Personalități marcante din lumea tenisului și-au exprimat dezamăgirea după ce justiția australiană a respins ultima încercare a liderului ATP, Novak Djokovic, de a rămâne în Australia pentru a participa la primul turneu de Grand Slam al anului (începe luni).

Nick KyrgiosFoto: James Gourley / Shutterstock Editorial / Profimedia

La scurt timp după decizia luată de Curtea Federală în cazul lui Novak Djokovic, Nick Kyrgios (unul dintre puținii susținători ai sârbului în acest scandal) s-a rezumat la a posta un emoticon pe Twitter.

Alte reacții din lumea tenisului:

Andy Murray (135 ATP, fost lider ATP): "Nu este grozav pentru turneu, deoarece este mai bine când toţi jucătorii de top joacă la eveniment. Evident că vor fi o mulţime de întrebări despre ce s-a întâmplat aici şi despre situaţia creată. Îl cunosc pe Novak de când aveam 12 ani, este o persoană pe care o respect şi împotriva căreia am concurat. Nu-mi place că este în această situaţie şi nu-mi place că a fost în detenţie. Situaţia nu a fost bună pentru nimeni. Parcă totul s-a întâmplat în ultimul moment şi de aceea a fost aşa haos. Sperăm că nu va fi cazul şi la alte evenimente. Nu mi-aş dori asta pentru Novak, nu vreau asta pentru tenis şi sper că s-a terminat acum".

Vasek Pospisil (134 ATP): "Novak nu ar fi plecat niciodată în Australia dacă nu ar fi primit o scutire de la guvern pentru a intra în țară (pe care a primit-o; de aici și decizia inițială a judecătorului Kelly). El ar fi renunțat la Australian Open și ar fi fost acasă cu familia sa și nimeni nu ar fi vorbit despre această mizerie. A existat o agendă politică în joc aici, în contextul în care se apropie alegerile, ceea ce nu putea fi mai evident. Nu este vina lui. El nu a intrat cu forța în țară și nu și-a "făcut propriile reguli"; a fost pregătit să stea acasă".

Alize Cornet (61 WTA): "Știu prea puține pentru a judeca situația. Ceea ce știu este că Novak este întotdeauna primul care ia apărarea jucătorilor. Dar niciunul dintre noi nu i-a luat lui apărarea. Fii puternic, Nole".

Patrick Mouratoglou, antrenorul Serenei Williams: "Marele perdant al acestei mizerii este turneul. Singura veste bună este că vom începe, sperăm, să vorbim despre tenis".

Apelul lui Novak Djokovic a fost respins - Liderul ierarhiei ATP trebuie să părăsească Australia

Apelul lui Novak Djokovic la decizia de anulare a vizei a fost respins, duminică dimineaţă, de către tribunalul federal din Melbourne, astfel că liderul ATP trebuie să părăsească Australia în următoarele ore.

Judecătorul James Allsop a anunţat că apelul lui Djokovic a fost respins şi jucătorul trebuie să achite costurile aferente.

Decizia a fost luată în unanimitate de trei trei judecători şi nu poate fi contestată.

Astfel, s-a menţinut decizia ministrului Imigraţiei, Alex Hawke, de anulare a vizei, ceea ce înseamnă că Djokovic va fi deportat şi riscă să nu mai poată intra în Australia în următorii trei ani.

Audierile la tribunalul federal din Melbourne în dosarul vizei lui Novak Djokovic au durat între orele 00:30 şi 05:30 (ora României), cu o pauză de o oră.

Potrivit news.com.au, avocaţii lui Novak Djokovic au încercat să-i convingă pe cei trei judecători că o mare parte din motivele ministrului Imigraţiei, Alex Hawke, pentru a-l deporta pe tenismenul sârb se bazează pe presupuse comentarii antivaccinare făcute într-un singur articol publicat de BBC.

Ei au argumentat că citatul folosit de ministru a fost "selectiv" şi "înşelător".

Dar, în ceea ce ar putea fi o lovitură pentru echipa juridică a numărului 1 mondial, judecătorul James Allsop a spus că ministrul se poate baza şi pe "folosirea raţională şi rezonabilă a percepţiei şi a bunului simţ" pentru a determina opiniile lui Djokovic.

Concret, în timp ce echipa lui Djokovic se bazează în mare măsură pe articolul BBC, unul dintre cei trei judecători a spus că ministrul poate presupune că sârbul are tendinţe antivaccinare, bazându-se pe mai mult de o ştire şi că ministrul nu trebuie să prezinte toate sursele pentru această concluzie.

Citește și: