Într-un comunicat de pe siteul său oficial, ITIA (n.r. Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului) precizează exact care sunt pașii pe care îi urmează în cazul unui sportiv care a fost testat pozitiv, cum este cazul Simonei Halep.

Simona HalepFoto: JAVIER ROJAS / Zuma Press / Profimedia

ITIA spune că un proces de dopaj poate dura și până la un an de zile

După ce fosta lideră WTA a precizat într-un amplu interviu pentru Tennis Majors că procesul ei durează prea mult și că vrea unele lămuriri din partea celor care se ocupă de caz, ITIA prezintă un comunicat cuprinzător.

În postarea de pe siteul oficial, ITIA vine și cu o concluzie care ar putea fi aplicată și în cazul Simonei Halep: un astfel de proces pentru dopaj poate dura și până la un an de zile până la verdictul final.

Printre altele, oficialii ITIA spun că toată acțiunea se complică din momentul în care un sportiv neagă acuzația. De la acel moment începe un proces prin care i se cere acestuia să prezinte dovezi care să argumenteze de ce testul efectuat (n.r. în cazul Simonei cel de la US Open 2022) a fost unul pozitiv.

Sunt implicate mai multe părți, în funcție de substanța în cauză putând fi vorba despre un proces de durată. Acțiunea în acest caz are loc între jucător, reprezentanții acestuia, ITIA și desigur laboratoarele acreditate de către WADA (Agenția Mondială Anti-Doping).

Pe lângă toți cei menționați, ITIA spune că ar putea apărea și părerile altor experți științifici.

De-abia după ce părțile implicate sunt convinse 100% că au toate dovezile necesare dosarul este mutat la un tribunal independent, în cazul Simonei fiind vorba despre Sport Resolutions (n.r. tribunal independent din Londra care gestionează dosarele de dopaj din sportul alb).

Audierea, una posibilă în data de 28 mai

În amintitul interviu pentru Tennis Majors, Simona a precizat la un moment dat că are programată o audiere în data de 28 mai, însă ITF, care deja i-a respins şi dovezile şi solicitarea de ridicare a suspendării provizorii, poate cere anularea audierii. Rămâne de văzut ce se va întâmpla la acel moment.

„La această vârstă (31 de ani), fiecare zi, săptămână şi lună pierdute sunt irecuperabile. Ţi-e frică de accidentări. Sunt şanse mai mari să ai accidentări după o perioadă prelungită fără meci. Şi da, cu cât trece timpul mai mult, cu atât este mai dificil să devii din nou competitiv”, spunea Simona Halep în interviul de la finalul lunii aprilie.

ITIA precizează etapele care sunt urmate de obicei în astfel de cazuri de dopaj: testul /probe trimise la un laborator / rezultatele analitice raportate / rezultatele analizate / jucătorul este contactat / suspendarea provizorie / învinuirea sportivului / răspunsul jucătorului / jucătorul recunoaște în totalitate / jucătorul recunoaște doar parțial / decizie și sancțiune / jucătorul neagă / tribunal / decizie și sancțiune tribunal / recurs.

De știut:

  • Cazul Simonei va fi judecat de către Sport Resolutions, tribunal independent din Londra care gestionează dosarele de dopaj din sportul alb.
  • Totuși, în cazul în care nevinovăția nu va putea fi dovedită, Simona mai are o cale de atac: Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.