Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a autorizat participarea sportivilor din Rusia și Belarus la Jocurile Olimpice 2024, iar președintele rus Vladimir Putin consideră că forul riscă „să îngroape mișcarea olimpică” prin condițiile impuse.

Vladimir PutinFoto: Mikhail Klimentyev / AP - The Associated Press / Profimedia

>> Federația care nu-i primește pe ruși și belaruși la JO 2024: „Nu acceptăm sub nicio formă prezența lor”

Vladimir Putin spune că va analiza cu atenție condițiile pe care CIO le-a impus sportivilor din Rusia

Ruşilor şi belaruşilor li s-a interzis iniţial să concureze la nivel internaţional în urma invadării Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, dar acum vor avea voie să participe „neutri, fără steaguri, embleme sau imnuri”.

Vladimir Putin a precizat că doreşte „să analizeze cu atenţie condiţiile” înainte de a lua o decizie finală în privinţa participării sau a boicotării Jocurilor de la Paris de către sportivii ruşi.

„Tot ceea ce fac oficialii sportivi internaţionali în legătură cu sportul rusesc este o contradicţie totală şi o denaturare a ideilor lui Pierre de Coubertin. Dacă vor continua să acţioneze în acelaşi mod, vor îngropa mişcarea olimpică.

(Sportivii) se antrenează de ani de zile şi de aceea i-am susţinut pe sportivii noştri să meargă la astfel de competiţii, dar trebuie totuşi să analizăm cu atenţie condiţiile propuse de CIO.

Dacă aceste condiţii artificiale ale CIO sunt concepute pentru a elimina cei mai buni sportivi ruşi pentru a arăta la Jocurile Olimpice că sportul rusesc este pe moarte, atunci trebuie să decideţi dacă mergeţi acolo” - Vladimir Putin, la Moscova, în prima sa conferinţă de presă importantă după declanşarea războiului din Ucraina.

CIO a precizat că sportivii neutri vor concura doar în sporturi individuale şi nu vor fi permise echipe pentru cele două ţări. Sportivii care susţin activ războiul din Ucraina nu sunt eligibili, nici cei care au contracte cu armata rusă sau belarusă. Rusia a protestat energic împotriva restricţiilor care îi vizează pe sportivii săi, argumentând că acestea sunt împotriva spiritului Jocurilor.

Sportivii ruşi au participat anterior la Jocurile Olimpice fără drapelul sau imnul lor, în urma unor scandaluri majore de dopaj.

În timpul Războiului Rece, Statele Unite au boicotat Olimpiada de la Moscova din 1980, din cauza invaziei sovietice în Afganistan, la URSS şi aliaţii săi au ripostat cu un boicot al Jocurilor din 1984 de la Los Angeles. România nu s-a alăturat boicotului sovietic şi a participat la Jocurile Olimpice din 1984, scrie Agerpres.

S-ar putea să te mai intereseze și:

>> Ucraina reacționează după ce sportivii din Rusia și Belarus au fost acceptați la JO 2024

>> Rusia reacționează după condițiile anunțate de CIO pentru participarea sportivilor la Jocurile Olimpice de la Paris

>> CIO, anunț important despre participarea sportivilor ruși și bieloruși la Jocurile Olimpice de la Paris