Scotianul John Higgins a castigat, duminica seara, titlul la Open-ul Galez, invingandu-l intr-o finala emotionanta pe compatriotul si prietenul sau, Stephen Maguire, scor 9-6. Dupa doar doua saptamani de la moartea tatalui sau, Higgins a revenit de la 2-5 si si-a aparat titlul de la Newport, obtinand astfel al doilea trofeu din acest sezon si al 23-lea turneu cu puncte din cariera, cu unul mai mult decat Ronnie O'Sullivan.

John HigginsFoto: Agerpres

Maguire a castigat primele doua frame-uri, cu break-uri de 59 si 53. Higgins a raspuns cu un 120, insa Stephen a facut un break de 89 si a refacut diferenta de doua frame-uri: 3-1. Stephen Maguire a fost aproape de a-si crea un avantaj de trei frame-uri, insa liderul ierarhiei mondiale a facut un break de 72 si s-a apropiat la un frame: 2-3.

Maguire s-a distantat insa imediat la 5-2 si a fost aproape de a incheia prima sesiune la 6-2, insa "Vrajitorul din Wishaw" a facut un break de 70 si s-a apropiat din nou la doua frame-uri (5-3). In sesiunea de seara, Higgins a profitat de mai multe greseli ale lui Maguire, inclusiv o ratare la bila rosie in momentul in care acesta conducea cu 48-1, si a egalat la 5, cu un break de 63.

Dupa cinci frame-uri la rand castigate de Higgins, Maguire a cedat: "Am pierdut jocul inca din prima sesiune, chiar daca eu conduceam cu 5-3. E prima mea finala dupa mult timp, sunt doar fericit ca am ajuns aici, chiar daca am pierdut. Poate voi castiga urmatorul turneu", a declarat Stephen Maguire pentru BBC.

Higgins a castigat astfel al treilea titlu de la Open-ul Galez, dupa cele din 2000 si 2010, egalandu-l pe Stephen Hendry la numarul de trofeuri castigate la Newport. "A fost o finala fantastica. La 5-2 imi amintesc de bila roz, o lovitura de totul sau nimic. Am ratat-o si, dupa felul cum a jucat, m-am asteptat ca Stephen sa reuseasca, insa eu am facut 5-3. Acela a fost un frame important. A trebuit sa ma bazez pe cateva din greselile lui Stephen si din fericire am castigat", a declarat liderul mondial.