​Rafael Nadal a jucat pentru ultima oară la Madrid Open, turneu pe care l-a câștigat de cinci ori în carieră, spaniolul fiind învins în optimi de Jiri Lehecka, scor 7-5, 6-4.

Rafael Nadal pe zgura de la MadridFoto: Guillermo Martinez/NurPhoto/Shut / Shutterstock Editorial / Profimedia

Rafael Nadal, învins de Jiri Lehecka în optimi la Madrid Masters

Deși Rafa a jucat în multe momente la cel mai înalt nivel, Lehecka (31 ATP) a reușit să facă diferența prin două break-uri: unul în finalul primului set (la 5-5) și unul în primul game din setul secund. Partida a durat două ore și două minute.

Rafa, care a afirmat deja că sezonul 2024 va fi probabil ultimul din cariera sa, a ratat șansa de a ajunge pentru a 100-a oară în sferturile unui turneu de categorie „ATP Masters 1000”.

În fața a 13.000 de spectatori, Rafa a găsit puterea de a glumi și a încercat să destindă atmosfera printr-o glumă: „Hai că am glumit, ne vedem și la anul!"

„Sunt fericit. A fost o săptămână foarte specială pentru mine, foarte pozitivă din toate punctele de vedere. Am reușit să joc din nou pe un teren care mi-a oferit multe, inclusiv la nivel emoțional.

A fost de neuitat și nu pot spune decât 'mulțumesc'. A fost o călătorie incredibilă. Este foarte dificil, dar viața și corpul meu mi-au trimis semnale de mult timp. Am avut norocul de a-mi transforma pasiunea în meserie. Sunt un privilegiat” - Rafael Nadal.

În timp ce soția și sora lui Rafa plângeau în tribune, organizatorii de la Caja Magica au prezentat un videoclip cu cele mai importante momente ale marelui campion și au desfășurat cinci bannere, câte unul pentru fiecare titlu cucerit de Nadal la Madrid (2005, 2010, 2013, 2014 și 2017).

Rafa a primit un trofeu din partea lui Feliciano Lopez, directorul turneului de la Madrid, iar marele campion iberic nu a uitat să-l menționeze în discursul său și pe Ion Țiriac.

„Vreau să-i mulțumesc lui Feli, lui Ion Țiriac, tuturor celor au făcut posibilă desfășurarea acestui turneu. E un mediu plăcut, de care și următoarele generații se vor bucura, cu siguranță. Voi mulțumi familiei și echipei atunci când mă voi retrage. Dar deocamdată continui” - Rafael Nadal.

Nadal i-a învins la Madrid pe Darwin Blanch (16 ani), Alex De Minaur (11 ATP) și Pedro Cachin (91 ATP).

Rafael Nadal va juca la ATP Roma - Participarea la Roland Garros, sub semnul întrebării

Rafa a dezvăluit că va participa la turneul de la Roma (8-19 mai), dar spune că nu știe încă dacă va juca la Roland Garros (20 mai - 9 iunie).

„Încă nu sunt sigur de Roland Garros, am jucat 4 meciuri aici și părăsesc Madridul cu un sentiment mult mai bun decât cel avut când am sosit. E greu să am obiective mari la nivelul la care sunt, dar în sport lucrurile se schimbă repede.

Voi merge la Roma și sper să arăt un nivel mai bun decât aici, apoi voi decide ce fac cu Roland Garros” - Rafael Nadal.

Lehecka a fost emoționat la finalul partidei și a vorbit despre cât de important a fost acest moment pentru el. Sportivul din Cehia se va duela în sferturi cu rusul Daniil Medvedev, al treilea favorit al competiției din Spania.

„Este uimitor. Pentru mine, să împart terenul cu un jucător atât de legendar este un vis devenit realitate. Întotdeauna mi-am dorit ca acest lucru să se întâmple. Sunt foarte recunoscător că am reușit să realizez un moment atât de important.

Toate cele bune pentru Rafa. Este oarecum dulce-amărui să am o victorie atât de frumoasă în fața atâtor oameni care l-au încurajat. Energia a fost incredibilă, parcă eram într-un alt univers. A fost ceva ce nu am mai trăit în viața mea pe un teren de tenis” - Jiri Lehecka.

Mutua Madrid Open are loc în perioada 25 aprilie - 5 mai și face parte din categoria ATP Masters 1000. Oferă premii totale de 7.877.020 de euro, iar campionul en-titre este spaniolul Carlos Alcaraz (2022, 2023).