Semifinalele de la Roland Garros vor aduce meciul mult așteptat de fanii tenisului. Roger Federer și Rafael Nadal se vor afla față în față pentru a 39-a oară. Elvețianul a vorbit, într-un interviu pentru L'Equipe, despre calificarea în penultimul act și cum a reușit să îl învingă pe Stan Wawrinka, dar și despre confruntarea cu "Regele zgurii": "Dacă vrei să obții ceva pe zgură, trebuie să treci de Rafa", a spus Federer.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Sunt foarte fericit să revin în semifinalele unui Grand Slam. Nu se mai întâmplase de un an (n.r. ultima dată la Australian Open 2018). Am avut înfrângeri grele în optimi (n.r. US Open 2018 şi Australian Open 2019) sau în sferturi (n.r. Wimbledon 2019). Din acest punct de vedere mi-am depășit așteptările aici. După ce am lipsit de la Roland Garros în toți acești ani (n.r. 4 ani), este frumos să mă întorc în semifinale", a declarat Roger Federer, potrivit L'Equipe.

Despre meciul cu Stan Wawrinka

"Meciul cu Stan (Wawrinka) a fost special, îl cunosc atât de bine, la fel și el pe mine. Este întotdeauna complicat. Apoi a venit întreruperea din cauza ploii și a devenit și mai interesant, dar am fost capabil să îmi controlez nervii.

Mă așteptam la un meci dificil. Nu este extrem de exploziv pe zgură, mai ales că el joacă departe de linia de fund. Am decis să stau și eu puțin mai departe. Atunci, în mod automat, te afli într-un ritm care îi convine. Nu știu dacă ar fi fost mai bine pentru mine să stau mai în față și să iau mingea devreme, mai ales la retur. Am decis cu echipa să fac altceva, a funcționat. Nu sunt surprins că a putut atinge acest nivel. Știm puterea lui Stan, mentală și fizică", a spus elvețianul.

Despre semifinala cu Rafael Nadal

"Sunt foarte încântat. Sper că voi putea să mă recuperez în cele două zile. Să joci contra lui Rafa nu este simplu. Am avut nevoie de cinci meciuri să ajung aici. De aceea sunt foarte fericit, pentru că dacă vrei să obții ceva pe zgură, trebuie să treci de Rafa. Știam când am decis să revin pe zgură că cel mai probabil aceast meci va avea loc. Cu Rafa, mai ales pe zgură, cu punctele sale forte, cu ceea ce el propune, trebuie să fii atent. Este valabil cu toți jucători, dar cu atât mai mult cu el. Și mai ales că este stângaci și asta schimbă tot", a precizat Roger Federer.

Ce a spus despre șansele pe care le are în partida cu Nadal

"Precum în întâlnirile cu alți jucători, întotdeauna există o șansă. Dacă am ști rezultatul dinainte, nimeni n-ar mai veni să vadă meciul. Acesta este sportul: toate meciurile trebuie jucate pentru a se decide învingătorul. Asta gândesc toți cei care îl înfruntă pe Rafa. Ei știu că va fi foarte dificil. Dar nu se știe niciodată. Poate avea o problemă, poate fi bolnav. Poți juca foarte bine sau, dintr-un motiv sau altul, el se simte rău. Poate că va fi vânt, zece întreruperi din cauza ploii. Nu se știe", a spus numărul 3 ATP.

Partida dintre Roger Federer și Rafael Nadal se va disputa vineri, ora de start urmând să fie anunțată de organizatori. Cei doi s-au mai întâlnit de cinci ori la Roland Garros, iar de fiecare dată s-a impus spaniolul (de patru ori în finală - 2006, 2007, 2008 și 2011 și o dată în semifinale - 2005).

Statistica rivalității dintre Federer și Nadal:

  • Roger Federer și Rafael Nadal se vor întâlni pentru a 39-a oară, fiind a treia cea mai importantă rivalitate din Era Open în ceea ce privește numărul de partide jucate, după Nadal vs Djokovic (54) și Federer vs Djokovic (47).
  • Federer a câştigat ultimele cinci partide jucate cu Nadal. Ultima întâlnire a avut loc în finala turneului de la Shanghai, in 2017, când elveţianul s-a impus cu 6-4, 6-3.
  • Cei doi rivali ar fi trebuit să se înfrunte în semifinalele turneului Masters de la Indian Wells din acest an, dar ibericul s-a retras înaintea meciului din cauza unei accidentări la genunchiul drept.
  • Nadal conduce cu 23-15 în meciurile directe cu Federer, cele mai multe victorii fiind obținute pe zgură (13-2).
  • Pe hard, cele mai multe victorii au fost adjudecate de Roger Federer (11-9).
  • Ultima întâlnire pe zgură între Rafael Nadal și Roger Federer a avut loc în 2013, în finala turneului de la Roma, câștigată de spaniol cu 6-1, 6-3.
  • Nadal și Federer s-au întâlnit de nouă ori în faza semifinalelor, ibericul impunându-se de șase ori.
  • Cei doi jucători s-au mai înfruntat de 12 ori în cadrul turneelor de Grand Slam. Spaniolul conduce cu 9-3.
  • Roger Federer are în palmares 100 de titluri ATP, dintre care 20 de Grand Slam, în timp ce Nadal a cucerit de-a lungul timpului 81 de trofee, dintre care 17 de Grand Slam (11 la Roland Garros).
  • Rafael Nadal deține recordul titlurilor Masters (34). Federer este pe locul trei la acest capitol, cu 28 de titluri, fiind întrecut doar de Nadal și Novak Djokovic (33).
  • De la debutul în circuitul ATP, Federer a câștigat din premii $123,632,204, iar Nadal a obținut $106,957,186.
  • Nadal și Federer au petrecut împreună 506 săptămâni pe primul loc în clasamentul ATP, aproape zece ani: 310 de săptămâni pentru Federer și 196 pentru Nadal.

Parcursul celor doi jucători până în semifinale la Roland Garros:

Roger Federer

Turul I: 6-2, 6-4, 6-4 cu Lorenzo Sonego (Italia, 74 ATP)

Turul II: 6-4, 6-3, 6-4 cu Oscar Otte (Germania, 144 ATP)

Turul III: 6-3, 6-1, 7-6(8) cu Casper Ruud (Norvegia, 63 ATP)

Optimi: 6-2, 6-3, 6-3 cu Leonardo Mayer (Argentina, 68 ATP)

Sferturi: 7-6(4), 4-6, 7-6(5), 6-4 cu Stan Wawrinka (Elveția, 28 ATP)

Rafael Nadal

Turul I: 6-2, 6-1, 6-3 cu Yannick Hanfmann (Germania, 180 ATP)

Turul II: 6-1, 6-2, 6-4 cu Yannick Maden (Germania, 114 TP)

Turul III: 6-1, 6-3, 4-6, 6-3 cu David Goffin (Belgia, 29 ATP)

Optimi: 6-2, 6-3, 6-3 cu Juan Londero (Argentina, 78 ATP)

Sferturi: 6-1, 6-1, 6-3 cu Kei Nishikori (Japonia, 7 ATP)

S-ar putea să te intereseze și:

Roger Federer, sunetul muzicii, ploaia, calificarea în semifinale și FEDAL-ul care bate la ușă

Roland Garros: Roger Federer, semifinală de vis cu Rafael Nadal / Victorie în patru seturi în fața lui Stan Wawrinka

VIDEO Roland Garros: Rafael Nadal, în semifinale pentru a 12-a oară - Campionul en-titre nu i-a dat nicio șansă lui Kei Nishikori

Rafael Nadal prefațează meciul cu Roger Federer: "Mă aștept să fie foarte agresiv. Dacă fac totul corect, cred că îi voi pune probleme"