Cupa Mondială de fotbal din Qatar, cea mai comentată și controversată ediție din istoria competiției, debutează astăzi cu meciul dintre selecționata țării gazdă și reprezentativa Ecuadorului. Înaintea partidei, gazdele au organizat o ceremonie de deschidere spectaculoasă.

Festitivitatea de deschidere a CM 2022 QatarFoto: Ken Satomi / AP / Profimedia

Desfășurarea ceremoniei de deschidere a CM 2022 Qatar

17:10Festivitatea de deschidere a Cupei Mondiale 2022 a luat sfârșit. Pe stadionul Al Bayt va urma partida dintre Qatar și Ecuador, de la ora 18:00 (LiveBLOG pe HotNews.ro).

17:06Urmează discursul șeicului Tamim bin Hamad Al Thani: „Ce frumos este ca oamenii să lase deoparte ceea ce îi desparte pentru a-și celebra diversitatea! Lăsați ca acest turneu să fie plin de inspirație, bunătate și speranță. Bun venit tuturor în Doha”.

Sursă foto: Javier Garcia / Shutterstock Editorial / Profimedia

17:05Morgan Freeman revine în prim-plan și ne amintește că „fotbalul ne-a unit întotdeauna”.

Sursă foto: Kieran McManus / Shutterstock Editorial / Profimedia

17:01Fahad Al-Kubaisi și Jung Kook (BTS) interpretează imnul Cupei Mondiale: Dreamers.

17:00Este prezentată mascota competiției din Qatar: La'eeb.

„La'eeb este un cuvânt din limba arabă, care înseamnă jucător super-talentat. Provine dintr-un 'mascotvers' paralel care este indescriptibil. Fiecare este invitat să îl interpreteze așa cum dorește. La'eeb încurajează pe fiecare să creadă în el, din moment ce 'Acum e totul'. Va aduce bucuria fotbalului tuturor.

La'eeb va fi recunoscut pentru spiritul lui tânăr. Împarte bucurie și încredere peste tot pe unde merge. La'eeb vine dintr-o lume paralelă, unde trăiesc mascotele turneului. Este o lume în care ideile și creativitatea formează personajele care trăiesc în mintea fiecăruia”, au spus cei de la FIFA despre mascota CM 2022.

Sursă foto: Mike Egerton / PA Images / Profimedia

16:55Mascotele turneelor finale ale Cupei Mondiale au început să danseze. Sunt intonate imnurile precedentelor ediții: Waka Waka, Waving Flag.

Sursă foto: Thanassis Stavrakis / AP / Profimedia

Sursă foto: Natacha Pisarenko / AP / Profimedia

Sursă foto: Adam Davy / PA Images / Profimedia

16:50Și-au făcut apariția câțiva dansatori Ardah cu săbii, iar un bărbat bate la tobe.

16:45Ceremonia a început. Celebrul actor Morgan Freeman își face prezența pe Al Bayt Stadium: „Toată planeta, unită în acest cort al beduinilor. În ciuda diferențelor, suntem, de fapt, la fel”.

Sursă foto: Kieran McManus / Shutterstock Editorial / Profimedia

16:40Trofeul care va reveni câștigătoarei a fost adus la marginea terenului de Marcel Desailly, fost mare fundaș francez.

16:35FIFA a precizat că va festivitatea va fi împărțită în „șapte acte” și că „tradiția Qatarului și cultura mondială vor fi reunite”.

„Tema ceremoniei de deschidere este întâlnirea întregii omeniri și reducerea diferențelor prin umanitate, respect și incluziune. Fotbalul ne permite să ne reunim ca un singur trib, iar Pământul este cortul în care trăim cu toții”, se arată în comunicatul FIFA.

16:25„Artiști de talie mondială” îi vor încânta pe spectatorii prezenți pe Al Bayt Stadium, dar și pe cei din fața televizoarelor (mulți au ales să nu urmărească turneul, din cauza controverselor din jurul său).

Fahad Al-Kubaisi (artist local), Jung Kook (membru al trupei K-pop BTS), Lil Baby sau Nora Fatehi sunt doar câteva dintre numele care vor urca pe scenă.

16:20Atmosfera de dinaintea meciului de deschidere a Cupei Mondiale din Qatar 2022, pe stadionul Al Bayt.

16:15Sean Ingle, reprezentatul The Guardian în Qatar, a postat o fotografie de pe stadionul Al Bayt, chiar de la masa presei. Cu 25 de minute înaintea ceremoniei de deschidere, tribunele sunt mai degrabă goale.

16:09Starul rock Rod Stewart a dezvăluit presei britanice săptămâna aceasta că a refuzat o ofertă considerabilă pentru a cânta la Cupa Mondială.

16:05În urmă cu câteva zile, cântăreaţa Dua Lipa a anunţat că nu va participa la ceremonia de deschidere a evenimentului din Qatar.

S-ar putea să te intereseze și:

>> Cristiano Ronaldo a provocat „haos și circ” în cantonamentul Portugaliei din Qatar

>> 10 lucruri importante de știut despre controversatul Mondial din Qatar care debutează azi

>> De ce Qatar este o țară cu totul specială - De la pescuitori de perle și sărăcie, până la zgârie-nori și ambiții uriașe

>> Mondialul din Qatar, fanii închiriați și lupta pentru recunoaștere - Turneul final care domină în ierarhia suporterilor de aproape 30 de ani

>> De ce atât de mulți oameni urăsc Cupa Mondială Qatar 2022. Partea politică a celui mai scump campionat mondial de fotbal din istorie

>> CM: 2022 Qatar: Programul complet al competiției - Orele la care vor putea fi urmărite meciurile

>> De unde vin și cât costă fanii închiriați de Qatar să facă atmosferă la CM 2022

>> Stadioanele spectaculoase cu care se laudă Qatarul la CM 2022 - Suma imensă investită pentru a impresiona o lume întreagă

>> Fără bere cu alcool pentru fani pe stadioanele de la CM 2022 Qatar