Comitetul Internațional Olimpic a anunțat vineri că va permite participarea sportivilor ruși și bieloruși la Jocurile Olimpice de la Paris, din 2024, cu condiţia ca ei să nu fi susţinut activ invadarea Ucrainei de către Rusia.

Jocurile Olimpice, logoFoto: CTK / Alamy / Alamy / Profimedia

Rusia consideră condițiile anunțate de CIO ca fiind discriminatorii

În urma invadării Ucrainei de către Rusia, Comitetul Internațional Olimpic i-a exclus pe ruși și bieloruși din sportul mondial până la finalul lunii februarie, anul 2022, însă, acum a acționat în două etape pentru a asigura revenirea acestora.

Explicația a fost că sportivii nu ar trebui să plătească pentru greșelile sau acțiunile unui Guvern.

Totodată, CIO a recomandat în luna martie federaţiilor internaţionale să-i reintegreze pe ruşi şi pe belaruşi sub drapel neutru în competiţiile lor

Potrivit unui comunicat al CIO, doar unsprezece "sportivi individuali neutri", dintre care opt ruşi şi trei belaruşi, s-au calificat până acum la JO 2024, în comparaţie cu aproximativ şaizeci de sportivi ucraineni.

CIO a aşteptat pentru a evalua desfăşurarea competiţiilor, considerată a fi în general satisfăcătoare, şi să vadă evoluţia poziţiei guvernului ucrainean, care a cerut mai întâi sportivilor săi să boicoteze orice eveniment în care sunt implicaţi ruşi, înainte de a-şi atenua poziţia în această vară, anunță Agerpres.

Oleg Matîțin, Ministrul rus al Sportului, a reacționat după anunțarea condițiilor de participare la Jocurile Olimpice de la Paris și a precizat că acestea sunt discriminatorii.

„Condițiile sunt discriminatorii și contravin principiilor sportive. Ele dăunează chiar Jocurilor Olimpice, nu sportului rusesc. Această abordare este absolut inacceptabilă.

Întotdeauna îi susținem pe ai noștri, ei sunt sportivii noștri, membrii familiei noastre sportive.” - a declarat acesta, potrivit agenției de presă TASS.