​Ivan Kuliak a oferit prima declarație după gestul provocator pe care l-a făcut în cadrul Cupei Mondiale de Gimnastică de la Doha. Sportivul rus a afișat liteza "Z" pe echipament ca semn de atașament față de invadarea Ucrainei de către Rusia.

Ivan Kuliak si gestul care a socat lumea gimnasticiiFoto: Captura YouTube

Ziua a 13-a de război în Ucraina - Cele mai importante evenimente sunt LiveText pe HotNews.ro.

La câteva zile după incidentul catalogat drept "șocant" de către Federația Internațională de Gimnastică (FIG), sportivul a avut o primă reacție.

"Am răspuns provocării făcute de gimnasta din Ucraina (n.r. Daniela Batrona - cea care a refuzat să urce pe podium alături de sportive din Rusia)", a spus Kuliak.

Cum i-a venit ideea de a pune liteza Z pe echipament

"Ideea de a plasa litera Z pe echipament a apărut după ce ucrainenii ne-au provocat tot timpul, ne-au strigat multe lucruri urâte şi au cerut să fim scoşi din competitie. Nu am ştiut până în ultimul moment dacă vom avea voie sa concurăm", a completat Ivan Kuliak, potrivit RIA Novosti, citat de Eurosport.

FIG - Comportament șocant al gimnastului

FIG (Federația Internațională de Gimnastică) a anunțat că sportivul rus este cercetat disciplinar după ce a purtat pe tricou litera "Z", un simbol folosit de Rusia în războiul din Ucraina.

Comportamentul gimnastului a fost caracterizat drept "șocant" de către FIG.

A fost ultima competiție la care gimnaștii din Rusia și Belarus au avut dreptul să participe la nivel internațional, după ce țările lor au fost sancționate de FIG după invadarea Ucrainei de către trupele lui Vladimir Putin.

Sportivul rus riscă o suspendare record

7news.com.au notează că "gimnastul rus riscă sancţiuni majore după însemnul dezgustător purtat pe podium", în timp ce jurnaliștii de la Sky Sports se rezumă să vorbescă despre o posibilă suspendare record.

Kuliak a ocupat locul trei în proba de paralele, iar pe cea mai înaltă treaptă a podiumului s-a aflat Illia Kovtun, din Ucraina (medalie de aur).

Acest simbol ("Z") a fost promovat și de Svetlana Khorkina, fostă mare gimnastă rusă.

"Este o campanie pentru toți cei care nu se tem să recunoască faptul că sunt ruși. Hai să distribuim asta", a transmis Khorkina (43 de ani și colonel în armata Rusiei) pe rețelele de socializare.

Litera "Z" pe echipamentul militar al Rusiei la invazia din Ucraina

FOTO Gestul unic al unui campion mondial pentru a combate dezinformarea instaurată de Vladimir Putin în Rusia

Evgeni Plushenko și mesajul care a stârnit furie pe internet: "Fiți mândri că sunteți ruși! Stop rasismului! Stop genocidului! Stop fascismului!"

VIDEO Gest provocator - Un gimnast rus și-a arătat atașamentul față de Vladimir Putin în fața unui rival din Ucraina

Explicația pentru gestul sfidător al gimnastului rus, conform antrenoarei acestuia