Flacara Olimpica a fost purtata, joi, cu o zi inaintea inceperii Jocurilor Olimpice de la Beijing, pe Marele Zid Chinezesc, in prezenta unei multimi importante, transmit agentiile internationale de presa.

Startul parcursului tortei olimpice pe cel mai cunoscut monument al Chinei a fost dat in prezenta a sute de voluntari imbracati in galben. 268 de persoane vor participa la stafeta tortei pe parcursul a trei ore, pe o distanta de 14,6 km., scrie agentia China Noua.

"Aceasta portiune a Zidului este foarte grea, dar toti oamenii ne-au incurajat sunt entuziasmati, noi suntem foarte incantati asa ca nu am simtit oboseala", a spus Yi Na, o purtatoare a flacarii, studenta la litere.

Ramane insa secret numele celui care va fi ultimul care va purta torta olimpica. Celebrul baschetbalist chinez Yao Ming, despre care s-a crezut ca va avea aceasta onoare, a purtat deja flacara, miercuri, in Piata Tiananmen, iar traditia spune ca nu o va mai putea purta a doua oara.

Singurul detaliu oferit de organizatori este ca cel care va pune capat traseului flacarii olimice va fi ales dupa "reusita sportiva" si "influenta sa sociala".

Mare Zid Chinezesc are o lungime de peste 7 000 km.

Jocurile Olimpice de vara din China se deschid maine, 8 august , pe Stadionul Olimpic din Beijing la ora locala 20:08 (14:08, ora Romaniei). Spectacolul grandios de deschidere, asteptat cu sufletul la gura de intreaga lume, va fi sustinut de circa 15 000 de persoane si va avea 29 000 de focuri de artificii.

La ceremonie sunt asteptati numerosi sefi de stat si de guvern.

La intrecerile sportive vor participa, pana in 24 august, 16 000 de sportivi din 205 tari.