UEFA a anunțat marți reintegrarea echipelor Rusiei cu jucători sub 17 ani în competițiile sale, iar răspunsul Federației Ucrainene de Fotbal (AUF) nu a întârziat să apară.

Echipa nationala de fotbal a UcraineiFoto: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

>> UEFA, anunț important în privința prezenței echipelor rusești în competițiile europene - Decizia luată de forul continental

Ucraina va boicota competițiile la care vor participa echipe din Rusia

AUF „condamnă ferm” decizia UEFA, îndeamnă forul să revizuiască hotărârea și a precizat că Ucraina va boicota competiţiile europene la care vor participa echipe din Rusia, scrie AFP.

De asemenea, ucrainenii cer altor ţări să „boicoteze eventualele meciuri care implică echipe ruseşti, dacă acestea sunt admise”.

UEFA a anunţat marţi că a decis, de comun acord cu Federaţia internaţională de fotbal (FIFA), reintegrarea echipelor Under-17, deoarece „copiii nu trebuie să fie pedepsiţi pentru fapte pentru care responsabilitatea revine exclusiv adulţilor”.

Comitetul Executiv al organismului european a apreciat ca este „deosebit de regretabil că, din cauza persistenţei conflictului, o generaţie de jucători minori este lipsită de dreptul său de a concura în competiţiile internaţionale de fotbal”.

Meciurile echipelor ruseşti trebuie însă să se dispute „fără drapelul, imnul şi ţinutele oficiale ale Rusiei” şi „în afara teritoriului rus”, a precizat UEFA.

De asemenea, organismul şi-a reiterat „condamnarea războiului ilegal purtat de Rusia”, asigurând că suspendările tuturor celorlalte echipe din această ţară rămân în vigoare „până la sfârşitul conflictului din Ucraina”.

Până la decizia de marţi, ruşii au fost excluşi din toate competiţiile fotbalistice internaţionale, atât echipele de club, cât şi selecţionatele Rusiei, după invadarea Ucrainei de către trupele ruse, în februarie 2022, o decizie luată împreună de UEFA şi FIFA, scrie Agerpres.