Sunt puțini jucători români care se pot lăuda cu un trofeu UEFA Champions League în carieră, mai ales dacă este să vorbim despre ultimii 20 ani, iar unul dintre aceștia este Cristian Chivu.

Cristian ChivuFoto: Massimo Paolone / LaPresse / Profimedia

Marți, 26 noiembrie, România sărbătorește un fost mare internațional, un om care a dus cuvântul profesionalism la un cu totul alt nivel.

Cristi Chivu împlinește miercuri vârsta de 42 ani

Născut la Reșița pe data de 26 octombrie 1980, Cristi Chivu este unul dintre cei mai mari fundași pe care i-a avut fotbalul românesc în istoria sa.

Cariera sa în fotbalul profesionist a luat startul în anul 1997, la echipa locală, CSM Reșița și ușor ușor prin seriozitate și evoluții Chivu a făcut pasul către Universitatea Craiova.

După doar un an, Chivu a fost protagonistul unei mutări foarte importante pentru fotbalul românesc, acesta fiind achiziționat de către Ajax Amsterdam pentru 2.5 milioane de euro.

În Olanda, fundașul român a adunat nu mai puțin de 142 partide în tricoul „lăncierilor", a înscris de 13 ori și a oferit 6 pase decisive, reușind să contribuie la câștigarea a 3 trofee: Eredivisie (2002), Cupa Olandei (2002) și Supercupa Olandei (2003).

În vara anului 2003, AS Roma plătea pentru acesta suma de 18 milioane de euro, fiind văzut drept unul dintre cei mai buni fundași ai campionatului olandez.

Nici la echipa de pe Stadio Olimpico nu a dezamăgit, iar 4 ani mai târziu, Interul îl transfera pe Giuseppe Meazza pentru 16 milioane de euro.

Aici, Chivu a cunoscut succesul la nivel de club și a avut ocazia să lucreze cu niștre antrenori care au scris istorie în fotbalul mondial, printre care și Jose Mourinho.

Alături de acesta, Inter a câștigat 3 titluri de campioană, 3 cupe ale Italiei, două supercupe ale Italiei, un trofeu UEFA Champions League și Mondialul Cluburilor.

Cristi Chivu, un adevărat stâlp la echipa națională de fotbal a României

Pe data de 18 august 1999, Chivu era introdus pe teren în minutul 78 într-un meci cu Cipru, în locul lui Ștefan Nanu. Partida s-a încheiat cu scorul de 2-2, însă a fost un moment important pentru tânărul care juca în premieră sub tricolor, la vârsta de doar 19 ani.

În total, Chivu a adunat 75 selecții la echipa națională de fotbal a României și a reușit să marcheze de 3 ori, fiind un adevărat model pentru fotbalistul român care alege să își reprezinte națiunea.

Cristi Chivu, antrenorul de succes de mâine

Retras la Inter Milan, Chivu a primit încă din start încrederea conducerii "nerazzurilor", care i-au oferit șansa de a pregăti formația sub 14 ani a italienilor.

Încetul cu încetul, Chivu și-a demonstrat atât calitățile de pedagog, cât și cele de antrenor, iar astăzi conduce echipa sub 19 ani a celor de la Inter, alături de care joacă în UEFA Youth League.

Cine știe, poate într-o zi, tehnicianul român va ajunge să pregătească și prima echipă a vicecampioanei Italiei.

La mulți ani, Cristian Chivu!