Blocat în continuare pe aeroportul din Melbourne, ​Novak Djokovic este izolat într-o cameră și nu are voie să își folosească telefonul mobil în timp ce așteaptă să afle dacă va fi sau nu lăsat să intre în Australia, informează presa sârbă.

Novak DjokovicFoto: Dave Shopland/BPI / Shutterstock Editorial / Profimedia

23:35: Novak Djokovic a fost anunțat că i-a fost respinsă viza și a fost rugat să părăsească Australia în cursul zilei de joi. După mai bine de 8 ore de audieri, sârbul nu a reușit să prezinte suficiente dovezi pentru scutirea lui de la vaccin.

22:09: Aleksandar Vucic, președintele Serbiei, a anunțat printr-o postare pe Instagram că a discutat cu Novak Djokovic: "Tocmai am terminat o conversație telefonică cu Novak Djokovic. I-am spus că toată Serbia este alături de el și că autoritățile noastre iau toate măsurile pentru a opri hărțuirea celui mai bun tenismen din lume în cel mai scurt timp posibil. În conformitate cu toate normele internaționale, Serbia va lupta pentru Novak Djokovic, pentru dreptate și adevăr".

22:07: Posibilitatea ca Djokovic să se afle în următorul zbor spre casă este din ce în ce mai mare. "Atât Ambasada Serbiei, cât și Ambasadorul Australiei în Serbia se implică acum. O mașină cu însemnele Australian Open îl așteaptă încă în fața aeroportului", informează jurnalistul Oliver Brown (The Telegraph).

21:10: Srdjan Djokovic, tatăl lui Nole, i-a acuzat pe oficialii australieni că <îi țin fiul în captivitate> și a trecut la amenințări: "Nu știu ce se întâmplă, dar îmi țin fiul captiv de vreo cinci ore. Asta deja trebuie să fie o luptă pentru libertate. N-ar trebui să fie doar lupta lui Novak, ci a întregii lumi. Dacă nu e eliberat în jumătate de oră, vom ieși în stradă și vom lupta pentru libertatea lui. E lupta tuturor".

20:35: La 6 ore după ce Novak Djokovic a aterizat la Melbourne, acesta este încă interogat de Poliția de Frontieră într-o cameră din aeroport. Aceștia examinează documentația care ar trebui să justifice scutirea medicală de la vaccinare. Potrivit unei surse citate de jurnalistul Paul Sakkal "cu cât durează mai mult, cu atât sunt mai mici șansele ca lui Novak să i se permită intrarea în Australia".

Știrea inițială:

Liderulul mondial i-a fost refuzat dreptul de a intra în Australia cu toate că a primit o scutire medicală pentru a participa la Australian Open.

Autoritățile de frontieră i-au blocat accesul după ce Djokovic și echipa sa au aplicat pentru tipul greșit de viză pentru a intra în Australia.

Este o viză care nu le permite persoanelor nevaccinate să intre pe teritoriul Australiei, ceea ce a cerut de fapt Djokovic (scutire medicală).

​Publicația sârbă Sportklub a relatat că, la ora locată 04:00, Djokovic este izolat într-o cameră și este păzit de doi polițiști. Nole nu are voie să-și folosească telefonul și nu poate discuta cu membrii echipei sale. El nu a fost încă lăsat să treacă de controlul pașapoartelor.

Goran Ivanisevic, unul dintre cei doi antrenori din echipa lui Djokovic, a postat o fotografie în care așteaptă alături de Ulises Badio, fizioterapeutul lui Nole.

"Nu este cea mai obișnuită călătorie la antipozi", este mesajul croatului.

Informația conform căreia un membru al echipei sale ar fi cerut o viză care nu se aplică în cazul lui Novak Djokovic (n.r. o sub-clasă de viză care nu se aplică jucătorilor de tenis) este confirmată și de gazetarii sârbi de la blic.rs. Aceștia aduc în discuție o problemă și mai mare pentru liderul mondial.

S-ar părea că Djokovic are o justificare de la medicii din Serbia conform căreia ar fi avut Covid-19 în ultimele șase luni, ceea ce ar însemna că nu ar avea nevoie să fie vaccinat pentru a intra în Australia (nu este oficială informația).

Ar exista însă unele rezerve din partea autorităților de frontieră australiene în legătură cu valabilitatea și veridicitatea acelui document.

Mai multe surse din rândul presei australiene vorbesc despre faptul că există chiar și posibilitatea ca Novak Djokovic să fie trimis înapoi de unde a venit, fără să-i fie permisă intrarea în Australia.

Liderul mondial a ajuns la Melbourne cu un zbor al celor de la Fly Emirates din Dubai.

Novak Djokovic a aterizat în Australia în jurul orei 23:15 (ora locală), iar inițial nu a avut voie să părăsească avionul.

La ceva timp distanță a avut voie să intre în zona vamală, acolo unde a avut parte de ore bune de așteptare și discuții cu oficialitățile australiene.

Conform jurnalistului Paul Sakal (Sydney Morning Herald) există discuții ale oficialilor de la Australian Open cu reprezentanții de la Vamă pentru ca Djokovic să fie totuși lăsat să intre în Australia.

Desfășurarea evenimentelor pe scurt

  • Djokovic și echipa sa aterizează la Melbourne la ora locală 23:15.

  • Inițial, aceștia nu au voie să părăsească avionul cu care au venit.

  • Ministrul Sportului din Australia a anunțat că Djokovic nu are dreptul să intre în țară.

  • Nole rămâne blocat ore bune în zona vamală.

  • Urmează o discuție îndelungată cu autoritățile locale.

  • Djokovic are un tip de viză cu care nu poate intra în Australia în calitate de nevaccinat (scutire medicală).

  • Liderul mondial este așteptat să depună o nouă cerere și să rezolve favorabil intrarea sa în Australia.
  • La ora locală 04:00, Novak Djokovic este izolat într-o cameră și nu are voie să își folosească telefonul mobil.

Australian Open va avea loc în perioada 17-30 ianuarie 2022 la Melbourne Park. Campionii en-titre sunt Novak Djokovic (9 titluri - un record) și Naomi Osaka.