Comitetul Internațional Olimpic a autorizat participarea sportivilor ruşi şi belaruşi la Jocurile Olimpice 2024 în anumite condiții, iar Ucraina a reacționat prin vocea lui Marviy Bidnyi, ministrul Sportului.

Jocurile OlimpiceFoto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

>> Rusia reacționează după condițiile anunțate de CIO pentru participarea sportivilor la Jocurile Olimpice de la Paris

Ucraina, după ce rușii și belarușii au fost acceptați la JO 2024: „Trebuie să ne gândim în primul rând să câştigăm războiul”

Bidnyi a declarat că decizia CIO „nu este una responsabilă” și a precizat că încă nu a vorbit cu preşedintele Volodimir Zelenski.

„Această decizie era aşteptată, dar nu ne aşteptam să vină atât de repede. Nu credem că este o decizie responsabilă şi acum vom decide ce vom face.

Nu este doar o problemă sportivă pentru ţara noastră, este o decizie de politică externă, de politică de apărare şi trebuie să ne gândim în primul rând să câştigăm războiul.

Vom examina problema în scurt timp, vom vedea care sunt criteriile de neutralitate şi cum evoluează situaţia şi vom lua o decizie în interesul Ucrainei.

Decizia (privind JO) nu va fi luată rapid. Trebuie să ne consultăm cu comunitatea noastră sportivă şi cu liderii noştri. Trebuie să vedem ce putem face pentru a asigura victoria ţării noastre. Acesta este cel mai important lucru pentru noi astăzi. Merge dincolo de o competiţie sportivă” - Marviy Bidnyi, ministrul ucrainean al Sportului, pentru L'Equipe.

CIO a autorizat participarea sportivilor ruși și bieloruși la Jocurile Olimpice de la Paris

Comitetul Internațional Olimpic a autorizat participarea sportivilor ruşi şi belaruşi la Jocurile Olimpice de la Paris (2024) sub drapel neutru, excluzând probele pe echipe şi cu condiţia ca ei să nu fi susţinut activ invadarea Ucrainei de către Rusia.

În urma invadării Ucrainei de către Rusia, Comitetul Internațional Olimpic i-a exclus pe ruși și bieloruși din sportul mondial până la finalul lunii februarie, anul 2022, însă, acum a acționat în două etape pentru a asigura revenirea acestora.

Explicația a fost că sportivii nu ar trebui să plătească pentru greșelile sau acțiunile unui Guvern.

Totodată, CIO a recomandat în luna martie federaţiilor internaţionale să-i reintegreze pe ruşi şi pe belaruşi sub drapel neutru în competiţiile lor.

Potrivit unui comunicat al CIO, doar unsprezece „sportivi individuali neutri”, dintre care opt ruşi şi trei belaruşi, s-au calificat până acum la JO 2024, în comparaţie cu aproximativ şaizeci de sportivi ucraineni.

CIO a aşteptat pentru a evalua desfăşurarea competiţiilor, considerată a fi în general satisfăcătoare, şi să vadă evoluţia poziţiei guvernului ucrainean, care a cerut mai întâi sportivilor săi să boicoteze orice eveniment în care sunt implicaţi ruşi, înainte de a-şi atenua poziţia în această vară, anunță Agerpres.

>> CIO, anunț important despre participarea sportivilor ruși și bieloruși la Jocurile Olimpice de la Paris