​Daria Kasatkina, jucătoare care a dezvăluit în 2022 că este lesbiană, spune că i s-au oferit „garanții” privind siguranţa sa în cazul în care va concura la Turneul Campioanelor din Arabia Saudită. Rusoaica face acest anunț la aproape un an după ce a afirmat că „există multe probleme legate de această țară”.

Daria KasatkinaFoto: Christophe Ena / AP / Profimedia

>> Sorana Cîrstea, obiectiv clar pentru finalul carierei: „Vreau să câștig un Grand Slam”

Daria Kasatkina „a primit garanţii” privind siguranţa sportivelor gay la Turneul Campioanelor din Arabia Saudită

În timpul Wimbledon 2023, Kasatkina (una dintre puţinele jucătoare care şi-au declarat homosexualitatea în circuitul WTA) spunea că, spre deosebire de jucătorii din ATP, nu s-ar simți în siguranță la un turneu organizat în Arabia Saudită.

„Există multe probleme care privesc această țară. Este mai ușor pentru bărbați, pentru că se simt destul de bine acolo. Noi nu ne simțim la fel. Nick Kyrgios a spus că ar fi foarte fericit să meargă acolo pentru un cec mare. Pentru mine, banii nu sunt prioritatea numărul 1” - Daria Kasatkina.

La începutul lunii aprilie, WTA a dezvăluit că Riad va găzdui edițiile din 2024, 2025 și 2026 ale WTA Finals, competiție ce reunește cele mai bune opt jucătoare ale sezonului.

Aflată pe locul 10 în clasamentul WTA Race Live, Daria (26 de ani) a vorbit acum despre beneficiile găzduirii Turneului Campioanelor de către Riad (capitala Arabiei Saudite).

„Dacă mă calific, înseamnă că sunt în primele opt din lume, ar fi un lucru grozav pentru mine. Vedem că saudiţii sunt acum foarte implicaţi în acest sport, vor să-l dezvolte. Şi atâta timp cât le oferă posibilitatea oamenilor de acolo, copiilor şi femeilor tinere să vadă de fapt acest sport - astfel încât să îl poată urmări, să îl poată juca, să poată participa la acest lucru - cred că este grozav” - Daria Kasatkina, citată de BBC.

Daria Kasatkina este calificată în optimi la turneul „WTA 1000” de la Madrid, fază a competiției în care o va întâlni pe Yulia Putintseva (50 WTA).

În decembrie 2023, Human Rights Watch a declarat că instanţele saudite au condamnat persoane pentru promovarea homosexualităţii online şi a adăugat că „persoanele LGBT din Arabia Saudită trebuie să practice o autocenzură extremă pentru a supravieţui în viaţa de zi cu zi”.

Regatul saudit a investit sume uriaşe de bani în diverse sporturi, inclusiv fotbal, Formula 1, box şi golf, criticii acuzând această ţară că îşi foloseşte Fondul de Investiţii Publice pentru a-şi spăla imaginea prin intermediul sportului.

Potrivit Reuters, Arabia Saudită neagă acuzaţiile de încălcare a drepturilor omului şi afirmă că îşi protejează securitatea naţională prin legile sale.