe Iga până pe locul 17 WTA (salt de 37 de locuri). De cealaltă parte, Sofia va urca până pe locul al patrulea în ierarhia mondială.
  • Swiatek este prima jucătoare după Justine Henin în 2007 care cucerește titlul fără să piardă vreun set și doar a doua jucătoare care nu s-a aflat printre favorite și a pus mâna pe trofeu. Prima care a reușit acest lucru a fost Jelena Ostapenko (a învins-o pe Simona Halep în finală, în 2017).
  • Iga Swiatek va primi un premiu de 1,6 milioane de euro şi 2.000 de puncte WTA, iar Kenin va obține 850.000 euro şi 1.300 de puncte WTA.

"Sunt atât de fericită și bucuroasă că familia mea s-a aflat aici în cele din urmă, este copleșitor pentru mine. Cu doi ani în urma am câștigat titlul la junioare și acum sunt aici. Pare că a trecut așa de puțin timp, sunt copleșită.

Vă mulțumesc pentru sprijin, a fost o finală minunată. Am fost consistentă din punct de vedere mental și am vrut doar să joc agresiv, ca în tururile precedente. Astăzi a fost o zi foarte stresantă pentru mine așa că mi-a fost dificil. Poate era momentul ca un nou să se impună la un Grand Slam în tenisul feminin, este o nebunie", a spus Iga Swiatek, la finalul partidei.

Iga Swiatek și trofeul Suzanne Lenglen:

Ce au declarat cele două finaliste:

Parcursul campioanei de la Roland Garros:

Finala: 6-4, 6-1 vs Sofia Kenin (SUA, 6 WTA și a favorită 4) 1h 21 min

Semifinale: 6-2. 6-1 vs Nadia Podoroska (Argentina, 131 WTA) 1h 10min

Sferturi: 6-3, 6-1 vs Martina Trevisan (Italia, 159 WTA) 1h 18min

Optimi: 6-1, 6-2 vs Simona Halep (România, 2 WTA și principala favorită) 1h 08min

Turul III: 6-3, 6-2 vs Eugenie Bouchard (Canada, 168 WTA) 1h 14min

Turul II: 6-1, 6-4 vs Su-Wei Hsieh (Taiwan, 63 WTA) 1h 07min

Turul I:6-1, 6-2 vs Marketa Vondrousova (Cehia, 19 WTA și favorită 15) 1h 03min

Desfășurarea finalei dintre Iga Swiatek și Sofia Kenin:

Setul II

Kenin începe cursa de urmărire a polonezei cu un break în debutul setului secund. Swiatek revine rapid și face rebreak cu o lovitură în colțul terenului. Iga își face fără probleme serviciul, Sofia a făcut destul de multe erori cu reverul în această partidă (una dintre loviturile sale preferate). Sofia cere un timeout medical. Kenin revine de la vestiare, Iga a încercat să rămână în ritm servind. Swiatek face break destul de ușor, Kenin are probleme la deplasarea în teren. Iga joacă perfect în aceste momente, Kenin trage de ea pentru a continua partida. Break alb pentru Swiatek, Sofia nu mai contează pe teren. Iga își stăpânește perfect emoțiile și închide cu mult calm partida. Poloneza este campioană la Paris.

Setul I

Iga are un debut perfect de meci: game câștigat la 0. Așa cum s-a întâmplat pe toată durata competiției, Iga este foarte agresivă la retur și face break-ul după un punct în care s-a apărat superb (la 30). După doar opt minute de joc, Swiatek conduce cu 3-0. Kenin servește bine și punctează pe tabelă, Iga a avut câteva lovituri frumoase din nou. Sofia face rebreak după câteva erori ale polonezei (a terminat game-ul cu o dublă greșeală). Iga nu mai are aceeași precizie din debutul partidei, Kenin profită și egalează la 3. Iga își păstrează calmul în momente foarte importante (la 30-30 și la 40-40) și câștigă punctele cu scurte inspirate oprind seria americancei. Iga pune presiune la retur, Sofia salvează două mingi de break, dar poloneza o fructifică pe a treia. Swiatek ratează o minge de set (trimite în fileu, dintr-o poziție bună) și Kenin face în cele din urmă break-ul cu un retur câștigător. Poloneza câștigă setul cu 6-4, după câteva erori ale Sofiei la serviciu.

Meciul va fi arbitrat din scaun de Louise Azemar Engzell.

La Paris sunt aproximativ 15 grade Celsius.

Sofia Kenin vs Iga Swiatek, meciul pentru titlu:

Palmaresul celor două finaliste:

Iga Swiatek

  • 1 trofeu la simplu: 2020 - Roland Garros;

  • 1 finală la simplu: 2019 - Lugano.

Sofia Kenin:

  • 5 trofee la simplu: 2020 - Lyon, Australian Openn, 2019 - Hobart, Mallorca, Guangzhou;

  • 1 finală la simplu: 2019 - Acapulco;

  • 2 trofee la dublu: 2019 - Auckland (cu Bouchard), Beijing (cu Mattek-Sands).