Moartea fulgeratoare a lui Patrick Ekeng (26 de ani) a nascut multe semne de intrebare - de la cum s-a actionat dupa ce jucatorul s-a prabusit pe terenul din "Stefan cel Mare" si pana la testele medicale de care a avut parte. Pe 12 ianuarie 2016, Patrick Ekeng a efectuat controlul medical la noua sa echipa, Dinamo Bucuresti. Testele au avut loc la Institutul National de Medicina Sportiva din Bucuresti, iar conform directorului adjunct al institutiei, Simona Nanoveanu, fotbalistul din Camerun era apt pentru sportul de performanta: "Toate investigatiile in cazul sau au fost bune, nu au ridicat suspiciuni", a declarat Simona Nanoveanu pentru HotNews.ro. Precizarile vin la doar o zi dupa ce medicul legist Adbo Salem a spus ca Ekeng ar fi murit din cauza unei afectiuni cardiace.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE: Graziela Vâjâială, seful agentiei Anti-Doping, pentru News.ro: "Ekeng a fost testat de noi in aprilie, rezultatele au fost negative".

Apt pentru sportul de performanta, conform testelor efectuate pe 12 ianuarie 2016, la "Institutul National de Medicina Sportiva".

"Nu avem de ce sa facem diferente intre un control la un fotbalist si la un alt fotbalist. Uneori, da, facem diferentiere intre unele sporturi. Acestea au nevoie de exemplu pe probe specifice de anumite probe, altii de cu totul alte probe, dar el (n.r. Ekeng) a facut aceleasi probe ca toti ceilalti fotbalisti.

Ce este in plus la el, este ca el a venit prima data fata de restul sportivilor care erau in baza de date, care aveau fisa veche la noi, la care noi ne uitam comparativ.

Intotdeauna cand vine sportivul prima data, e nevoie de o atentie si mai mare. La examenul cardiologic s-au constatat particularitati pe EKG, insist particularitati si nu modificari patologice. Existand insa particularitati pe care cardiologul le-a considerat specifice fenotipului, s-a cerut o investigatie suplimentara si aceasta a fost ecografia. Ecografia a fost facuta de doctorul Liviu Batineanu (n.r. medicul echipei de fotbal Dinamo Bucuresti) la o clinica agreata de Dinamo. Rezultatul a venit in data de 14 (n.r. ianuarie 2016), cardiograma a fost perfect normala si sportivul a primit aviz. Nu aveam de ce sa nu ii acordam acest aviz" - Simona Nanoveanu pentru HotNews.ro.

Sportivii de culoare, uneori un caz aparte in testele medicale

"Nu inseamna ca la toti sportivii de culoare apar mai frecvent particularitatile acestea (unele probleme cardiace). Nu este insa cazul, daca ar fi aparut pe ecografie ceva care sa ne atraga atentia, ar fi fost altceva. Fenotipul este un amestec al bagajului genetic pe care il are un organism, in cazul nostru un sportiv, care in conditiile date in care se dezvolta intr-un anumit mediu interfera si dau acest fenotip. In cazul, intr-adevar, al sportivilor de culoare care traiesc in alta clima decat cea europeana si au alt bagaj genetic oarecum, atunci s-ar putea sa apara mici modificari. Lumea medicala stie insa despre aceste schimbari" - Simona Nanoveanu.

In momentul examinarii era sanatos

"Daca nici medicii de la medicina legala nu au putut sa dea o explicatie, eu cu atat mai putin as putea sa imi dau cu parerea. Nu stim nici noi ce sa credem cu datele pe care le avem, stim doar ca la momentul examinarii sportivul pe toate investigatiile facute era sanatos" - Simona Nanoveanu.

A declarat pe propria raspundere ca nu suferea de nicio boala

"Noi i-am cerut sa declare antecedentele, iar el nu a declarat nimic, nicio boala in familie, nici pentru el nu a declarat ca ar fi avut vreo boala pe care sa o stie. A declarat pe propria raspundere ca nu sufera de nimic si nici nu ar fi suferit de ceva. Am mai avut de-a lungul timpului particularitati pe EKG cu sportivi din Africa, stim ca ele exista si ca s-a discutat la congrese despre ele, medicii cardiologi le cunosc" - Simona Nanoveanu.

Conform testelor medicale, Patrick Ekeng era apt din punct de vedere sportiv

"Niciodata noi nu riscam sa dam aviz unui sportiv care nu ar avea acest drept. Toate investigatiile au fost bune (n.r. in cazul lui Ekeng), nu au ridicat suspiciuni mai departe.

La televizor s-a vazut ca el respira la un moment dat pe teren, dar nu poti sa vorbesti doar pe ceea ce s-a vazut de aici. Cel care a actionat, el sa dea explicatii in legatura cu ceea ce a fost. Din punctul nostru de vedere, suntem foarte limpezi la cap: el era apt" - Simona Nanoveanu.

Fisa medicala a lui Patrick a fost luata de anchetatori

"Nu mai avem nici fisa, ea a fost luata. Nu era nici macar in "zona gri" (n.r. Ekeng) sa zicem: , nu! Sunt socata si eu si imi pare rau de aceasta situatie, dar nu gasim ca ar fi vina noastra in vreun fel. E o tragedie"- Simona Nanoveanu, director adjunct la Institutul National de Medicina Sportiva, pentru HotNews.ro.

Ce a spus Liviu Batineanu, medicul celor de la Dinamo

"Nu era nevoie de resuscitare pe teren. Ekeng avea puls si respira. Din cate am inteles de la ambulantieri i s-a pus si monitorul, avea si pulsoximetru care indica saturatia de oxigen. La spital a ajuns cu fibrilatie ventriculara. Cand l-au transportat cu targa, a intrat in fibrilatie ventriculara. Nu a mai avut puls dupa o ora si jumatate. Treaba mea se termina cand intra in ambulanta. Asistenta medicala de urgenta o asigura ambulanta.

Am eliberat caile respiratorii. M-am asigurat de functiile vitale. Avea puls, respira, dar gura era inclestata si i-am asigurat respiratia. Nu imi este teama de ancheta, de ce sa imi fie teama? Daca putea fi salvat? Nu pot sa spun eu. Probabil putea, eu stiu!?" - Liviu Batineanu.

Decesul lui Patrick Ekeng: Autopsia in cazul fotbalistului nu a fost relevanta pentru a stabili cauza mortii

Ambulanta a avut nevoie de 3 minute pentru a ajunge la jucator, care a decedat desi spitalul e langa arena de fotbal"

Dosar penal in rem deschis in cazul mortii fotbalistului Patrick Ekeng.

Fotbalistul dinamovist Patrick Ekeng (26 de ani) a murit vineri seara dupa ce s-a prabusit pe teren in timpul meciului dintre Dinamo si FC Viitorul Constanta (3-3).