Pălăriile au zburat pe Philippe Chatrier, într-o semifinală în care vântul le-a pus probleme ambilor combatanți. Rafael Nadal s-a acomodat mai bine condițiilor, și-a ridicat treptat nivelul și s-a calificat în finala de la Roland Garros, după ce l-a învins în trei seturi, scor 6-3, 6-4, 6-2, pe rivalul său Roger Federer. Elvețianul a contat doar în setul secund (însă a reușit puncte spectaculoase și în celelalte seturi, mai ales scurtele din setul al treilea), iar ibericul conduce acum cu 24-15 în meciurile directe (14-2 pe zgură și 6-0 la Roland Garros). Două ore și 25 de minute a durat partida dintre cei doi.

HotNews.roFoto: Hotnews

Râul, ramul și cu vântul - Rafael Nadal, Roger Federer și calificarea ibericului în finala Roland Garros

  • Rafael Nadal s-a calificat pentru a 12-a oară în finală la Roland Garros. Acesta s-a impus de fiecare dată în ultimul act.
  • Pentru titlu, Rafa se va duela cu învingătorul partidei dintre Novak Djokovic (1 ATP) și Dominic Thiem (4 ATP).

Ultimul punct și respectul dintre titani:

Statistica meciului Nadal vs Federer:

Ași: 3-3

Duble greșeli: 1-1

Lovituri câștigătoare: 33-25

Erori neforțate: 19-34

Puncte câștigate cu primul serviciu: 68% (49/72) - 61% (34/55)

Puncte câștigate cu al doilea serviciu: 56% (9/16) - 39% (15/38)

Puncte câștigate la fileu: 45% (9/20) - 48% (17/35)

Puncte de break câștigate: 37% (6/16) - 50% (2/4)

Total puncte câștigate: 102 - 79

Durata partidei: 2h 25min.

Parcursul lui Rafael Nadal până în finală:

Turul I: 6-2, 6-1, 6-3 cu Yannick Hanfmann (Germania, 180 ATP)

Turul II: 6-1, 6-2, 6-4 cu Yannick Maden (Germania, 114 TP)

Turul III: 6-1, 6-3, 4-6, 6-3 cu David Goffin (Belgia, 29 ATP)

Optimi: 6-2, 6-3, 6-3 cu Juan Londero (Argentina, 78 ATP)

Sferturi: 6-1, 6-1, 6-3 cu Kei Nishikori (Japonia, 7 ATP)

Semifinale: 6-3, 6-4, 6-2 cu Roger Federer (Elveția, 3 ATP)

Rezultatele întâlnirilor dintre Nadal și Federer la Roland Garros:

2005 (semifinale): 6-3, 4-6, 6-4, 6-3 pentru Nadal

2006 (finala): 1-6, 6-1, 6-4, 7-6(4) pentru Nadal

2007 (finala): 6-3, 4-6, 6-3, 6-4 pentru Nadal

2008 (finala): 6-1, 6-3, 6-0 pentru Nadal

2011 (finala): 7-5, 7-6(3), 5-7, 6-1 pentru Nadal

2019 (semifinale): 6-3, 6-4, 6-2 pentru Nadal

Desfășurarea livetext a partidei dintre Nadal și Federer:

Setul III

6-2 Rafa trimite în cross de câteva ori și închide punctul în lung de linie. Minge prea joasă a lui Roger. Zgura se înalță din nou, vântul își face de cap. Forehand-ul lui Nadal iese afară. Serviciu bun spre corp, returul e prea lung. Două mingi de meci pentru Rafael. Roger o salvează pe prima, elvețianul a returnar bine. Fanii scandează "Roger!" semn că mai vor spectacol. Dar Nadal servește excelent spre exterior și închide partida, calificându-se în finală.

5-2 Rafa sare în momentul în care lovește, dar lovește prea tare. O minge prea joasă a ibericului. Retur extraordinar reușit de Nadal. Federer mai face un punct. Dublă greșeală. Nadal returnează bine, însă Roger este pe fază lângă fileu și închide game-ul cu un demivoleu.

5-1 Rafa încearcă să trimită în lung de linie, dar lovește prea puternic. Roger mai face o eroare neforțată. Scurtă incredibilă a lui Federer, mingea aproape că s-a întors în terenul acestuia. Slice în fileu al lui Federer. Rafa urcă la fileu, Roger pleacă într-o parte, iar ibericul trimite lângă linie. Roger mai reușește o scurtă de efect. Punct disputat, Fedex trimite afară. Rever ratat de Federer, care va servi pentru a rămâne în meci.

4-1 Lobul lui Rafa iese afară. Roger se retrage prea greu și trimite în fileu. Mingea sare din banda fileului, Rafa avansează și închide cu un forehand bine plasat. Roger trimite din nou cu rama. Două mingi de break. Încă un punct foarte spectaculos câștigat de Rafa cu o minge pe linie.

3-1 As pentru Nadal. Se joacă de două ore. Rafael Nadal se apără incredibil, returnează tot și câștigă cel mai disputat punct al partidei. De această dată, Federer este cel care reușește un lob foarte bun, mingea a căzut pe linia de fund. Roger se ține bine, egalează la 30. Încă un atac foarte bun în cross pentru iberic. Game-ul se închide cum a început, cu un as.

2-1 Roger își pierde concentrarea, vine la fileu din ce în ce mai des, este pasat de Nadal. Încă un punct pierdut de elvețian de lângă fileu (a ratat inexplicabil). Federer recuperează din diferență (15-30). Lovitură prea puternică a lui Roger, două mingi de break pentru Nadal. Mingea sare în corpul lui Federer din banda fileului și ibericul trece în avantaj.

1-1 Retur ratat al lui Roger. Forehand foarte bun al lui Nadal, Roger face din ce în ce mai greu față la retur. Părea să fie un retur bun, dar mingea a ieșit de puțin afară. Serviciu puternic și game câștigat la 0 de Nadal.

Preluarea lui Nadal:

0-1 Federer câștigă primul punct al setului al treilea. Retur ratat de Rafa. Nadal îl pasează formidabil pe Roger, care întinde degeaba racheta. Încă un forehand pe linie pentru iberic. Roger încearcă să răspundă, însă zeul zgurii e la un nivel foarte ridicat în acest moment și mai face un punct cu forehand-ul. De data aceasta, mingea lui Rafa se oprește în banda fileului. Ibericul își pune mâinile în cap (40-40). Retur puțin prea lung pentru Roger. Rafa preia o minge pe rachetă și obține aplauzele publicului. Serviciul îl ajută pe Roger să salveze game-ul.

Setul II

6-4 Rafa e pe tot terenul, returnează orice minge trimisă de Federer și elvețianul cedează încă un punct pe care părea să-l controleze. Rever în fileu al elvețianului. Serviciu foarte bun și trei mingi de set pentru Nadal. Roger scapă încă o minge în afara terenului și Rafael câștigă și setul secund.

5-4 Nadal este împins în spatele liniei de fund și nu mai poate trimite înapoi. Combinație câștigătoare serviciu-forehand pentru elvețian. Federer pune o scurtă foarte înaltă, însă mingea a avut suficient efect încât să-l încurce pe Nadal. Slice prea lung al lui Roger. Lovitură în lung de linie ratată de Federer (40-30). Încă o ratare a elvețianului. Forehand în contre-pied a lui Nadal, care obține o minge de break. Rafa ajunge din nou la scurtă și închide punctul. Ibericul va servi pentru câștigarea setului.

4-4 Retur moale. Backhand în colțul terenului trimis de Roger. Federer pune o scurtă foarte bună, însă Rafa mai trimite o dată înapoi și elvețianul ratează lobul (Nadal a câștigat cu un smash). Dublă greșeală pentru Roger, prima din meci. Nadal mai reușește un passing-shot excelent în cross. Federer răspunde cu o minge trimisă pe lângă adversar (40-40). Ce punct câștigă Nadal! Ibericul se apără extraordinar, ajunge la toate mingiile și îl mai pasează o dată pe Roger. Federer returnează în fileu.

3-4 Serviciu secund slab al elvețianului, ibericul profită. Un atac mult mai bun de această dată din partea lui Federer. Roger demonstrează din nou finețe lângă fileu. Rafa ratează lovitura. Retur în fileu.

3-3 Federer domină punctul, însă Rafa schimbă direcția și se impune. Minge trimisă afară de spaniol. Atac foarte bun al lui Nadal, Roger este surprins. Serviciu bun, spre corpul lui Federer. Zgura se înalță din nou. Nadal este constant la serviciu.

2-3 Voleu sublim al lui Roger. Federer controlează jocul la fileu până în acest moment. Însă chiar în acest moment ratează o lovitură de lângă plasă. Atac puternic al lui Fedex, Rafa returnează puțin prea lung. Forehand excelent al lui Roger, care își face serviciul.

2-2 Atac fulgerător al lui Nadal. Rafa încearcă un voleu de lângă fileu, dar mingea iese afară din banda fileului. Forehand prea puternic al lui Roger. Retur afară al elvețianului. Nadal e pe fază și închide game-ul.

1-2 Prim punct câștigat de Nadal. Încă unul, spaniolul își plimbă rivalul. Rafa se apără bine, dar Roger închide bine cu voleul, de lângi fileu. Ce lovitură reușește Rafa! Backhand în cross de senzație. Serviciu bun, retur afară. Roger salvează și a doua minge de break cu un serviciu la teu. Forehand foarte bun al lui Federer. Rafa vede spațiul liber, schimbă direcția și face punctul cu lovitura în lung de linie. Roger nu amortizează suficient o puternică a adversarului și Nadal mai are o minge de break. Rafa îl pasează pe Federer și face rebreak.

0-2 Roger indică o minge trimisă afară de Nadal și are dreptate, arbitrul coboară și confirmă. Schimb extraordinar între cei doi, însă tot vântul are ultimul cuvânt după ce îi redirecționează în out slice-ul lui Nadal. Primul as pentru Rafa, Roger a dat pe lângă minge. Federer blochează excelent serviciul și obține două mingi de break. Serviciu spre corp, retur afară. Fedex lovește bine, Nadal trimite afară și elvețianul face break-ul.

0-1 Lovitura lui Rafa este atenuată de banda fileului, iar Roger pune o scurtă de senzație. Serviciu bun spre exterior, forehand-ul lui Nadal iese afară. Roger urcă prea repede la fileu și este prins pe picior greșit de iberic. Nadal câștigă punctul cu un lob extraordinar din defensivă. Roger atacă decisiv. Rafa ratează de lângă fileu și Federer își face serviciul.

Setul I

6-3 Roger pune presiune la retur și câștigă primul punct al game-ului. Rafale de vânt pe Philippe Chatrier, zgură se ridică de pe teren. Roger vrea să închidă în lung de linie, dar mingea se oprește în fileu. Rafa se întinde, dar nu mai poate returna în teren, forehand-ul lui Roger a fost excelent. Nadal servește bine spre exterior și continuă pe contre-pied. Încă un serviciu bun, returul ajunge în culoarul de dublu. Minge de set pentru Rafa. Lovitura spaniolului iese în afara terenului după ce lovesște banda. Statistici asemănătoare la punctele câștigate cu primul serviciu. Roger pierde un punct pe care l-a controlat. Rafael Nadal închide primul set după 51 de minute de joc, cu o lovitură excelentă în cross.

5-3 Roger câștigă rapid primele două puncte (a avut și un as). Rafa încearcă passing-ul, dar mingea se oprește în fileu. Game alb pentru Roger.

5-2 Roger se poziționează prea târziu pentru lovitură și dă în fileu. Rafa câștigă cu forehand-ul, mingea a atins și banda fileului. Slice-ul ibericului nu trece de fileu. Rafa avansează ușor-ușor și are un voleu bun. Minge prea lungă trimisă de această dată de spaniol. Rafa câștigă unul dintre cele mai frumoase puncte cu o lovitură în cross.

Duel la fileu:

4-2 Federer ratează complet forehand-ul. Încă o urcare la fileu câștigătoare a elvețianului. Nadal este adus la fileu cu o scurtă și pasat. O minge scurtă a lui Roger, Nadal profită și închide cu forehand-ul. Federer mai face o eroare neforțată, minge de break pentru Rafa. Vântul alungă mingiile de lângă jucători, însă cei doi titani fac față exemplar. Rafa trimite afară. Roger încearcă scurta, dar lovește prea tare cu slice-ul. Banda fileului oprește slice-ul spaniolului. Rafa mai obține o minge de break, dar Roger se poziționează excelent după serviciu și salvează cu forehand-ul. Încă un serviciu bun. Cei doi urcă la fileu, însă reflexele lui Rafa se dovedesc a fi mai bune. Roger închide slab, cu un slice afară, un punct foarte frumos, cu lovituri puternice de ambele părți. Încă o șansă de break salvată cu serviciul. Rafa ajunge extraordinar la un serviciu spre exterior și trimite o minge care-l prinde prea avansat pe Roger. Serviciu îl pune din nou în poziție câștigătoare pe Federer. Elvețianul lovește cu rama... Rafa lovește mai puternic, Roger nu rezistă și trimite în fileu. Break pentru Nadal.

Voleul lui Federer:

3-2 Roger ratează returul. De această dată, Federer returnează foarte lung și îl surprinde pe iberic. Vântul îl incomodează pe Rafa, care amână serviciul. Roger este extraordinar la fileu, nu lasă nimic să treacă și controlează bine un voleu. Backhand în fileu al elvețianului (30-30). Federer atacă puternic, dar forehand-ul său nu trece. Slice foarte bun al lui Roger, Rafa lovește prea puternic și mingea iese afară (40-40). 7-3 pentru Federer, atât la lovituri direct câștigătoare, cât și la erori neforțate. Roger trimite excelent în cross, Rafa ajunge târziu și returnează în fileu. Minge prea lungă a lui Nadal, rebreak Federer.

3-1 Primul as al partidei îi aparține lui Roger. Retur în fileu. Forehand excelent al lui Nadal, care prinde linia de fund. Rafa se apără bine în primă fază, însă Roger închide cu forehand-ul. Elvețianul se deplasează foarte bine. Încă un as.

Bate vântul, rău ne pare:

3-0 Serviciu la teu al spaniolului. Roger mai pierde un schimb, mngea se oprește în banda fileului (cinci erori neforțate de partea lui Federer, două pentru Nadal). Retur afară al elvețianului. Încă un serviciu foarte bun, game alb.

2-0 Federer trimite prea lung cu forehand-ul. Nadal extinde bine brațul și închide punctul cu forehand-ul. Un serviciu foarte bun, la mediană (15-30). Elvețianul mai ratează o dată cu forehand-ul, la Paris bate vântul, loviturile sunt greu de controlat. Nadal este incomodat de vreme și trimite afară, dar mai are o minge de break. Roger vine la fileu și închide punctul pe contre-pied. Pălării zboară pe deasupra terenului. Nadal îl pasează foarte bine pe elvețian. Lovitura lui Federer se oprește în fileu, break pentru Nadal.

1-0 Rafael Nadal servește primul. Un punct disputat pe care Federer îl câștigă după ce lovitura sa lungă a prins linia și l-a surprins pe Rafa. Un serviciu spre corp al ibericului, Roger nu poate returna. Reverul lui Federer se oprește în fileu. Minge prea lungă a lui Nadal (30-30). Fedex găsește un unghi incredibil cu backhand-ul său cu o mână și obține o minge de break. Un serviciu cu foarte mult efect spre exterior din partea ibericului, Roger ajunge prea târziu la minge. Încă un serviciu în corp, Rafa revine la conducerea game-ului. Nadal pune o scurtă, dar Federer ajunge la timp, controlează schimbul și închide cu un voleu. Roger ratează o lovitură ușoară. Federer ajunge prea târziu la o minge și spaniolul își face serviciul.

16 grade Celsius la Paris în acest moment, foarte posibil să înceapă și ploaia astăzi.

Damien Dumusois este arbitrul de scaun al partidei.

10 ore și 45 de minute a petrecut Rafa pe teren la acest Roland Garros. Federer a jucat 15 minute în plus.

Nadal și Federer intră în arenă.

Citește și:

FOTO A început "nebunia" - Complexul este invadat de fanii FEDAL-ului: Astăzi totul este despre Federer vs Nadal la Paris

Roland Garros, în linie dreaptă - Federer vs Nadal și supărarea WTA că semifinalele feminine vor fi de Chatrier

​FOTO Mândria francezilor, prima pagină din L'Equipe și Federer vs Nadal în semifinale

Rafael Nadal prefațează meciul cu Roger Federer: "Mă aștept să fie foarte agresiv. Dacă fac totul corect, cred că îi voi pune probleme"

Roger Federer, despre calificarea în semifinale și șansele pe care le are în fața lui Nadal: "Dacă vrei să obții ceva pe zgură, trebuie să treci de Rafa"

Statistica rivalității dintre Federer și Nadal, înaintea semifinalei:

  • Roger Federer și Rafael Nadal se vor întâlni pentru a 39-a oară, fiind a treia cea mai importantă rivalitate din Era Open în ceea ce privește numărul de partide jucate, după Nadal vs Djokovic (54) și Federer vs Djokovic (47).
  • Federer a câştigat ultimele cinci partide jucate cu Nadal. Ultima întâlnire a avut loc în finala turneului de la Shanghai, in 2017, când elveţianul s-a impus cu 6-4, 6-3.
  • Cei doi rivali ar fi trebuit să se înfrunte în semifinalele turneului Masters de la Indian Wells din acest an, dar ibericul s-a retras înaintea meciului din cauza unei accidentări la genunchiul drept.
  • Nadal conduce cu 23-15 în meciurile directe cu Federer, cele mai multe victorii fiind obținute pe zgură (13-2).
  • Pe hard, cele mai multe victorii au fost adjudecate de Roger Federer (11-9).
  • Ultima întâlnire pe zgură între Rafael Nadal și Roger Federer a avut loc în 2013, în finala turneului de la Roma, câștigată de spaniol cu 6-1, 6-3.
  • Nadal și Federer s-au întâlnit de nouă ori în faza semifinalelor, ibericul impunându-se de șase ori.
  • Cei doi jucători s-au mai înfruntat de 12 ori în cadrul turneelor de Grand Slam. Spaniolul conduce cu 9-3.
  • Roger Federer are în palmares 100 de titluri ATP, dintre care 20 de Grand Slam, în timp ce Nadal a cucerit de-a lungul timpului 81 de trofee, dintre care 17 de Grand Slam (11 la Roland Garros).
  • Rafael Nadal deține recordul titlurilor Masters (34). Federer este pe locul trei la acest capitol, cu 28 de titluri, fiind întrecut doar de Nadal și Novak Djokovic (33).
  • De la debutul în circuitul ATP, Federer a câștigat din premii $123,632,204, iar Nadal a obținut $106,957,186.
  • Nadal și Federer au petrecut împreună 506 săptămâni pe primul loc în clasamentul ATP, aproape zece ani: 310 de săptămâni pentru Federer și 196 pentru Nadal.

Parcursul lui Roger Federer la Roland Garros:

Turul I: 6-2, 6-4, 6-4 cu Lorenzo Sonego (Italia, 74 ATP)

Turul II: 6-4, 6-3, 6-4 cu Oscar Otte (Germania, 144 ATP)

Turul III: 6-3, 6-1, 7-6(8) cu Casper Ruud (Norvegia, 63 ATP)

Optimi: 6-2, 6-3, 6-3 cu Leonardo Mayer (Argentina, 68 ATP)

Sferturi: 7-6(4), 4-6, 7-6(5), 6-4 cu Stan Wawrinka (Elveția, 28 ATP)

Semifinale: 3-6, 4-6, 2-6 cu Rafael Nadal (Spania, 2 ATP)