Aryna Sabalenka a avut un parcurs impecabil la Australian Open 2024 și a câștigat al doilea trofeu de Grand Slam din carieră. După finala cu Qinwen Zheng, sportiva din Belarus i-a amuzat pe cei prezenți făcând mai multe glume în timpul ceremoniei de premiere.

Aryna SabalenkaFoto: Asanka Brendon Ratnayake / AP / Profimedia

>> VIDEO Aryna Sabalenka este campioană la Australian Open pentru al doilea an consecutiv

Aryna Sabalenka, mesaje amuzante pentru echipă și familie după victoria din finala Australian Open 2024

Jucătoarea aflată pe locul 2 în clasamentul mondial a afirmat că nu şi-a imaginat că va reuşi să câştige a doua oară consecutiv trofeul Daphne Akhurst. Aryna le-a mulțumit celor care îi sunt alături și a recunoscut că discursurile ei sunt mereu ciudate.

„Qinwen a făcut meciuri foarte bune. Ştiu că e greu să pierzi în finală, am trecut şi eu prin asta. Nu credeam că voi reuşi din nou să câştig acest trofeu.

Să ţin discursuri nu e superputerea mea, mereu o să mă încurc. Mulţumesc echipei, fără voi nu aş fi ajuns niciodată, dar nici voi nu aţi fi aici fără mine. Mulţumesc fanilor pentru sprijinul lor, sper să revin şi la anul să ţin din nou acest trofeu în braţe.

​Nu vorbesc niciodată despre familia mea în aceste discursuri, dar trebuie să le mulțumesc pentru tot ce au făcut pentru mine.

Să vorbesc în continuare în engleză? Nu mă vor înțelege. Dar sper că vor traduce. Vă iubesc atât de mult, sunteți cea mai mare motivație pentru mine și tot ce fac, fac pentru voi. Vă trimit dragostea mea și îmi este foarte dor de voi. Mulțumesc” - Aryna Sabalenka, la ceremonia de premiere.

Ajunsă pentru prima oară într-o finală de Grand Slam, Qinwen Zheng a fost foarte emoţionată şi a felicitat-o pe Aryna.

„Aş fi putut să joc mai bine, e complicat acum pentru mine. Mi-a plăcut mult să joc aici, sper ca data viitoare să o fac mai bine. O felicit pe Aryna, merită din plin” - Qinwen Zheng.

De știut după finala feminină de la Australian Open 2024

  • Aryna Sabalenka a câștigat și ediția 2023 a competiției de la Melbourne: 4-6, 6-3, 6-4 în finala cu Elena Rybakina.
  • Sabalenka are acum 2-0 în meciurile cu Qinwen Zheng, după ce a învins-o și în sferturi la US Open 2023 (6-1, 6-4).
  • Aryna este a noua jucătoare din Open Era care obţine titluri consecutive la simplu feminin la Australian Open, după Margaret Court, Evonne Goolagong, Steffi Graf, Monica Seles, Martina Hingis, Jennifer Capriati, Serena Williams şi Victoria Azarenka.
  • Sabalenka este a doua jucătoare din acest secol care a bifat trei finale consecutive la turneele de Grand Slam pe hard. Doar Victoria Azarenka a mai reușit acest lucru (Australian Open 2012, 2013 și US Open 2012, 2013).
  • Ultima jucătoare care a câștigat un Grand Slam fără set pierdut pe parcurs a fost Ashleigh Barty (Australian Open 2022).
  • Zheng este a doua jucătoare din istorie care nu a întâlnit sportive de pe lista capilor de serie până în marea finală. Doar Arantxa Sanchez Vicario (1995) a mai avut un asemenea traseu la Australian Open.
  • Calificarea în finală reprezintă cel mai bun rezultat al lui Zheng la un turneu de Grand Slam.
  • Grație parcursului de la Melbourne, Zheng va pătrunde în premieră în TOP 10 WTA (va ocupa locul 7).

>> Modificări importante în clasamentul WTA după Australian Open 2024

Aryna Sabalenka, fără set pierdut la Australian Open 2024

Turul I: 6-0, 6-1 vs Ella Seidel (173 WTA)

Turul II: 6-3, 6-2 vs Brenda Fruhvirtova (107 WTA)

Turul III: 6-0, 6-0 vs Lesia Tsurenko (33 WTA)

Optimi: 6-3, 6-2 vs Amanda Anisimova (442 WTA)

Sferturi: 6-2, 6-3 vs Barbora Krejcikova (11 WTA)

Semifinale: 7-6(2), 6-4 vs Coco Gauff (4 WTA)

Finala: 6-3, 6-2 vs Qinwen Zheng (12 WTA).