Așteptarea a luat sfârșit, iar fanii lui Novak Djokovic se pot bucura: liderul mondial va participa la Australian Open grație unei excepții medicale. Știrea nu a mulțumit pe toată lumea, jurnaliștii de la Marca scoțând în evidență că Djokerul nu merita o asemenea scutire de la reguli.

Novak Djokovic Foto: LaPresse / ddp USA / Profimedia

Autoritățile australiene i-au acordat, în cele din urmă, lui Djokovic o scutire medicală, iar liderul ATP va putea să participe la turneul unde are cele mai multe titluri de Grand Slam cucerite - 9.

Conform jurnaliștilor de la Marca, Nole nu se încadrează la niciuna dintre categoriile de sportivi exceptați de la vaccinul împotriva Covid-19.

  • Istorie de anafilaxie față de o componentă a vaccinurilor aprobate.
  • Efecte adverse grave după vaccinarea cu o primă doză, care au condus la spitalizare sau incapacitate semnificativă.
  • Afecțiune medicală acută.
  • Boală cardiacă inflamatorie în ultimele șase luni, spun jurnaliștii iberici, citați de Digisport.

"Nu știu ce să spun despre asta. Cred doar că dacă aș fi fost eu nevaccinat nu aș fi primit o scutire" - Jamie Murray, fost lider ATP la dublu.

"Statul australian îi acordă lui Djokovic o scutire de la vaccin pentru a juca la Australian Open.

Scutirea numărului unu mondial este cel mai prost serviciu posibil adus celor care încearcă de luni de zile să transmită un mesaj despre utilitatea vaccinului" - jurnalistul italian Fabrizio Biasin.

"Novak Djokovic va juca la Australian Open datorită unui permis special. Ceea ce înseamnă că nu este vaccinat. O palmă în fața a milioane de australieni" - Simon Haring, jurnalist elvețian.

Cum explică organizatorii de la Australian Open scutirea primită de Novak Djokovic

Organizatorii de la Australian Open au publicat pe siteul oficial un comunicat în care explică motivele pentru care liderul ATP a primit dreptul de a intra în Australia deși nu este vaccinat împotriva Covid-19 (dacă ar fi fost vaccinat, nu ar fi avut nevoie de o scutire medicală).

Conform australienilor, Djokerul a fost evaluat de către două comisii medicale.

"Djokovic a aplicat pentru o scutire medicală, care a fost acordată în urma unui proces riguros de analiză, care a implicat două grupuri separate și independente formate din experți medicali.

Cererea a fost analizată și de o comisie medicală independentă a Departamentului de Sănătate din statul Victoria. Comisia a fost formată din imunologi, medici specializați în boli infecțioase și experți în medicină generală.

Procesul a inclus transmiterea informațiilor personale, cu asigurarea confidențialității pentru aplicanți.

Directorul turneului Australian Open, Craig Tiley, a transmis că jucătorii, fanii și staff-urile trebuie să fie vaccinați complet, cu excepția situației în care există un motiv concret pentru care o derogare ar trebui acordată", se arată în mesajul postat pe siteul oficial al AO.

Australian Open 2022 va avea loc în perioada 17-30 ianuarie la Melbourne Park. Campionii en-titre sunt Naomi Osaka și Novak Djokovic.