​Gimnastul Ivan Kuliak a venit la festivitatea de premiere din cadrul Cupei Mondiale de la Qatar cu litera "Z" pe echipament, arătându-și atașamentul față de invazia Rusiei în Ucraina. Reacția Federației Internaționale de profil a venit la scurt timp.

Ivan Kuliak si mesajul de sprijin pentru Vladimir PutinFoto: Captura YouTube

Ziua a 12-a de război în Ucraina - Cele mai importante evenimente sunt LiveText pe HotNews.ro.

FIG - Comportament șocant al gimnastului

FIG (Federația Internațională de Gimnastică) a anunțat că sportivul rus este cercetat disciplinar după ce a purtat pe tricou litera "Z", un simbol folosit de Rusia în războiul din Ucraina.

Comportamentul gimnastului a fost caracterizat drept "șocant" de către FIG.

A fost ultima competiție la care gimnaștii din Rusia și Belarus au avut dreptul să participe la nivel internațional, după ce țările lor au fost sancționate de FIG după invadarea Ucrainei de către trupele lui Vladimir Putin.

Sportivul rus riscă o suspendare record

7news.com.au notează că "gimnastul rus riscă sancţiuni majore după însemnul dezgustător purtat pe podium", în timp ce jurnaliștii de la Sky Sports se rezumă să vorbescă despre o posibilă suspendare record.

Kuliak a ocupat locul trei în proba de paralele, iar pe cea mai înaltă treaptă a podiumului s-a aflat Illia Kovtun, din Ucraina (medalie de aur).

Acest simbol ("Z") a fost promovat și de Svetlana Khorkina, fostă mare gimnastă rusă.

"Este o campanie pentru toți cei care nu se tem să recunoască faptul că sunt ruși. Hai să distribuim asta", a transmis Khorkina (43 de ani și colonel în armata Rusiei) pe rețelele de socializare.

FOTO Gestul unic al unui campion mondial pentru a combate dezinformarea instaurată de Vladimir Putin în Rusia

Evgeni Plushenko și mesajul care a stârnit furie pe internet: "Fiți mândri că sunteți ruși! Stop rasismului! Stop genocidului! Stop fascismului!"

Imagini de la festivitatea de premiere

Litera "Z" pe echipamentul militar al Rusiei la invazia din Ucraina