Primirea primei medalii olimpice ar trebui să fie o ocazie importantă și entuziasmantă pentru orice atlet, dar nu și pentru atleta americană Alysia Montaño, scrie CNN.

Alysia MontanoFoto: J. Scott Applewhite / AP / Profimedia

Era târziu în noapte, în Cleveland, anul acesta, când Montaño a fost informată că va primi medalia de bronz, după ce inițial nu prinsese podiumul la Jocurile Olimpice din 2012 de la Londra. Singură într-o cameră de hotel, la mii de kilometri de casă, atleta a vorbit cu CNN.

Medalia ar fi trebuit să vină cu 12 ani mai devreme, pe un stadion plin, cu familia ei stând mândră în tribune. În schimb, tot ce a putut face acum Montaño a fost să se întindă și să se uite în gol la tavan în timp ce orele treceau.

„O înjunghiere în stomac, în inimă, de fapt”, așa își descrie ea presupusul moment de triumf. „Am simțit un fel de sentiment de scufundare, ca să fiu sinceră”.

Montaño s-a clasat inițial pe locul cinci în finala feminină de 800 de metri de la Londra, la aproximativ o jumătate de secundă de pozițiile pentru medalii, după ce a condus cursa în primul tur. Cursa a fost câștigată de Caster Semenya, din Africa de Sud.

În fața lui Montaño se aflau două atlete din Rusia - Mariya Savinova, care se distanțase de restul plutonului pe ultima linie dreaptă, și Ekaterina Guliyev (devenită Ekaterina Poistogova), care a depășit-o la limită pe Pamela Jelimo din Kenya pentru medalia de bronz.

Atât Savinova, cât și Guliyev au fost identificate într-un raport din 2015, comandat de Agenția Mondială Antidoping (WADA), ca fiind beneficiare ale programului de dopaj sponsorizat de stat al Rusiei, deși performanța lui Montaño la Jocurile Olimpice de la Londra abia acum primește recunoașterea pe care o merită.