​Jurnaliștii de la The Times anunță o modificare importantă în circuitul ATP, Arabia Saudită urmând să primească organizarea unui turneu de categorie Masters (ATP 1000).

Carlos Alcaraz si Novak DjokovicFoto: MATTHEW STOCKMAN / Getty images / Profimedia

>> VIDEO Iga Swiatek, victorie incredibilă în finala Turneului Campioanelor - WTA are o nouă lideră

ATP 1000 în Arabia Saudită - Calendarul începutului de an va fi dat peste cap

Sursa citată vorbește despre faptul că înțelegerea cu oficialii ATP ar fi deja făcută și că lipsește doar confirmarea oficială.

În ultima perioadă au existat tot mai multe zvonuri care dădeau ca sigură organizarea unei competiții importante în Arabia Saudită.

S-a speculat că una dintre cele nouă licențe din circuit (atâtea turnee de tip Masters sunt în acest moment) va fi cumpărată de arabi.

The Times vine însă cu o altă informație de ultimă oră: Arabia Saudită va primi organizarea unui al zecelea turneu de tip Masters, iar acesta va urma să aibă loc la începutul anului.

Mai precis, să se încheie cu o săptămână înainte de startul Australian Open, primul Grand Slam al anului. În mod normal, turneul major de la Melbourne debutează în jurul datei de 14, 15 ianuarie (în 2024 va avea loc între 14 și 28 ianuarie).

Turneul de la Riad ar urma să se desfășoare în ultimele zile din decembrie 2024 și primele din ianuarie 2025.

>> Novak Djokovic și marile obiective pentru finalul de sezon din ATP

Vor avea de suferit de pe urma acestei schimbări competiții precum United Cup (turneu pe echipe naționale) și întreceri precum ATP Brisbane, Adelaide sau Auckland (toate de categorie 250), după cum precizează Eurosport.

Sportivii nu vor mai acorda o importanță la fel de mare participării la competițiile enumerate mai sus, ținând cont că turneul de la Riad va fi unul de categorie 1000.

Întrecerea din Arabia Saudită ar urma să aibă premii totale de aproximativ 7 milioane de euro, iar marele câștigător va pleca cu un cec de un milion de euro.

În aceste condiții, este greu de crezut că jucătorii de top vor alege să mai joace la ATP Brisbane, Adelaide sau Auckland, acestea fiind turnee pregătitoare pentru Australian Open.

Circuitul ATP găzduiește în prezent nouă turnee cu licență 1000. Ele sunt: Indian Wells, Miami (ambele hard outdoor), Monte Carlo (zgură outdoor), Madrid (zgură outdoor), Roma (zgură outdoor), Canada (cu alternanța Montreal / Toronto - hard outdoor), Cincinnati (hard outdoor), Shanghai (hard outdoor) și Paris (hard indoor).