Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a recomandat revenirea sportivilor din Rusia și Belarus în competițiile internaționale, iar Iga Swiatek (locul 1 WTA) a afirmat că nu înțelege această decizie.

Iga SwiatekFoto: Sydney Low/CSM / Shutterstock Editorial / Profimedia

>> Război în Ucraina, ziua 422: Toate evenimentele de vineri, 21 aprilie, sunt LiveText pe HotNews.ro.

Iga Swiatek, împotriva revenirii rușilor și belarușilor în competițiile internaționale

Sportiva din Polonia, care în timpul meciurilor poartă un steag al Ucrainei pe șapcă, a spus că războiul nu s-a terminat și nu înțelege de ce acum le este permisă participarea rușilor și belarușilor sub steag neutru.

„În acest moment, situația este destul de complicată, deoarece la începutul războiului nu au existat multe decizii într-un singur sens. La început ei au fost oarecum interziși în alte sporturi, nu și în tenis.

Apoi s-a schimbat puțin și începe să li se permită, ceea ce este destul de confuz, pentru că am impresia că nu s-a schimbat nimic în Ucraina și că orașele sunt în continuare atacate. Mulți sportivi ucraineni luptă în război și își pierd viața. Este sfâșietor.

Sper doar că, indiferent de deciziile care vor fi luate, sportul va fi capabil să unească oamenii și să nu îi despartă. Dar există tensiuni, așa că ar putea fi complicat și greu de făcut.

Fiind doar o sportivă, nu am o influență totală asupra a ceea ce se întâmplă, așa că trebuie să concurăm cât mai bine, indiferent de circumstanțe” - Iga Swiatek, citată de Reuters.

Principală favorită a turneului „WTA 500” de la Stuttgart, Swiatek va juca în sferturi împotriva cehoaicei Karolina Pliskova (17 WTA).

La ediția din 2022, jucătorii și jucătoarele din Rusia și Belarus nu au avut dreptul de a juca la Wimbledon din cauza războiului pe care Vladimir Putin îl duce contra Ucrainei.

Vineri, 31 martie, organizatorii de la Wimbledon au precizat că îi vor primi pe ruși și belaruși la turneul major londonez, dar sub steag neutru.

Petra Kvitova a afirmat că jucătorii nu au fost consultaţi cu privire la decizia organizatorilor de la Wimbledon şi că problema nu a fost discutată în vestiar.

Jucătoarea din Cehia a spus că este de partea Ucrainei în războiul pornit de Vladimir Putin, în timp ce Elena Rybakina a afirmat că organizatorii de la All England Club au luat decizia corectă reprimindu-i pe sportivii din Rusia și Belarus.

>> Tensiunile din vestiar și relația cu jucătoarele din Ucraina, văzute prin ochii rusoaicei care a inflamat spiritele în circuitul WTA

>> Aryna Sabalenka, declarațiile despre războiul din Ucraina și reproșul lui Lukașenko

>> Mesajul unui fost lider ATP după ce sportivii din Rusia și Belarus au fost reprimiți la Wimbledon

>> Elina Svitolina și jucătoarea din circuitul WTA care „promovează crima, jaful și violul”