Mult-asteptata intalnire dintre Roger Federer si Rafael Nadal in finala de la US Open nu va mai avea loc. Liderul mondial si-a indeplinit misiunea, eliminandu-l in semifinale pe rusul Mikhail Youzhny, scor 6-2, 6-3, 6-4, insa Federer a pierdut in cinci seturi la sarbul Novak Djokovic, dupa ce a irosit doua mingi de meci, scor 7-5, 1-6, 7-5, 2-6, 5-7. Pentru prima data din 2003, elvetianul nu va aparea in finala de la Flushing Meadows.

Rafael Nadal a fost primul care si-a asigurat biletul pentru finala din acest an de la US Open, invingandu-l in minim de seturi pe rusul Mikhail Youzhny, scor 6-2, 6-3, 6-4, dupa doua ore si 13 minute. In varsta de 24 de ani, liderul mondial s-a calificat pentru prima data in cariera in finala turneului american si nu a cedat nici macar un set pana in aceasta faza. Spaniolul poate deveni al saptelea jucator din era Open care are in palmares toate titlurile de Mare Slem.

"Multi ani am incercat totul. Acum, dupa multa munca, am ajuns in finala si sunt fericit. Ma simt minunat. Nu este un vis, deoarece visul este sa castig turneul", a declarat Nadal dupa meci.

"Mi-ar fi placut sa joc aici impotriva sa. Nu ma voi uita la finala, dar sper sa castige", a declarat Federer, care a ratat accederea in finala, dupa un meci cu Djokovic al carui set decisiv a durat mai mult decat finala feminina.

Novak Djokovic a afisat un joc indraznet, cu multa miscare pe teren si a reusit sa se impuna pentru prima data la US Open in fata lui Roger Federer, scor 5-7, 6-1, 5-7, 6-2, 7-5, dupa un meci de trei ore si 44 de minute. In decisiv, Federer a avut doua mingi de meci la 5-4, insa sarbul le-a salvat, si-a facut serviciul, reusind in game-ul urmator sa faca break (6-5). Un forehand in plasa al lui Federer (66 greseli nefortate in acest meci) si Djokovic se califica pentru a treia oara intr-o finala de Mare Slem, dupa cea de la US Open din 2007 (pierduta la Federer) si cea castigata in 2008 la Australian Open.

"E unul din acele meciuri pe care ti le vei aminti pentru restul vietii. Sunt foarte mandru de mine. Ca sa fiu sincer, am inchis ochii si am dat forehandul cat de tare am putut la minge de meci. Daca intra, e bine. Daca nu, e inca o infrangere in fata lui Federer la US Open. Am fost foarte norocos", a declarat Djokovic, care in precedentele sale trei editii de US Open a fost eliminat de fiecare data de Federer.

"Nu sunt pe atat de dezamagit pe cat as fi daca acest meci ar fi fost in finala. A fost o infrangere dura pentru mine, dar ma va alimenta si imi va da mai multa motivare pentru a ma antrena din greu si a ma reintoarce in finalele de Mare Slem, deoarece nu am reusit sa ating ultima faza a ultimelor trei slemuri", a mentiont Federer.

Rafael Nadal conduce in intalnirile directe cu Novak Djokvic, scor 14-7, insa sarbul este cel care a castigat mai multe patide pe hard. Finala masculina de la US Open va avea loc duminica, dupa ora 23:30 (ora Romaniei).