La doar câteva minute după ce judecătorii de la Curtea Federală a Australiei au decis în favoarea guvernului în procesul privind anularea vizei acordate lui Novak Djokovic, liderul ierarhiei ATP a confirmat că nu va participa la Australian Open și le-a mulțumit celor care l-au sprijinit în ultimele săptămâni.

Novak DjokovicFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Aș dori să fac o scurtă declarație pentru a aborda rezultatele ședinței de astăzi de la tribunal.

Îmi voi lua ceva timp pentru a mă odihni și a mă recupera, înainte de a face alte comentarii în afară de acestea.

Sunt extrem de dezamăgit de decizia Curții de a respinge cererea mea de revizuire judiciară a deciziei ministrului de a-mi anula viza, ceea ce înseamnă că nu pot rămâne în Australia și nu pot participa la Australian Open.

Respect decizia Curții și voi coopera cu autoritățile competente în ceea ce privește plecarea mea din țară.

Mă simt inconfortabil din cauza faptului că în ultimele săptămâni s-a pus accentul pe mine și sper că acum ne putem concentra cu toții asupra jocului și turneului pe care îl iubesc.

Aș dori să le urez jucătorilor, oficialilor turneului, personalului, voluntarilor și fanilor toate cele bune pentru acest turneu.

În cele din urmă, aș dori să mulțumesc familiei mele, prietenilor, echipei, suporterilor, fanilor și compatrioților mei sârbi pentru sprijinul vostru constant. Cu toții ați fost o mare sursă de putere pentru mine" - Novak Djokovic, citat de The Age.

Apelul lui Novak Djokovic a fost respins - Liderul ierarhiei ATP trebuie să părăsească Australia

Apelul lui Novak Djokovic la decizia de anulare a vizei a fost respins, duminică dimineaţă, de către tribunalul federal din Melbourne, astfel că liderul ATP trebuie să părăsească Australia în următoarele ore.

Judecătorul James Allsop a anunţat că apelul lui Djokovic a fost respins şi jucătorul trebuie să achite costurile aferente.

Decizia a fost luată în unanimitate de trei trei judecători şi nu poate fi contestată.

Astfel, s-a menţinut decizia ministrului Imigraţiei, Alex Hawke, de anulare a vizei, ceea ce înseamnă că Djokovic va fi deportat şi riscă să nu mai poată intra în Australia în următorii trei ani.

Audierile la tribunalul federal din Melbourne în dosarul vizei lui Novak Djokovic au durat între orele 00:30 şi 05:30 (ora României), cu o pauză de o oră.

Potrivit news.com.au, avocaţii lui Novak Djokovic au încercat să-i convingă pe cei trei judecători că o mare parte din motivele ministrului Imigraţiei, Alex Hawke, pentru a-l deporta pe tenismenul sârb se bazează pe presupuse comentarii antivaccinare făcute într-un singur articol publicat de BBC.

Ei au argumentat că citatul folosit de ministru a fost "selectiv" şi "înşelător".

Dar, în ceea ce ar putea fi o lovitură pentru echipa juridică a numărului 1 mondial, judecătorul James Allsop a spus că ministrul se poate baza şi pe "folosirea raţională şi rezonabilă a percepţiei şi a bunului simţ" pentru a determina opiniile lui Djokovic.

Concret, în timp ce echipa lui Djokovic se bazează în mare măsură pe articolul BBC, unul dintre cei trei judecători a spus că ministrul poate presupune că sârbul are tendinţe antivaccinare, bazându-se pe mai mult de o ştire şi că ministrul nu trebuie să prezinte toate sursele pentru această concluzie.