Valentina Rodionenko, antrenoarea sportivului Ivan Kuliak, a venit cu o explicație pentru gestul care a șocat lumea gimnasticii la Cupa Mondială care a avut loc la Doha.

Ivan Kuliak si gestul care a socat lumea gimnasticiiFoto: Captura YouTube

Ziua a 12-a de război în Ucraina - Cele mai importante evenimente sunt LiveText pe HotNews.ro.

Sportivul său a născut multe discuții aprinse după ce a venit la festivitatea de premiere cu litera "Z" pe tricou, însemn prezent și pe echipamentele militare cu care Rusia a invadat Ucraina.

Antrenoarea vede gestul gimnastului drept unul normal

Rodionenko nu consideră gestul unul deplasat, ba mai mult, a venit și cu o explicație. Fosta gimnastă spune că acțiunea sportivului său vine ca o manieră de a lupta împotriva dezinformării pe care ucrainenii doresc să o răspândească în rândul rușilor.

În plus, antrenoarea spune că gestul gimnastei ucrainene Daniela Batrona (care a refuzat să urce pe podium alături de sportive din Rusia) este cel puțin la fel de controversat, dar că opinia publică l-a văzut ca pe ceva pozitiv.

"Cumva a fost nevoie să raspundem la aceste provocări. Trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Când acea fată de 16 ani din Ucraina (n.r. Daniela Batrona) nu a ajuns pe podium cu sportivii noştri cum a fost? Ea probabil nu ştie cum copiii noştri au murit în Donbas.

Pentru că noi tăcem și ei spun minciuni, ne calomniază tot timpul. Ni se cere să nu provocăm, dar ei nu se opresc. Nu putem continua să trăim așa", a spus Valentina Rodionenko, antrenoarea gimnastului, conform Eurosport.

Sportivul va fi susținut de Moscova

Vasily Titov, președintele Federației de Gimnastică Artistică din Rusia, a avut o primă reacție după întreg scandalul iscat de Ivan Kuliak.

Acesta nu crede că sportivul său a avut să facă o demonstrație specială, dar că oricum "va fi susținut".

"A fost o încălcare a echipamentului aprobat de FIG. Cred că ne pot pedepsi, ne pot elimina de la a concura. Însă am fost deja scoși de peste tot", a precizat Titov.

FIG - Comportament șocant al gimnastului

FIG (Federația Internațională de Gimnastică) a anunțat că sportivul rus este cercetat disciplinar după ce a purtat pe tricou litera "Z", un simbol folosit de Rusia în războiul din Ucraina.

Comportamentul gimnastului a fost caracterizat drept "șocant" de către FIG.

A fost ultima competiție la care gimnaștii din Rusia și Belarus au avut dreptul să participe la nivel internațional, după ce țările lor au fost sancționate de FIG după invadarea Ucrainei de către trupele lui Vladimir Putin.

Sportivul rus riscă o suspendare record

7news.com.au notează că "gimnastul rus riscă sancţiuni majore după însemnul dezgustător purtat pe podium", în timp ce jurnaliștii de la Sky Sports se rezumă să vorbescă despre o posibilă suspendare record.

Kuliak a ocupat locul trei în proba de paralele, iar pe cea mai înaltă treaptă a podiumului s-a aflat Illia Kovtun, din Ucraina (medalie de aur).

Acest simbol ("Z") a fost promovat și de Svetlana Khorkina, fostă mare gimnastă rusă.

"Este o campanie pentru toți cei care nu se tem să recunoască faptul că sunt ruși. Hai să distribuim asta", a transmis Khorkina (43 de ani și colonel în armata Rusiei) pe rețelele de socializare.

Imagini de la festivitatea de premiere

Litera "Z" pe echipamentul militar al Rusiei la invazia din Ucraina