Turneul Campioanelor, jucatoarele din 2017Foto: wtafinals.com

Pentru al patrulea an consecutiv, Romania va fi reprezentata la Turneul Campioanelor, Simona Halep obtinand pe teren dreptul de a evolua la Singapore. Pe langa trofeul in sine, editia din acest an va stabili si cine va incheia anul pe locul intai in ierarhia WTA (Halep, Muguruza, Pliskova sau Svitolina). Eliberata de obsesia numarului unu mondial, Simona ne promite ca "de acum inainte va fi mai bine decat pana acum". Dominika Cibulkova, ultima campioana a competitiei, nu s-a calificat, lucru valabil si pentru vicecampioana Angelique Kerber.

Data desfasurarii: 22-29 octombrie 2017

Va fi editia cu numarul 47 la simplu si 42 la dublu

Vor fi la start opt jucatoare (cele mai bune conform clasamentului WTA la zi) si primele opt perechi ale circuitului.

Tara: Singapore.

Arena: Singapore Indoor Stadium

Ultima castigatoare: Dominika Cibulkova (nu s-a calificat in acest an)

Ultimele castigatoare de la dublu: Ekaterina Makarova/ Elena Vesnina

Suprafata de joc: hard indoor.

Locul de desfasurare: Singapore Indoor Stadium

Proprietar: Guvernul din Singapore. Arena a fost inaugurata pe 31 decembrie 1989 si renovata in 1998. Costurile constructiei: 90 de milioane de dolari. Arhitect: Kenzo Tange (a murit pe 22 martie 2005, la 91 de ani). Capacitate maxima: 12.000 de locuri. A mai gazduit Turneul Campioanelor in 2014 si 2015.

Suprafata: hard.

Directorul competitiei: Melissa Pine.

Sursa foto: greatnewplaces.com

Locul unde se va disputa Turneul Campioanelor

Cine a participat la editia de anul trecut:

Grupa Rosie: Angelique Kerber, Simona Halep, Madison Keys, Dominika Cibulkova

Grupa Alba: Agnieszka Radwanska, Karolina Pliskova, Garbine Muguruza, Svetlana Kuznestova.

Cum arata grupele in 2017

Grupa Rosie: Simona Halep, Elina Svitolina, Caroline Wozniacki, Caroline Garcia.

Grupa Alba: Garbine Muguruza, Karolina Pliskova, Venus Williams, Jelena Ostapenko.

* Primele doua clasate din cele doua grupe se vor califica in semifinale.

Criterii de departajare:

1) Numarul mai mare de victorii

2) Daca doua jucatoare sunt la egalitate, se va tine cont de meciul direct

3) Daca mai mult de doua jucatoare sunt la egalitate din punct de vedere al numarului de victorii, atunci criteriile sunt urmatoarele:

- setaverajul (diferenta dintre numarul de seturi castigate si numarul de seturi pierdute)

- diferenta dintre numarul de game-uri castigate si numarul de game-uri pierdute.

- numarul cel mai mare de game-uri castigate.

Cum arata lupta pentru locul 1 WTA

Virginia Ruzici si Irina Spirlea, celelalte romance care au participat la Turneul Campioanelor

Pe langa Simona Halep (care se afla deja la a patra participare consecutiva), Romania a mai avut de-a lungul timpului doua reprezentante la Turneul Campioanelor. Virginia Ruzici in 1983 si 1984 (a pierdut in ambele cazuri in turul intai - se juca dupa sistem eliminatoriu) si Irina Spirlea in 1998 (a fost eliminata in semifinale de Martina Hingis).

Simona Halep, dupa ce a devenit numarul 1 WTA: "Da, s-a schimbat ceva, sunt mult mai linistita si mai motivata"

"Da, s-a schimbat ceva in interiorul meu: sunt mult mai linistita si poate parea ciudat, dar chiar de a doua zi, ma simt mult mai motivata. Sunt cu picioarele pe pamant. Nu simt inca nicio presiune, chiar m-am relaxat un pic, si, dupa cum ma cunosc, de acum inainte va fi mai bine decat pana acum" - Simona Halep, intr-un interviu pentru EuropaFM.

Cand au obtinut calificarea cele opt jucatoare

Prima sportiva care a obtinut matematic calificarea la Turneul Campionilor a fost Garbine Muguruza, in data de 11 septembrie. Au urmat apoi Simona Halep, Karolina Pliskova, Elina Svitolina si Venus Williams, toate pe 26 septembrie.

Caroline Wozniacki a aflat ca va fi la Singapore pe 30 octombrie. Lista a fost completata de Jelena Ostapenko (4 octmbrie) si Caroline Garcia (12 octombrie).

1 Simona Halep - 26 septembrie

2 Garbine Muguruza - 11 septembrie

3 Karolina Pliskova - 26 septembrie

4 Elina Svitolina - 26 septembrie

5 Venus Williams - 26 septembrie

6 Caroline Wozniacki - 30 septembrie

7 Jelena Ostapenko - 4 octombrie

8 Caroline Garcia - 12 octombrie.

Simona Halep, rezultate obtinute in 2017 in turneele importante:

Australian Open: 10 puncte, turul I

Roland Garros: 1300 de puncte, finalista

Wimbledon: 430 de puncte, sferturi.

US Open: 10 puncte, turul I.

Premier Mandatory: Indian Wells: 65 de puncte, turul III. Miami: 215 puncte, sferturi. Madrid: 1000 de puncte, castigatoare.

Simona Halep, meciuri directe cu jucatoarele de la Turneul Campioanelor:

Simona Halep vs Garbine Muguruza 1-3

Simona Halep vs Karolina Pliskova 5-1

Simona Halep vs Elina Svitolina 2-2

Simona Halep vs Venus Williams 1-3

Simona Halep vs Caroline Wozniacki 2-3

Simona Halep vs Jelena Ostapenko 1-1

Simona Halep vs Caroline Garcia 2-1

Infrangeri/ victorii: 14-14.

PREZENTAREA JUCATOARELOR

Simona Halep

Simona Halep - Romania, 1,68 metri, 60 kg, nascuta pe 27 septembrie 1991, la Constanta - favorita numarul unu. Este jucatoare de mana dreapta, executa backhandul cu doua maini. Reverul in lung de linie este lovitura care ii place cel mai mult. Este antrenata de Darren Cahill. Conform site-ului oficial al competitiei de la Singapore, este o "jucatoare agresiva de baseline". Vorbeste romana si engleza. Ii plac muzica, filmele si handbalul. Pastele - mancarea preferata. Orasul care ii place cel mai mult este Parisul. Turneul favorit este Roland Garros-ul. Idolii din tenis sunt Justine Henin si Roger Federer. A disputat in acest an finala de la Roland Garros (pierduta in fata Jelenei Ostapenko) si a devenit in urma cu doar doua saptamani numarul unu WTA.

Va fi participarea cu numarul patru la Turneul Campioanelor - cel mai bun rezultat: finala din 2014, pierduta in fata Serenei Williams.

A castigat de-a lungul carierei 15 turnee: 2017 - Madrid; 2016 - Madrid, Bucharest, Montreal; 2015 - Shenzhen, Dubai, Indian Wells; 2014 - Doha, Bucharest; 2013 - Nurnberg, 's-Hertogenbosch, Budapesta, New Haven, Moscova, Sofia.

Garbine Muguruza

Garbine Muguruza - Spania, 1,82 metri, 73 kg, nascuta pe 8 octombrie 1993. Este favorita numarul doi. Antrenata de Sam Sumyk. Pe mama sa o cheama Scarlet Blanco (este de origine din Venezuela), iar pe tatal sau Jose Antonio Muguruza (iberic). A inceput sa joace tenis de la varsta de trei ani, prima amintire de pe teren este aceea in care juca cu fratii ei. Are, conform WTA, "un stil agresiv de a juca", iar suprafetele favorite sunt cele rapide (a castigat insa primul Grand Slam din cariera la...Roland Garros, in 2016). Lovitura preferata este serviciul. Vorbeste spaniola si engleza. Ii place sa gateasca, sa citeasca si sa asculte muzica. Jucatorii preferati: Serena Williams si Pete Sampras.

A castigat pana acum doua turnee de Grand Slam: Roland Garros (2016) si Wimbledon (2017). A fost numarul unu in lume in acest an, are sanse sa revina pe aceasta pozitie in functie de rezultatelele de la Singapore.

Va fi a treia participare la Turneul Campioanelor - cel mai bun rezultat a fost calificarea in semifinale in 2015. Se afla pe locul 3 in ierarhia WTA.

A castigat de-a lungul carierei cinci turnee: 2017 - Wimbledon, Cincinnati; 2016 - Roland Garros; 2015 - Beijing; 2014 - Hobart.

Karolina Pliskova

Karolina Pliskova - Cehia, 1,86 metri, 72 kg. Nascuta pe 21 martie 1992 - favorita numarul trei. Este jucatoare de mana dreapta, executa backhandul cu doua maini. Este antrenata de David Kotyza. A inceput sa joace tenis de la patru ani. Ii place sa pescuiasca, sa asculte muzica si sa vada filme. "Public Enemies" - filmul preferat. Pastele - mancarea preferata.

A ajuns pe locul intai in lume in acest an. A castigat de-a lungul carierei noua turnee: 2017 - Brisbane, Doha, Eastbourne; 2016 - Nottingham, Cincinnati; 2015 - Praga; 2014 - Seul, Linz; 2013 - Kuala Lumpur.

Elina Svitolina

Elina Svitolina - Ucraina, 1,74 metri, 60 de kg. Nascuta pe 12 septembrie 1994, la Odessa. Este antrenata de Thierry Ascione, iar Andrew Bettles este partenerul de antrenament. Parintii se numesc Mykhaylo si Olena, iar pe frate il cheama Yulian. A inceput tenisul la varsta de 5 ani, in familie. Lovitura favorita este serviciul, suprafetele preferate sunt cele hard. Vorbeste engleza si rusa. Ii plac mult sporturile acvatice. Mancarea favorita este cea mexicana. Artistul care ii place cel mai mult este Eminem. Este debutanta la Turneul Campioanelor. A cucerit trofeul de la Roland Garros (juniori) la varsta de 15 ani. Se afla pe locul 4 in clasamentul WTA.

A castigat de-a lungul carierei noua turnee: 2017 - Taipei City, Dubai, Istanbul, Rome, Toronto; 2016 - Kuala Lumpur; 2015 - Marrakech; 2014 - Baku; 2013 - Baku; 2012 - 125/Pune.

Venus Williams

Venus Williams - SUA, 1,85 metri, 72,5 kg. Nascuta pe 17 iunie 1980, la Lynwood, California. A fost antrenata de-a lungul timpului de tatal Richard William, dar si de mama Oracene Price. Lucreaza de ceva timp cu David Witt. Este sora mai mare a Serenei Williams. Numele complet este Venus Ebony Starr Williams. A scris mai multe carti. I-a avut drept idoli pe Pete Sampras, Boris Becker si Monica Seles. Din cei in activitate, ii admira pe Roger Federer si Rafael Nadal, dar si pe sora Serena. Ii place sa faca karaoke. Firmele preferate de imbracaminte sunt Ralph Lauren, Armani, Matthew Williamson si Dolce&Gabbana. Orasele care ii plac sunt Palm Beach Gardens, Roma, Hong Kong si Paris. Se afla pe locul 5 in clasamentul WTA.

A castigat de-a lungul carierei 49 de turnee. 2016 - Kaohsiung; 2015 - Auckland, Wuhan, Zhuhai; 2014 - Dubai; 2012 - Luxemburg; 2010 - Dubai, Acapulco; 2009 - Dubai, Acapulco; 2008 - Wimbledon, Zurich, WTA Finals; 2007 - Memphis, Wimbledon, Seul; 2005 - Istanbul, Wimbledon; 2004 - Charleston, Varsovia; 2003 - Antwerp; 2002 - Gold Coast, Paris [Indoor], Antwerp, Amelia Island, Stanford, San Diego, New Haven; 2001 - Miami, Hamburg, Wimbledon, San Diego, New Haven, US Open; 2000 - Wimbledon, Stanford, San Diego, New Haven, US Open, Olympics; 1999 - Oklahoma City, Miami, Hamburg, Rome, New Haven, Zurich; 1998 - Oklahoma City, Miami, Grand Slam Cup.

Caroline Wozniacki

Caroline Wozniacki - Danemarca, 1,77 metri, 63 de kg. Nascuta pe 11 iulie 1990, la Odense. Este antrenata de tatal Piotr. Antrenorul de fitness este Przemyslaw Piotrowicz. A inceput sa joace tenis la varsta de 7 ani. Tatal a jucat fotbal in Polonia si Danemarca, iar mama Anna a jucat volei. De asemenea, fratele Patrik a jucat fotbal in Danemarca. Ii place place fotbalul, priveste cu placere si inotul si golful. Actorul preferat este Brad Pitt. Le admira pe Martina Hingis si Steffi Graf. Ii place sa participe la maratoane. Se afla pe locul 6 in clasamentul WTA.

A castigat de-a lungul timpului 26 de turnee: 2017 - Tokyo [Pan Pacific]; 2016 - Tokyo [Pan Pacific], Hong Kong; 2015 - Kuala Lumpur; 2014 - Istanbul; 2013 - Luxembourg; 2012 - Seul, Moscova; 2011 - Dubai, Indian Wells, Charleston, Bruxelles, Copenhaga, New Haven; 2010 - Ponte Vedra Beach, Copenhaga, Montreal, New Haven, Tokyo [Pan Pacific], Beijing; 2009 - Ponte Vedra Beach, Eastbourne, New Haven; 2008 - Stockholm, New Haven, Tokyo [Japan Open].

Jelena Ostapenko

Jelena Ostapenko - Letonia, 1,77 metri, 68 kg. Nascuta pe 8 iunie 1997, la Riga. Locul 7 WTA la simplu si 38 la dublu. Este antrenata de mama Jelena Jakovleva. Tatal Jevgenijs Ostapenko a jucat fotbal, iar fratele Maksim a terminat o facultate de arta in California, acolo unde si locuieste. A inceput tenisul la 5 ani, alaturi de mama sa. Loviturile favorite sunt serviciul si backhandul. Idolul din tenis este Serena Williams. Adora sa petreaca timpul cu familia si cainele sau (Juljeta), sa asculte muzica si sa iasa cu prietenii.

A castigat de-a lungul timpului doua turnee: Roland Garros (2017 - a invins-o pe Simona Halep) si Seul (2017).

Caroline Garcia

Caroline Garcia - Franta, 1,77 metri, 61 kg. Nascuta pe 16 octombrie 1993 la Saint-Germain-en-Laye. Este antrenata de tatal Louis Paul Garcia. Pe mama sa o cheama Marylene. A facut mai multe sporturi cand era mica, dar a ramas la tenis pentru ca i-a placut cel mai mult. Ii place sa petreaca timpul cu familia si sa citeasca. Cea mai placuta amintire din tenis (de pana acum) este titlul de la Roland Garros din 2016, de la dublu. Este debutanta la Turneul Campioanelor. Se afla pe locul 8 la simplu si 29 la dublu.

A castigat de-a lungul timpului cinci turnee: 2017 - Wuhan, Beijing; 2016 - Strasbourg, Mallorca; 2015 - 125/Limoges; 2014 - Bogota.

Rezerve: Kristina Mladenovic si Svetlana Kuznetsova.

Trofeul de la simplu se numeste: "Bille Jean King Trophy"

Trofeul de la dublu: "Martina Navratilova Trophy"

Diferenta de fus orar

Diferenta de fus orar intre Bucuresti si Singapore este de 5 ore. In momentul in care in Capitala este ora 09:00, la Singapore este ora 14:00.

Televizare

Competitia din Singapore va fi in direct pe Digisport si LiveText pe HotNews.ro.

Cum sunt alesi copiii de mingi

Perioada de inscriere pentru copiii de mingi s-a incheiat pe 11 martie. Pe 25 martie a avut loc selectia propriu-zisa, iar pregatirea s-a desfasurat in perioada aprilie - octombrie. Echipamentele vor intra in posesia copiilor pe 21 octombrie, iar intre 22 si 29 octombrie are loc competitia.

Preturi bilete

Exista trei categorii de bilete: "Racquet Club", Categoria A si Categoria B. Spre exemplu, in prima zi de concurs (n.r. 22 octombrie), un tichet la prima categorie costa 744 de dolari, la categoria a adoua 109 dolari, iar la categoria a treia 65 de dolari.

Pe 29 octombrie (n.r. ziua marilor finale), un tichet la "Racquet Club" va fi 2140 de dolari, unul la Categoria A va fi 239 de dolari, iar unul la Categoria B va costa 141 de dolari.

Puncte si bani la Turneul Campioanelor

Simpla prezenta la competitia de la Singapore inseamna un cec in valoare de 151.000 de dolari pentru fiecare din cele opt sportive. Apoi, o victorie in faza grupelor este recompesata cu 263.000 de dolari.

Calificarea in semifinale aduce in plus pe langa ceea ce s-a castigat deja un cec in valoare de 40.000 de dolari. Finalista de la Singapore va mai primi un cec de 590.000 de dolari (pe langa ceea ce a adunat deja), in timp ce marea castigatoare isi va adauga un cec in valoare de 1,75 milioane de dolari.

O victorie in faza grupelor aduce 250 de puncte, iar o infrangere 125. Finalista va primi in plus 330 de puncte, iar castigatoarea un bonus de 750 de puncte.

Unde s-a disputat turneul de-a lungul timpului

Prima editie a Turneului Campioanelor a avut loc in anul 1972, la Boca Raton, Florida, si a fost castigata de Chris Evert (SUA). S-a jucat timp de doi ani in aceasta locatie, suprafata fiind zgura.

1972, 1973 - Boca Raton, Florida

1974-1976 - Los Angeles (Los Angeles Arena)

1977 - New York (Madison Square Garden)

1978 - Oakland (Oakland Arena)

1979-2000 - New York (Madison Square Garden)

* pe covor sintetic

2001 - Munchen (Olympiahalle)

2002-2005 - Los Angeles (Staples Center)

2006-2007 - Madrid (Madrid Arena)

2008-2010 - Doha (Khalifa International Tennis and Squash Complex)

2011-2013 - Istanbul (Sinan Erdem Dome)

2014-2018 - Singapore (Singapore Indoor Stadium)

* pe hard.

Harta locurilor unde s-a disputat de-a lungul timpului Turneul Campioanelor

SUA, cele mai multe titluri

SUA a castigat nu mai putin de 17 titluri in Turneul Campioanelor, peformanta cu care se afla pe prima pozitie. Germania se poate lauda cu 6, iar Cehoslovacia (tara care intre timp nu mai exista) cu 5.

Jucatoarea cu cele mai multe titluri este Martina Navratilova: 8 (1978, 1979, 1981, 1983, 1984, 1985, 1986, 1986). Serena Williams se afla pe doi, cu 5 trofee (2001, 2009, 2012, 2013, 2014), la egalitate cu Steffi Graf (1987, 1989, 1993, 1995, 1996).

Nume mari care au castigat trofeul: Monica Seles (1990, 1991, 1992), Gabriela Sabatini (1988, 1994), Martina Hingis (1998, 2000), Justine Henin (2006, 2007), Lindsay Davenport (1999), Maria Sharapova (2004) etc.

De stiut: Intre 1984 si 1998, finala s-a disputat dupa sistemul "trei din cinci".

Cum s-a numit turneul de-a lungul anilor

1972-1978 "Virginia Slims Championships"

1979-1982 "Avon Championships"

1983-1994 "Virginia Slims Championships"

1995 "WTA Tour Championships"

1996-2000 "Chase Championships"

2001 "Sanex Championships"

2002 "Home Depot Championships"

2003 "Bank of America WTA Tour Championships"

2004 "WTA Tour Championship"

2005-2010 "Sony Ericsson Championships"

2011-2013 "TEB–BNP Paribas Istanbul Cup"

2014 - "BNP Paribas WTA Finals Singapore Presented by SCglobal"

Sponsori

Competitia care inchide sezonul 2017 din tenisul feminin este dotata cu premii totale in valoare de 7 milioane de dolari. O competitie atat de important are nevoie, desigur, de sponsori pe masura. Mai jos poti vedea lista completa a celor care si-au asociat imaginea cu Turneul Campioanelor.

Lista tuturor castigatoarelor de la Turneul Campioanelor:

1972 - Chris Evert

1973 - Chris Evert

1974 - Evonne Goolagong Cawley

1975 - Chris Evert

1976 - Evonne Goolagong Cawley

1977 - Chris Evert

1978 - Martina Navratilova

1979 - Martina Navratilova

1980 - Tracy Austin

1981 - Martina Navratilova

1982 - Sylvia Hanika

1983 - Martina Navratilova

1984 - Martina Navratilova

1985 - Martina Navratilova

1986 - Martina Navratilova

1987 - Martina Navratilova

1988 - Garbiela Sabatini

1989 - Steffi Graf

1990 - Monica Seles

1991 - Monica Seles

1992 - Monica Seles

1993 - Steffi Graf

1994 - Gabriela Sabatini

1995 - Steffi Graf

1996 - Steffi Graf

1997 - Jana Novotna

1998 - Martina Hingis

1999 - Lindsay Davenport

2000 - Martina Hingis

2001 - Serena Williams

2002 - Kim Clijsters

2003 - Kim Clijsters

2004 - Maria Sharapova

2005 - Amelie Mauresmo

2006 - Justine Henin

2007 - Justine Henin

2008 - Venus Williams

2009 - Serena Williams

2010 - Kim Clijsters

2011 - Petra Kvitova

2012 - Serena Williams

2013 - Serena Williams

2014 - Serena Williams

2015 - Agnieszka Radwanska

2016 - Dominika Cibulkova.

Despre Singapore

Singapore: este un stat care si-a declarat independenta pe 9 august 1965. Suprafata: 716 km², populatie: ~ 5,39 milioane de locuitori. Conform Wikipedia, Singapore este format din 63 de insule. Sistem politic: republica parlamentara. Grupuri etnice: chinezi (aproximativ 77%), malaezieni (~14%), indieni (~8%) etc. Limbi vorbite: dialecte chineze, engleza, malaeziana etc.

Singapore, de sus

The Merlion

Marina Bay Sands

Singapore Airlines

Portul din Singapore