Danielle Collins a fost jucătoarea mai agresivă pe arena Pietrangeli, sportiva din SUA luând aproape de fiecare dată inițiativă în meciul cu Simona Halep. Fosta lideră WTA a fost aproape de o accidentare la gleznă în primul set, a continuat partida, dar nu a reușit să reziste în fața ofensivei totale a adversarei și a șaptea favorită a obținut calificarea în optimile de la WTA Roma: s-a impus cu 7-6(1), 6-3, după două ore de joc.

Simona HalepFoto: Ella Ling / Shutterstock Editorial / Profimedia

La scorul de 3-4 în primul set, Halep a alunecat şi şi-a „îndoit” glezna dreaptă, aducând aminte de accidentarea gravă suferită anul trecut, tot la Roma (în meciul cu Angelique Kerber). Din fericire, eleva lui Patrick Mouratoglou a putut continua partida fără să ceară asistenţă medicală.

Ce spune Danielle Collins după victoria în două seturi cu Simona Halep: Unde s-a făcut diferența

De știut:

  • Danielle Collins se va duela în runda următoare cu Amanda Anisimova (32 WTA), care a trecut de Belinda Bencic (favorită 12).
  • În acest moment, Simona Halep se află pe locul 19 în clasamentul WTA Live. Eleva lui Patrick Mouratoglou poate fi depășită de Daria Kasatkina, Jil Teichmann, Amanda Anisimova sau Yulia Putintseva.
  • Prezența în turul al doilea este recompensată cu un premiu de €13.176 și cu 60 de puncte în clasamentul WTA de simplu.
  • Simona Halep a câștigat competiția de la Foro Italico în 2020.

Statistica partidei dintre Simona Halep și Danielle Collins

Ași: 1 - 3

Duble greșeli: 4 - 4

Puncte câștigate cu primul serviciu: 50% - 59%

Puncte câștigate cu al doilea serviciu: 39% - 43%

Puncte de break câștigate: 4/13 - 6/9

Lovituri câștigătoare: 12- 38

Erori neforțate: 4 - 27

Total puncte: 79 - 91.

Desfășurarea meciului Simona Halep - Danielle Collins (1)6-7, 3-6

3-6 Danielle se apropie la două puncte de victorie. Simona servește bine la mediană. Danielle returnează lung și Simona nu mai poate trimite înapoi. Două mingi de meci pentru americancă. Danielle Collins pune mingea pe linia laterală și obține calificarea în optimile de la Foro Italico.

3-5 Collins face pasul în teren după un serviciu bun și punctează cu un voleu-drive. Simona nu renunța la luptă, mai pune o minge în teren și Collins comite o eroare. Retur bun, Simona se apropie de fileu și închide cu un forehand. Mingi de break pentru Halep. Eroare a americancei, break pentru Simona.

2-5 Schimburile s-au scurtat, Collins caută de fiecare dată returul decisiv. Forehand ratat de Danielle. Americanca salvează o minge de game cu o lovitură aplaudată de spectatori. Simona se întinde și câștigă până la urmă gameul.

1-5 Simona începe bine gameul de retur. Lob scurt al Simonei, smash câștigător al americancei. Ofensivă totală a Daniellei. Mingea trimisă de Collins aterizează pe linie și nu mai sare, Simona dă pe lângă ea. Collins ratează mingea de game. Puțin ghinion pentru Halep, mingea iese afară după ce lovește banda fileului. Gameul se prelungește din nou. Forehand în lung de linie câștigător al Simonei. Collins câștigă două puncte la rând și scoate un strigăt de luptă. As la exterior.

1-4 Punct câștigat de Simona cu o lovitură de rever din săritură. Un game mai bun pentru Simona, Collins pare relaxată. Dublă a Simonei. Danielle trimite afară, Halep punctează în setul secund.

0-4 Simona aleargă incredibil dintr-un colț în celălalt al terenului, ratează atacul de lângă fileu și trimite până la urmă în plasă. Dublă greșeală a americancei. Simona nu poate pune în teren returul. Lovitură ratată complet de fosta lideră WTA, care pare descumpănită. Patrick Mouratoglou urmărește îngrijorat din tribune. Game câștigat fără probleme de Collins.

0-3 Simona trimite în fileu și își lovește piciorul, românca nu este mulțumită de jocul ei. Collins joacă din ce în ce mai bine, forehand pe care Simona nu-l poate returna. Mingea trimisă de Collins iese afară după ce lovește banda. Simona ratează plecarea, dar scurta americancei nu trece de fileu. Încă un retur câștigător. Simona servește bine într-un moment greu. Lovitură prea moale a elevei lui Patrick Mouratoglou. Retur incredibil, încă un break.

0-2 Simona începe bine gameul de retur și conduce cu 30-0. Serviciu bun la exterior. Collins lovește în contre-pied. Danielle revine și confirmă breakul (patru puncte câștigate la rând).

0-1 Primul game de serviciu al Simonei din setul secund este unul disputat. Collins obține o minge de break cu forehandul. Americanca nu ratează ocazia.

6-7 Collins începe bine tiebreakul. Încă un rever incredibil în cross al americancei. Serie câștigătoare pentru Collins, care conduce cu 3-0. Simona se deplasează incredibil și închide punctul de lângă fileu. Simona ajunge la o scurtă, dar Danielle o pasează fără probleme (4-1). Încă o scurtă câștigătoare pentru Collins. Simona ratează lovitura de sub fileu și Danielle câștigă lejer tiebreakul (7-1).

6-6 Raliu intens câștigat de Collins. Simona face o dublă. Lovitură puternică la care Simona nu mai ajunge, trei mingi de rebreak. Simona se apără bine, dar nu poate trimite peste fileu și vom avea tiebreak.

6-5 Collins îi cere arbitrului să coboare din scaun și acesta îi dă dreptate, mingea Simonei a ieșit afară. Halep se întinde, dar nu poate returna corect. Schimburile prelungite o avantajează pe Halep. Scurtă câștigătoare a americancei. Retur fulgerător al Simonei. Collins trimite afară și se enervează (40-40). Unghi incredibil găsit de Collins. Minge trimisă aproape de tribune de americancă. Forehand ratat, minge de break pentru Simona. Collins o ține pe Simona în colțul terenului și câștigă punctul cu un voleu. Danielle își plimbă din nou adversara și obține un punct important. Simona trimite încă o minge înapoi și Collins ratează. Ambele jucătoare alternează momentele bune cu erorile inexplicabile (gameul se prelungește din nou). Dublă într-un moment foarte important. Collins ratează voleul-drive, break pentru Halep.

5-5 Simona servește bine și ajunge rapid la 40-0. Collins salvează o primă minge de game cu un forehand câștigător din interiorul terenului. Danielle dă pe lângă minge (aceasta nu a sărit), game pentru Halep.

4-5 Simona pierde primul punct al gameului și se lovește în cap cu racheta. Serviciu bun la exterior al americancei. Simona pune probleme la retur, egalează la 30. Collins controlează schimbul, vine la fileu, dar ratează incredibil lovitura decisivă. Simona pleacă în direcția greșită și nu mai poate pune mingea în terenul adversarei. Collins construiește lovitură cu lovitură și până la urmă își adjudecă punctul. Collins ajunge târziu la o minge și trimite mult în afara terenului. Danielle mai comite o eroare cu forehandul. Collins salvează mingea de meci cu o scurtă excelentă. Simona cere rejucarea punctului după o decizie a arbitrului de linie, arbitrul de scaun consideră că punctul nu a fost influențat. Collins își face până la urmă serviciul.

4-4 Simona alunecă și cade în spatele liniei de fund, glezna româncei nu arată deloc bine. Halep revine incredibil și servește excelent (chiar și un as). Collins ratează returul și Simona egalează. Să sperăm că glezna nu îi va pune probleme.

3-4 Americanca începe gameul cu o dublă greșeală. Voleu-drive ratat de Simona. Halep este mai agresivă, Collins merge la arbitru, este deranjată de un spectator din tribune. Simona recuperează breakul.

2-4 Simona servește mai bine în acest game. Collins ratează surprinzător de lângă fileu. Danielle profită de un serviciu scurt și atacă decisiv în cross. Simona se deplasează superb, dar ratează lobul de lângă fileu. Încă un retur câștigător al americancei (40-40). Al patrulea punct consecutiv câștigat de Collins. Simona se apără din nou foarte bine, Collins lasă mingea să treacă, dar aceasta cade în teren. Schimb prelungit câștigat de Halep. Collins găsește unghiuri incredibile, Simona nu are soluții. Collins returnează de două ori la rând câștigător și face break.

2-3 Simona insistă cu lovituri plasate în colțul terenului, Collins se agață de fiecare șansă, dar nu mai face față până la urmă. Danielle comite din ce în ce mai multe erori. Serviciul o ajută într-o situație dificilă pe americancă. Collins ratează cu forehandul. Danielle servește la mediană, Simona returnează, dar nu mai poate face nimic pentru a salva punctul. Lovitură norocoasă a americancei, mingea a căzut pe linie (arbitrul a coborât din scaun și a confirmat decizia inițială). Collins revine de la 15-40 și trece din nou la conducere.

2-2 Simona pune foarte rar primul serviciu în teren și Collins profită din plin (conduce cu 30-15). Mingea sare ciudat și o pune în dificultate pe americancă. Retur ratat de Danielle. Americanca pune presiune, vine la fileu și egalează la 40. Simona stă prea departe de linia de fund și Danielle punctează cu reverul. Punct superb câștigat de Simona: ambele jucătoare găsesc unghiuri foarte dificile, dar Halep este cea care lovește decisiv. Gameul se prelungește, majoritatea punctelor sunt decise de erorile sau loviturile bune ale americancei. Serviciu mai bun al Simonei. Halep rămâne concentrată și egalează.

1-2 Simona începe mai bine acest game de retur și este încurajată din tribune. O minge lungă trimisă de Collins aterizează în spatele liniei de fund, punct pentru Halep (0-30). Retur superb de rever al Simonei, trei mingi de rebreak. Simona se apără bine, dar Collins ia o decizie bună de lângă fileu. Halep încearcă să își paseze adversara, dar lovitura nu este precisă. Danielle caută liniile, Simona ajunge greu la minge și trimite în spatele liniei de fund. Forehand câștigător al americancei. Collins încearcă lovitura decisivă, dar trimite pe culoarul de dublu. Simona o incomodează pe adversară cu o lovitură bună în cross și mai obține o minge de break. Collins rupe ritmul cu o lovitură înaltă, Simona trimite pe linia de fund (de la margine se aude out, dar punctul se va rejuca). Collins lovește cu rama, Simona recuperează breakul.

0-2 Collins atacă pe serviciul secund, dar lovește prea puternic. Vine o dublă și din partea Simonei. Collins profită de un retur bun și o prinde pe contre-pied pe Simona. Retur în banda fileului. Urmat de unul câștigător. Simona ratează o lovitură și americanca face break.

0-1 Simona a câștigat tragerea la sorți și a ales să primească. Sportivă foarte puternică, Danielle începe cu un as și continuă gameul cu servicii care nu îi dau prea multe șanse româncei. Collins forțează cu serviciul secund, dar comite prima dublă a meciului. Americanca pare să se grăbească și mai ratează o lovitură ușoară. Simona rezistă bine în apărare, Danielle trimite în fileu (40-40). Două retururi ratate de Simona.

Ultimele campioane de la Foro Italico

2021 - Iga Swiatek

2020 - Simona Halep

2019 - Karolina Pliskova

2018 - Elina Svitolina (finală cu Simona Halep)

2017 - Elina Svitolina (finală cu Simona Halep)

2016 - Serena Williams

2015 - Maria Sharapova etc.

De știut:

  • Competiția italiană fondată în 1930 a fost câștigată în trei rânduri de un sportiv din România: Ilie Năstase, edițiile din 1970 și 1973, și Simona Halep, 2020.

  • Au mai disputat finale: Ilie Năstase (1974, învins de Bjorn Borg), Virginia Ruzici (1978, 1980, 1981) și Simona Halep (2017, 2018, învinsă în ambele cazuri de Elina Svitolina).

WTA Roma are loc în perioada 9-15 mai pe zgura din complexul de la Foro Italico. Are premii totale în valoare de $2,527,250 și face parte din categoria „WTA 1000”. Campioana en-titre este Iga Swiatek (6-0, 6-0 în finala cu Karolina Pliskova).