În urmă cu 30 de ani, pe 1 mai 1994, Ayrton Senna pierdea cursa cu viața. Avea doar 34 de ani, iar decesul survenea în urma accidentului teribil pe care l-a suferit pe circuitul de la Imola.

Ayrton SennaFoto: Robert Hallam / Shutterstock Editorial / Profimedia

>> Cel mai dorit inginer din Formula 1, la un pas de Ferrari

Pe circuitul de la Imola, Ayrton Senna murea după ce monopostul său se lovea violent de un parapet (la peste 200 de km pe oră). La acel moment, brazilianul era pilot al celor de la Williams.

Toată viața (și cariera) și-a trăit-o intens, parcă după unul dintre celebrele sale citate: „Să fii al doilea înseamnă să fii primul care pierde.”

Accidentul în urma căruia Ayrton Senna și-a pierdut viața

Cine a fost Ayrton Senna

  • A concurat în 162 de Grand Prix-uri, dar a dus la bun sfârșit doar 161. Pe 1 mai 1994, Senna își pierdea viața în timpul MP al San Marino, de la Imola.
  • Brazilianul a bifat 41 de victorii în Grand Prix-uri, 65 de pole-position și peste 600 de puncte în întreagă carieră.
  • Prima cursa în Formulă 1 a fost MP al Braziliei din anul 1984, a câștigat primul Grand Prix în 1985 (MP al Portugaliei), iar ultima cursa la care a luat parte a fost MP al San Marino (1 mai 1994).
  • A activat în Marele Circ între anii 1984 și 1994, trecând, pe rând, pe la echipele Toleman, Lotus, McLaren și Williams.
  • Ayrton Senna a câștigat de trei ori titlul mondial (1988, 1990 și 1991), fiind unul dintre cei mai apreciați piloți din istoria F1.
  • Brazilianul s-a născut pe 21 martie 1960 la Sao Paulo. A lăsat în urmă sa curse memorabile și multe lacrimi după accidentul care i-a pus capăt vieții (pe 1 mai 1994, la Imola).

"Dacă se va întâmpla vreodată să sufăr un accident care m-ar putea costa viaţa, sper să se întâmple foarte rapid. Nu mi-ar plăcea să rămân imobilizat într-un scaun cu rotile. N-aş vrea să rămân într-un spital în urma rănilor.

Dacă e să trăiesc, vreau să trăiesc din plin. Foarte intens, pentru că sunt o persoană intensă. Viaţa mea ar fi ruinată dacă n-aş mai putea trăi din plin" - Ayrton Senna, ianuarie 1994, cu doar câteva luni înainte de a muri.