Simona Halep a concurat ultima dată la US Open 2022, iar din luna octombrie a anului trecut este suspendată provizoriu pentru dopaj. Retrasă între timp din sportul de performanță, Ashleigh Barty (fosta lideră WTA) spune că își dorește ca românca să revină cât mai repede pe terenurile de tenis.

Simona HalepFoto: Vaughn Ridley / Getty images / Profimedia

>> Răspunsul ferm al ITIA după ce Simona Halep a acuzat că procesul său de dopaj întârzie

Ashleigh Barty speră ca Simona Halep să revină cât mai repede pe teren

Barty așteaptă primul său copil, iar chestionată de The Guardian australianca spune că a ținut legătura cu Simona, ele fiind prietene apropiate.

Ashleigh speră ca Simona să aibă ocazia să-și dovedească nevinovăția și să revină acolo unde-i place cel mai mult, pe terenul de tenis.

„O iubesc și o respect pe Simo. Am vorbit puțin cu ea în ultimele 12 luni sau cam așa ceva. Am vrut să văd cum îi mai merge. Este o persoană incredibilă.

Sper din toată inima că va avea ocazia să-și spună părerea și să explice versiunea ei (n.r. în cazul de dopaj), pentru că întotdeauna există două versiuni ale fiecărei povești.

Cred că este dificil să găsești pe cineva care să nu-și dorească să o vadă din nou acolo (n.r. pe terenul de tenis) făcând ceea ce îi place, adică să concureze pe o scenă mare împotriva celor mai buni din lume”, spune Ashleigh Barty făcând referire la situația în care se găsește Simona Halep.

>> Clasamentul WTA: Simona Halep, depășită de încă o jucătoare din România

Într-un comunicat de pe siteul său oficial, ITIA (n.r. Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului) precizează exact care sunt pașii pe care îi urmează în cazul unui sportiv care a fost testat pozitiv, cum este cazul Simonei Halep.

După ce fosta lideră WTA a precizat într-un amplu interviu pentru Tennis Majors că procesul ei durează prea mult și că vrea unele lămuriri din partea celor care se ocupă de caz, ITIA prezintă un comunicat cuprinzător.

În postarea de pe siteul oficial, ITIA vine și cu o concluzie care ar putea fi aplicată și în cazul Simonei Halep: un astfel de proces pentru dopaj poate dura și până la un an de zile până la verdictul final.

ITIA precizează etapele care sunt urmate de obicei în astfel de cazuri de dopaj: testul /probe trimise la un laborator / rezultatele analitice raportate / rezultatele analizate / jucătorul este contactat / suspendarea provizorie / învinuirea sportivului / răspunsul jucătorului / jucătorul recunoaște în totalitate / jucătorul recunoaște doar parțial / decizie și sancțiune / jucătorul neagă / tribunal / decizie și sancțiune tribunal / recurs.

De știut:

  • Cazul Simonei va fi judecat de către Sport Resolutions, tribunal independent din Londra care gestionează dosarele de dopaj din sportul alb.
  • Totuși, în cazul în care nevinovăția nu va putea fi dovedită, Simona mai are o cale de atac: Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.