Condusa in permanenta pe tabela, Cehia a trecut pentru prima data in avantaj cu doar un minut si jumatate inainte de finalul disputei. Din pacate, a fost suficient, iar formatia pregatita de Jan Basny a castigat dramatic cu 28-27. Golul izbavitor a venit cu doar trei secunde inainte de terminarea timpului regulamentar. Romania a fost eliminata in optimile Campionatului Mondial de handbal feminin, cu toate ca a avut in teren o "extraterestra" - Cristina Neagu (a marcat 13 goluri). Lipsa de experienta a fetelor noastre s-a vazut in multe momente importante, iar doar cu o Neagu nu se face primavara...

Cristina Neagu la CM din GermaniaFoto: ihf.info

Luni seara, Romania si-a respectat statutul de favorita in mare parte a meciului cu Cehia, echipa lui Martin Ambros conducand pe tabela pana in ultimele minute. Trebuie insa specificat un lucru: Cristina Neagu a dus in mare parte din meci echipa in spate...Pe langa cele 13 goluri, Neagu a pasat decisiv in mai multe randuri si a contribuit din plin si la faza defensiva.

Odata cu apropierea finalului disputei, fetele noastre s-au precipitat, iar doar golurile Cristinei nu au fost de ajuns. Cehia s-a agatat cu disperare de orice minge si are meritul de a fi crezut pana la final in sansa ei, intr-un meci in care a alergat mereu dupa egalare.

Pe langa lipsa experientei (care s-a simtit in momentele cu adevarat tensionate), Romania nu a fost ajutata nici de "poarta" - Dedu si Dumanska nu au prins o zi prea fericita. De asemenea, eliminarile au dat de multe ori peste cap planul tactic al echipei lui Ambros Martin.

De stiut: Romania a primit luni seara nu mai putin de 11 eliminari, in timp ce adversarele au contabilizat doar trei penalizari de doua minute.

Au marcat pentru Romania: Cristina Neagu 13, Melinda Geiger 4, Eliza Buceschi 3, Aneta Udristioiu 2, Crina Pintea 2, Ana-Maria Dragut 2, Valentina Ardean-Elisei 1.

Au puncat pentru Cehia: Marketa Jerabkova 7 goluri, Iveta Luzumova 6, Veronika Mala 5, Helena Rysankova 5, Michaela Hrbkova 3, Dominika Zachova 1, Petra Manakova 1.

Ce a spus selectionerul Martin Ambros la finalul partidei

"Singurul lucru important este ca am pierdut azi. Cehia a fost mai buna pe final, pe momentele importante a revenit de fiecare data. A jucat cu incredere tot timpul si a avut o singura ocazie sa revina pe tabela. E clar ca in anumite momente am tratat meciul altfel ca in meciurile de pana acum. Cehia a jucat foarte inteligent, rapid, mai ales in repriza a doua, cand a avut nevoie. Noi am fost obositi, sub presiune, nu am fost suficient de buni in anumite situatii, norocosi. A fost multa presiune pe noi, dar noi trebuie sa fim mandri de aceasta echipa, care a aratat dorinta si motivare. Poate nu e buna prea multa motivare, trebuia sa gasim mai mult echilibru. Nu a iesit bine azi. Trebuia sa fim mai relaxati, ne-am dorit foarte mult, nu va puteti imagina cat de mult, dar uneori asta nu e bine. Nu ne lasa sa jucam cum ne dorim, vin momente critice. Impreuna cu echipa, incercam sa gasim o cale. Nu a iesit azi, dar fetele au facut treaba foarte buna in meciurile de pana acum" - Ambros Martin, la Telekom Sport.

"Mi-e foarte greu sa-mi gasesc cuvintele, sa descriu acest meci. Ne-am dorit mult sa castigam. Nu stiu ce s-a intamplat, poate dorinta a fost prea mare, am pus si o presiune suplimentara pe noi" - Cynthia Tomescu, la Telekom Sport.

Desfasurarea LiveText a partidei Romania vs Cehia:

Min 60: Romania - Cehia 27-28

Marcatoare: Neagu(2), Geiger

Udristioiu rateaza o lovitura de la 7 metri. Se face totusi 25-22: Cristina inscrie de la sapte metri (53'). Cehia ramane aproape pe tabela, iar Ambros Martin cere time-out cu sase minute si jumatate inainte de finalul partidei. "Nu va precipitati, pastrati controlul", le zice selectionerul fetelelor noastre. Cehia egaleaza cu doar cinci minute inainte de final. Cehia rateaza atacul in minutul 57 - putea conduce pentru prima data in aceasta partida...Elisei rateaza din extrema stanga, ce moment important! Cehia conduce prima data in minutul 59...Incredibil! Elisei este eliminata, vom incheia meciul in inferioritate partida. Cu 14 secunde inainte de final, Neagu inscrie de la 7 metri. Mai sunt zece secunde, iar Cehia cere time-out. Ce final de meci!!! Cu trei secunde inainte de final, Cehia inscrie, iar Romania este eliminata de la Campionatul Mondial de handbal feminin...

Min 50: Romania - Cehia 24-22

Marcatoare: Neagu, Pintea, Buceschi(2)

Dedu apara o lovitura de la sapte metri (40'), Cehia nu a egalat. Neagu trimite de la 9 metri in transversala. Egalitate: 20-20, in minutul 41. Prea multe eliminari, iar acest lucru se vede pe tabela...Martin Ambros cere time-out: este 6-3 pentru Cehia in aceasta a doua repriza...E nevoie de mult mai mult, nu putem sa mergem in sferturi numai datorita Cristinei Neagu (cel putin pe faza ofensiva)...Intr-un moment critic, Neagu inscrie inca o data. Florianu este eliminata, am jucat parca mai mult in inferioritate astazi...E bine ca nu primim gol, e nevoie de mult calm. Luzumova rateaza cu poarta goala, avem si noroc (nu aveam portar in acel moment). 23-20, dupa ce Buceschi inscrie - primim insa imediat gol de pe centrul defensivei. Dumanska apara de doua ori in aceeasi faza, nu ne-au prea ajutat portarii astazi...Final tensionat de meci, Cehia se apropie la un gol (23-22). Neagu trimite in bara, insa din fericire recuperam mingea pe atacul adversarelor. Buceschi este eliminata...Din fericire, nici Cehia nu este foarte inspirata pe faza ofensiva. 9 eliminari in tabara Romaniei (am jucat pana acum 18 minute in inferioritate numerica).

Min 40: Romania - Cehia 20-19

Marcatoare: Pintea, Neagu(2)

Fetele se apara organizat, Cehia nu inscrie la primul atac pozitional. Tinuta om la om, Cristina Neagu "inventeaza" o pasa de geniu, iar Pintea inscrie. Dedu se grabeste, ratam atacul, iar apoi primim gol (18-15). Angajata perfect, Crina Pitea rateaza, iar Martin Ambros indeamna la calm...Inca o ratare mare a Crinei, iar la faza urmatoare Geiger este eliminata (a doua oara in acest meci)...Moment greu pentru echipa noastra. Neagu inscrie cu o aruncare de pe picioare: incredibila jucatoare! (9 goluri din 10 aruncari) Inca o data Cristina...golul cu numarul 10 in acest meci. Neagu trimite in transversala de la 9 metri. Cehia se apropie la un singur gol: 20-19, in minutul 38. Ce noroc am avut: mingea a lovit bara portii lui Dedu...Cehia putea egala. Dragut este eliminata - prea multe penalitati astazi...

Min 30: Romania - Cehia 17-14

Marcatoare: Geiger(2), Dragut(2), Neagu, Buceschi

Minutul 21, cea mai mare diferenta de pana acum: trei goluri in favoarea Romaniei. Geiger este neinspirata si primeste o eliminare de doua minute (21'). "Apare" si primul time-out al partidei: este cerut de antrenorul Cehiei. Am contabilizat pana acum trei eliminari, adversarele doar una singura. Dragut inscrie superb din pozitia de inter dreapta: 13-9 pentru Romania (cea mai mare diferenta de scor de pana acum). Fetele noastre se apara foarte bine in inferioritare numerica. Desi a fost faultata, Cristina Neagu a reusit sa incrie...Buceschi este eliminata. Dragut inscrie al doilea sau gol. Pintea rateaza incredibil dintr-o pozitie ideala, de pe pivot. In loc de 16-11 se face 15-12. Dragut face pasi si nu inscriem in superioritate numerica...Pintea este eliminata, a cincea penalitate din tabara noastra in aceasta prima repriza...Martin Ambros cere time-out. Cu o secunda inainte de pauza, Cehia inscrie pe o neatentie a fetelor noastre: se intra la vestiare cu avantaj pentru Romania: 17-14.

Min 20: Romania - Cehia 11-9

Marcatoare: Elisei, Udristioiu(2), Geiger, Neagu(3)

Inca o data Cristina Neagu: 5 goluri din 5 aruncari...Ce jucatoare avem! Luam gol in inferioritate numerica (6-6). Nu reusim sa ne desprindem pana acum pe tabela. Punctam de pe extrema: era si cazul. Prima eliminare din tabara noastra: Florianu (14'). Adversarele sunt foarte puternice de la linia de 9 metri, nimic de facut pentru Dumanska. Ne "ducem" pentru prima data la doua goluri diferenta: 9-7(16'). Neagu - incredibila de la linia de noua metri...Udristioiu este eliminata(17'). Fault in atac facut de Crina Pintea, insa Cehia rateaza urmatorul atac: ramane 10-9. Neagu pare intr-o intrecere personala cu tabela de marcaj...Inscrie de la 7 metri. 11-9 pentru Romania dupa 20 de minute.

Min10: Romania - Cehia 4-4

Marcatoare: Neagu(4)

Fetele noastre inscriu la primul atac: Cristina Neagu, cine altcineva? Cehia egaleaza prin Luzumova, din 7 metri. Atacul pana acum inseamna Cristina Neagu: 2-1 pentru Romania in minutul 4. Destule culoare in defensiva noastra, e nevoie de mai multa concentrare in defensiva. Se simte multa tensiune in jocul echipei noastre: Geiger trimite pe langa poarta. Cristina Neagu trimite cu 100 km/h dintr-o lovitura de la sapte metri. Mult echilibru pana acum, 4-4 dupa primele zece minute de joc.

A inceput partida, lovitura de start le-a apartinut fetelor noastre

S-au intonat cele doua imnuri, multa determinare se poate citi pe chipul fetelor noastre

Cele doua echipe au iesit la incalzire

Citeste aici o ampla prezentare a Campionatul Mondial de handbal feminin din Germania.

Daca va trece luni de Cehia, Romania se va duela in sferturi cu invingatoarea disputei dintre Japonia si Olanda.

Aici poti citi o prezentare a echipei Cehiei.

Se joaca luni in optimi:

Romania - Cehia 27-28

Rusia - Coreea de Sud 36-35 (dupa prelungiri)

Japonia - Olanda (de la 21:30)

Spania - Norvegia (de la 21:30)

S-au disputat pana acum in optimi:

Suedia - Slovenia 33-21

Danemarca - Germania 21-17

Franta - Ungaria 29-26

Muntenegru - Serbia 31-29.