​Americanca Brianna McNeal, campioană olimpică la 100 m garduri în 2016 la Rio, a fost suspendată provizoriu pentru "obstrucţionarea procesului antidoping", a anunţat joi Unitatea de integritate a atletismului (AIU), citată de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

AIU o acuză pe sprintera de 29 de ani de "obstrucţionarea procesului de gestionare a rezultatelor, o încălcare a regulilor antidoping ale Federaţiei internaţionale de atletism", fără mai multe precizări, potrivit Agerpres.

Cu şapte luni înaintea Jocurilor Olimpice de la Tokyo, această decizie este o nouă lovitură grea pentru atletismul american. Una din marile vedete ale acestuia, sprinterul Christian Coleman, a fost suspendat doi ani pentru că a încălcat de trei ori obligaţiile sale de localizare la controalele antidoping. Campionul mondial en titre la 100 m a făcut apel împotriva acestei sancţiuni la Tribunalul de Arbitraj al Sportului (TAS).

Campioană la Rio şi medaliată cu aur la Mondialele din 2013 de la Moscova, McNeal a fost deja suspendată un an între 2017 şi 2018 pentru că nu a respectat de trei ori obligaţiile sale de localizare la controalele antidoping, ea ratând astfel Mondialele din 2017 de la Londra. Revenită în competiţie în 2018, ea fost descalificată pentru start fals în seriile Mondialelor 2019 de la Doha.

În ultimul an, primul sport olimpic s-a confruntat cu mai multe scandaluri de dopaj, legate cel mai adesea de încălcarea obligaţiilor de localizare.

În iunie 2020, Salwa Eid Naser (Bahrain), campioană mondială la 400 m, a fost suspendată provizoriu din acest motiv înainte de a fi exonerată pe 20 octombrie de comisia de disciplină a Federaţiei internaţionale de atletism. AIU a făcut apel împotriva acestei decizii la TAS.

Sud-africanul Luvo Manyonga, vicecampion olimpic la săritura în lungime la Rio, a fost suspendat provizoriu vineri, iar în noiembrie kenyanul Elijah Manangoi, campion mondial în proba de 1.500 m în 2017, a fost suspendat doi ani.