​Elina Svitolina a revenit în circuit la turneul de la Charleston, iar ucraineanca își continuă războiul personal cu jucătoarele din Rusia și Belarus, dar și cu WTA.

Elina SvitolinaFoto: Ella Ling / Shutterstock Editorial / Profimedia

>> Război în Ucraina, ziua 409. Toate evenimentele de sâmbătă sunt LiveText pe HotNews.ro.

Elina Svitolina o acuză pe Anastasia Gasanova că „promovează crima, jaful și violul”

Svitolina (fostă ocupantă a locului 3 mondial) a acuzat-o pe rusoaica Anastasia Gasanova (locul 273 WTA) pentru activitatea ei pe rețelele de socializare. Situația a fost dezbătută în cadrul unei întâlniri online dintre jucătoarele din Ucraina și conducerea WTA.

„Avem un exemplu foarte clar: Anastasia Gasanova, prin ce postează pe contul ei de Instagram, justifică invazia rusă a Ucrainei, justifică acțiunile armatei ruse în Ucraina și repetă povești de propagandă cu privire la război. De fapt, avem o persoană în circuit care promovează în mod deschis crima, jaful, violul, răpirea și furtul de teritorii.

La întrebările mele - 'Este adecvat? Este normal ca o astfel de persoană să participe la turnee? Este corect pentru jucătoarele ucrainene și pentru toți ceilalți participanți în circuit?' - răspunsul pe care l-am auzit a fost... tăcere.

Fără argumente, fără vreo explicaţie. Nu vom lăsa aceste întrebări fără răspuns, deoarece problema siguranței femeilor ucrainene decurge destul de logic de aici.

Dacă rușii și belarușii susțin agresiunea militară la fel ca și Gasanova, înseamnă că vor moartea ucrainenilor, a rudelor noastre, a prietenilor noștri și a noastră până la urmă. A fi cu astfel de oameni în același mediu este normal în secolul 21? Așteptăm răspunsuri de la WTA” - Elina Svitolina, citată de WeLoveTennis.

În octombrie 2022, Anastasia Gasanova a postat pe Instagram un videoclip și mai multe mesaje controversatecu referire la situația din Ucraina. Sportiva din Rusia a spus că Kievul „ar fi putut opri focul” în Donețk și Lugansk, astfel încât să nu fie declanșată o „operațiune militară specială”.

>> Lidera WTA și decizia care ar fi trebuit luată de la început cu jucătorii de tenis din Rusia și Belarus

Lesia Tsurenko, noi acuzații la adresa WTA: „Nimeni nu se gândește la ucraineni”

La aceeași întâlnire online a participat și Lesia Tsurenko, jucătoare care a refuzat recent să joace contra Arynei la Indian Wells invocând un atac de panică provocat de o discuție cu șeful WTA despre războiul din Ucraina. Aceasta a afirmat că nu a primit nici de această dată răspunsurile dorite.

„I-am întrebat pe toți cei prezenți 'Ce ați făcut, faceți sau intenționați să faceți pentru a preveni discriminarea jucătorilor de tenis ucraineni? Ce a făcut WTA pentru a menține un mediu pașnic în turneu?' Pur și simplu nu mi s-a dat vreun răspuns.

La început, chiar m-am gândit că poate am avut probleme cu conexiunea la internet, așa că mi-am repetat întrebările. Dar nimic nu s-a schimbat...

Pur și simplu nu au existat răspunsuri. Niciunul dintre cei prezenți nu a spus vreun cuvânt. Acest lucru mi se pare şocant. Încă o dată se demonstrează că nimeni nu s-a gândit la jucătorii ucraineni și nici nu intenționează să o facă” - Lesia Tsurenko, potrivit GoTennis.ru.

Tot la Indian Wells, ​Anastasia Potapova a apărut îmbrăcată cu un tricou al echipei de fotbal Spartak Moscova. La câteva zile după gestul acesteia, WTA a afirmat că rusoaica a fost avertizată.

>> VIDEO Un nou episod al tensiunilor dintre Ucraina și Rusia în circuitul WTA

La finalul lunii martie, organizatorii de la Wimbledon au cedat presiunilor și i-au acceptat pe jucătorii și jucătoarele din Rusia și Belarus la ediția din 2023 a Grand Slamului de la All England Club. Totul se va face sub drapel neutru.

>> Aryna Sabalenka, declarațiile despre războiul din Ucraina și reproșul lui Lukașenko