Comitetul Internațional Olimpic a autorizat participarea sportivilor ruşi şi belaruşi la Jocurile Olimpice 2024, dar Federația Internațională de Atletism nu este de acord cu această decizie.

Jocurile OlimpiceFoto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP / Profimedia

>> Ucraina reacționează după ce sportivii din Rusia și Belarus au fost acceptați la JO 2024

Sportivii din Rusia și Belarus, interziși în probele de atletism de la Jocurile Olimpice de la Paris

Sebastian Coe, președintele World Athletics, a afirmat că sportivii din aceste țări vor fi interziși în probele de atletism ale evenimentului de la Paris.

„Nu veţi vedea sportivi ruşi sau belaruşi la Jocurile Olimpice 2024 din Franţa în probele de atletism nici măcar sub drapel neutru.

Poate vor concura sub drapel neutru în alte discipline, dar nu la atletism. Poziţia disciplinei noastre sportive rămâne neschimbată, este o poziţie fermă, nu ne-o vom schimba. Nu acceptăm sub nicio formă prezenţa acestora” - Sebastian Coe, citat de AFP.

>> Rusia reacționează după condițiile anunțate de CIO pentru participarea sportivilor la Jocurile Olimpice de la Paris

CIO a autorizat participarea sportivilor ruși și bieloruși la Jocurile Olimpice de la Paris

Comitetul Internațional Olimpic a autorizat participarea sportivilor ruşi şi belaruşi la Jocurile Olimpice de la Paris (2024) sub drapel neutru, excluzând probele pe echipe şi cu condiţia ca ei să nu fi susţinut activ invadarea Ucrainei de către Rusia.

În urma invadării Ucrainei de către Rusia, Comitetul Internațional Olimpic i-a exclus pe ruși și bieloruși din sportul mondial până la finalul lunii februarie, anul 2022, însă, acum a acționat în două etape pentru a asigura revenirea acestora.

Explicația a fost că sportivii nu ar trebui să plătească pentru greșelile sau acțiunile unui Guvern.

Totodată, CIO a recomandat în luna martie federaţiilor internaţionale să-i reintegreze pe ruşi şi pe belaruşi sub drapel neutru în competiţiile lor.

Potrivit unui comunicat al CIO, doar unsprezece „sportivi individuali neutri”, dintre care opt ruşi şi trei belaruşi, s-au calificat până acum la JO 2024, în comparaţie cu aproximativ şaizeci de sportivi ucraineni.

CIO a aşteptat pentru a evalua desfăşurarea competiţiilor, considerată a fi în general satisfăcătoare, şi să vadă evoluţia poziţiei guvernului ucrainean, care a cerut mai întâi sportivilor săi să boicoteze orice eveniment în care sunt implicaţi ruşi, înainte de a-şi atenua poziţia în această vară, anunță Agerpres.

>> CIO, anunț important despre participarea sportivilor ruși și bieloruși la Jocurile Olimpice de la Paris