Novak Djokovic a fost anunțat că i-a fost respinsă viza și a fost rugat să părăsească Australia în cursul zilei de joi, anunță The Age. Presa australiană a precizat că avocații liderului mondial sunt în proces de contestare a deciziei, dar șansele ca sârbul să participe la Australian Open sunt foarte mici.

Novak DjokovicFoto: Marco BERTORELLO / AFP / Profimedia

Greg Hunt, ministrul australian al Sănătăţii, a afirmat că Novak Djokovic nu a putut oferi dovezi potrivite pentru a putea intra în Australia şi va fi trimis înapoi în Serbia.

"Cei care nu dețin o viză de intrare valabilă sau cărora le-a fost anulată viza vor fi reținuți și îndepărtați din Australia", se arată într-un comunicat publicat joi dimineața.

Decizia vine după ce au apărut îngrijorări cu privire la dovezile aduse de sârb în sprijinul scutirii sale medicale, precum și o cerere de viză potențial eronată.

Rămâne de văzut dacă Djokovic va părăsi joi Australia sau dacă va rămâne în țară în timp ce avocații săi vor încerca să anuleze decizia. Între timp, el ar putea fi plasat într-o locuință guvernamentală sau în izolare la un hotel din statul Victoria.

Guvernul local din statul Victoria a precizat că a respins o cerere de sponsorizare a vizei liderului mondial cu câteva ore înainte ca acesta să aterizeze la Melbourne, în jurul orei 23:30 (ora locală).

O sursă din cadrul Tennis Australia a afirmat că această măsură a fost o cascadorie publicitară care l-a vizat doar pe Djokovic, nu și pe alți jucători care intraseră deja în țară folosind aceeași scutire medicală.

Desfășurarea evenimentelor pe scurt

  • Djokovic și echipa sa aterizează la Melbourne la ora locală 23:15.
  • Inițial, aceștia nu au voie să părăsească avionul cu care au venit.
  • Ministrul Sportului din Australia a anunțat că Djokovic nu are dreptul să intre în țară.
  • Djokovic s-a aflat în custodia poliţiei de frontieră australiene timp de 8 ore, iar el a avut acces la telefonul mobil după 3 ore. Srdjan, tatăl sportivului, a afirmat că fiul său este ţinut captiv (Nole a fost izolat într-o cameră și a fost păzit de doi polițiști).

  • În acest caz s-au implicat şi Ambasada Serbiei, dar şi ambasadorul australian din Serbia. De asemenea, președintele Serbiei a acuzat Australia de "rele tratamente" față de Novak Djokovic și a cerut ca acesta să fie primit în țară de urgență.
  • După mai bine de 8 ore de audieri, Novak Djokovic nu a reușit să prezinte suficiente dovezi pentru scutirea lui de la vaccin și a fost rugat să părăsească Australia.

Australian Open va avea loc în perioada 17-30 ianuarie 2022 la Melbourne Park. Campionii en-titre sunt Novak Djokovic (9 titluri - un record) și Naomi Osaka.