Cei trei judecători de la Curtea Federală a Australiei au decis în favoarea guvernului în procesul privind anularea vizei acordate lui Novak Djokovic. Astfel, liderul ierarhiei ATP a fost obligat să părăsească Australia și va trebui să plătească cheltuielile de judecată.

Novak DjokovicFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Sârbul poate primi o interdicţie de trei ani de a intra în statul de la Antipozi. Decizia a fost luată în unanimitate de cei trei judecători.

Desfășurarea evenimentelor de duminică în cazul Novak Djokovic:

--------------------

17:45 Familia lui Novak Djokovic, foarte dezamăgită după expulzarea liderului mondial din Australia: "Am crezut că sportul va câştiga"

13:58FOTO Novak Djokovic se îndreaptă spre Dubai - Sârbul, sub escorta poliţiei federale australiene la aeroportul din Melbourne

13:28 Purtătorul de cuvânt al Australian Lawyers Alliance (asociaţia avocaţilor din Australia) consideră că decizia de a-l expulza pe Novak Djokovic este foarte discutabilă. Potrivit News.ro, Greg Barns este un avocat cu experienţă în cazuri de migraţie şi consideră că justificarea deportării nu este incontestabilă: "Deşi înţelegem importanţa sănătăţii publice, este periculos într-o democraţie să interzicem intrarea în ţară a unei persoane care are opinii contrare politicii guvernamentale, mai ales atunci când persoana vine în Australia într-un scop care nu are legătură cu acele opinii".

13:00 Tatăl lui Djokovic: "Tentativa de asasinat asupra celui mai bun sportiv din lume s-a încheiat - 50 de gloanțe în pieptul lui Novak"

11:52 Federația Australiană de Tenis a emis o scurtă declarație despre cazul lui Djokovic: "Tennis Australia respectă decizia Curții Federale. Conform regulilor turneelor de Grand Slam, poziția liderului mondial de pe tabloul principal a fost ocupată de un Lucky Loser (n.r. italianul Salvatore Caruso, 150 ATP). Așteptăm cu nerăbdare să avem parte de un Australian Open 2022 competitiv și captivant și le urăm tuturor jucătorilor mult noroc".

11:43 Reacția președintelui sârb la decizia de expulzare a lui Novak Djokovic: I-am spus că abia aștept să vină în Serbia / Avocații guvernului australian pur și simplu au mințit

11:30 ATP, după expulzarea lui Novak Djokovic din Australia: "Recomandăm cu tărie vaccinarea tuturor jucătorilor"

11:11 Novak Djokovic va părăsi Australia în această seară. Potrivit The Age, sârbul se va afla într-un avion Emirates spre Dubai, la ora locală 22:30 (13:30, ora României)

11:07 CRONOLOGIE Cazul Novak Djokovic, de la viza primită pe 18 noiembrie până la decizia judecătorilor australieni de duminică

10:50 Reacțiile jucătorilor după ce au aflat că Novak Djokovic nu va participa la Australian Open - Ce a postat Nick Kyrgios

10:41 Mesajul premierului Scott Morrison după decizia de expulzare: ”Acum este timpul să ne bucurăm din nou de tenis”

10:20 Ministrul australian al Imigrației, după victoria obținută în cazul Djokovic: "Politicile puternice de protejare a frontierei ne-au ținut în siguranță în timpul pandemiei"

09:28Prima reacție a lui Novak Djokovic după decizia privind deportarea sa din Australia

09:25 Purtătorul de cuvânt al Curții Federale a Australiei spune că nu vor exista alte ordine.

09:13 ATP a anunțat că Salvatore Caruso (150 ATP) ar urma să-i ia locul lui Novak Djokovic pe tabloul masculin de la Australian Open. Djokovic nu s-a retras încă în mod oficial de la primul Grand Slam al anului.

09:12 Trebuie precizat că, înainte de a anunța verdictul, judecătorul-șef Allsop a explicat că în acest caz nu era vorba despre faptul dacă ministrul imigrației a luat decizia corectă anulând viza sârbului. Ci dacă decizia a fost atât de irațională sau nerezonabilă încât nu a fost luată în mod legal.

09:07 Completul de trei judecători a luat o pauză pentru a permite avocaților lui Nole să decidă dacă vor să mai solicite ceva instanței.

08:52 Novak Djokovic pierde procesul în instanță. Sârbul va fi obligat să părăsească Australia, după ce trei judecători ai Curții Federale au dat dreptate guvernului în decizia de a-i anula viza. Decizia a fost luată în unanimitate.

Decizia finală în cazul lui Novak Djokovic a fost transmisă pe canalul de Youtube al Federal Circuit and Family Court of Australia:

Știrea inițială:

Instanța a permis ca ordinele să fie transmise în direct și, în mod neobișnuit, a permis, de asemenea, presei "să transmită în direct această emisiune și să o înregistreze în scopul unei relatări corecte și precise".

Avocaţii sportivului susţin că decizia de a anula viza este invalidă, fiind ilogică, iraţională sau nerezonabilă. La rândul său, apărătorul ministrului Imigraţiei spune că motivele invocate de apărătorii lui Djokovic nu stau în picioare.

Șeful completului de judecată James Allsop a spus că "este un caz foarte complicat și este imposibil de ajuns la un acord între cei trei judecători atât de repede, dar cazul va fi soluționat cu celeritate din cauza implicațiilor sale".

Audierile la tribunalul federal din Melbourne în dosarul vizei lui Novak Djokovic au durat între orele 00:30 şi 05:30 (ora României), cu o pauză de o oră.

  • Dacă va câştiga apelul, Djokovic (34 de ani) va putea evolua la Australian Open, Grand Slam care începe luni. Dacă va pierde, el va trebui să părăsească Australia şi poate primi o interdicţie de trei ani de a intra în statul de la Antipozi.

Djokovic a sosit în Australia la 5 ianuarie şi forţele de frontieră nu i-au permis intrarea în ţară timp de mai bine de opt ore, timp în care jucătorul a fost reţinut în aeroport.

La finalul audierii, ofiţerii poliţiei de frontieră au decis să-i anuleze lui Djokovic viza de intrare în ţară, pentru că nu este vaccinat şi astfel nu respectă regulile sanitare locale pentru cetăţenii care doresc să călătorească în Australia.

Tenismenul a fost plasat în izolare la un centru de imigranţi.

Novak Djokovic a făcut apel la decizia autorităţilor şi a primit câştig de cauză, la 10 ianuarie, din partea unui tribunal local din Melbourne. El a fost eliberat din centrul pentru imigranţi şi a început să se antreneze la Melbourne Park.

Ministrul australian al Imigraţiei, Alex Hawke, a anulat, vineri, a doua oară viza de intrare în ţară deţinută de liderul ATP, decizie de asemenea contestată de avocaţii lui Djokovic.