​Turneul de la Roland Garros a ajuns la faza semifinalelor. Dacă la masculin calculele hârtiei au ieșit perfect, iar organizatorii își freacă mâinile de bucurie (Nadal vs Federer și Djokovic vs Thiem), la feminin "a căzut" și ultima mare favorită odată cu eliminarea Simonei Halep. Fără să aibă pe Chatrier, penultimul act de la fete le va aduce față în față pe Barty cu Anisimova și pe Konta cu Vondrousova.

HotNews.roFoto: Hotnews

După o zi de pauză din cauza ploii (miercuri nu s-a jucat deloc), Roland Garros-ul a înghesuit (tot de frica prognozelor) programul zilei de vineri precum .

Obligați de vreme, organizatorii au dorit să se asigure că meciurile de cinci stele Federer vs Nadal și Djokovic vs Thiem vor putea fi văzute pe noul Chatrier. În aceste condiții, turneul feminin (văduvit și de prezența Simonei Halep în penultimul act) își va disputa semifinalele pe Suzanne Lenglen, respectiv Simonne Mathieu.

Corectă sau nu, decizia a lansat un val de critici din partea WTA. Era și normal pe undeva ca oficialii WTA să reacționeze. Decizia gazdelor a fost "influențată" si de eliminarea Simonei Halep. Campioana en-titre nu ar fi fost pusă să evolueze în altă parte în afara Chatrier-ului, dar cu un tablou în care au rămas Barty, Anisimova, Konta și Vondrousova, organizatorii au găsit de cuviință să trimită meciurile feminine în afara centralului.

Francezii speră ca acesta să fie ultimul an în care vremea să aibă un cuvânt greu de spus la Paris, organizatorii făcând promisiunea următoare: la anul Chatrier-ul va avea acoperiș și nocturnă.

Program vineri:

* Conform organizatorilor, orele ar putea suferi modificări, la Paris este anunțată ploaie în cursul zilei de vineri.

Philippe Chatrier

De la ora 13:50 (ora României)

Roger Federer (3) vs Rafael Nadal (2)

Urmat de:

Novak Djokovic (1) vs Dominic Thiem (4)

Suzanne Lenglen, ora 12:00

Ashleigh Barty vs Amanda Anisimova

Simonne Mathieu, ora 12:00

Johanna Konta (26) vs Marketa Vondrousova.

Federer vs Nadal:

Federer vs Nadal:
  • Roger Federer și Rafael Nadal se vor întâlni pentru a 39-a oară, fiind a treia cea mai importantă rivalitate din Era Open în ceea ce privește numărul de partide jucate, după Nadal vs Djokovic (54) și Federer vs Djokovic (47).

  • Federer a câştigat ultimele cinci partide jucate cu Nadal. Ultima întâlnire a avut loc în finala turneului de la Shanghai, in 2017, când elveţianul s-a impus cu 6-4, 6-3.

  • Cei doi rivali ar fi trebuit să se înfrunte în semifinalele turneului Masters de la Indian Wells din acest an, dar ibericul s-a retras înaintea meciului din cauza unei accidentări la genunchiul drept.

  • Nadal conduce cu 23-15 în meciurile directe cu Federer, cele mai multe victorii fiind obținute pe zgură (13-2).

  • Pe hard, cele mai multe victorii au fost adjudecate de Roger Federer (11-9).

  • Ultima întâlnire pe zgură între Rafael Nadal și Roger Federer a avut loc în 2013, în finala turneului de la Roma, câștigată de spaniol cu 6-1, 6-3.

  • Nadal și Federer s-au întâlnit de nouă ori în faza semifinalelor, ibericul impunându-se de șase ori.

  • Cei doi jucători s-au mai înfruntat de 12 ori în cadrul turneelor de Grand Slam. Spaniolul conduce cu 9-3.

  • Roger Federer are în palmares 100 de titluri ATP, dintre care 20 de Grand Slam, în timp ce Nadal a cucerit de-a lungul timpului 81 de trofee, dintre care 17 de Grand Slam (11 la Roland Garros).

  • Rafael Nadal deține recordul titlurilor Masters (34). Federer este pe locul trei la acest capitol, cu 28 de titluri, fiind întrecut doar de Nadal și Novak Djokovic (33).

  • De la debutul în circuitul ATP, Federer a câștigat din premii $123,632,204, iar Nadal a obținut $106,957,186.

  • Nadal și Federer au petrecut împreună 506 săptămâni pe primul loc în clasamentul ATP, aproape zece ani: 310 de săptămâni pentru Federer și 196 pentru Nadal.

Parcursul celor doi jucători până în semifinale la Roland Garros:

Roger Federer

Turul I: 6-2, 6-4, 6-4 cu Lorenzo Sonego (Italia, 74 ATP)

Turul II: 6-4, 6-3, 6-4 cu Oscar Otte (Germania, 144 ATP)

Turul III: 6-3, 6-1, 7-6(8) cu Casper Ruud (Norvegia, 63 ATP)

Optimi: 6-2, 6-3, 6-3 cu Leonardo Mayer (Argentina, 68 ATP)

Sferturi: 7-6(4), 4-6, 7-6(5), 6-4 cu Stan Wawrinka (Elveția, 28 ATP)

Rafael Nadal

Turul I: 6-2, 6-1, 6-3 cu Yannick Hanfmann (Germania, 180 ATP)

Turul II: 6-1, 6-2, 6-4 cu Yannick Maden (Germania, 114 TP)

Turul III: 6-1, 6-3, 4-6, 6-3 cu David Goffin (Belgia, 29 ATP)

Optimi: 6-2, 6-3, 6-3 cu Juan Londero (Argentina, 78 ATP)

Sferturi: 6-1, 6-1, 6-3 cu Kei Nishikori (Japonia, 7 ATP)

Click aici pentru programul complet al zilei de vineri de la Roland Garros.

Competiția de la Roland Garros poate fi urmărită în România în direct pe Eurosport (1, 2 și pe Eurosport Player) și LiveText și LiveScore pe HotNews.ro.