Alin Alexuc-Ciuraru a reușit joi calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris. Sportivul a avut o prestație excelentă la turneul preolimpic de la Istanbul, la lupte greco-romane, categoria 130 de kilograme.

Alin Alexuc CiurariuFoto: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

România are 83 de sportivi calificați la Jocurile Olimpice de la Paris

Fostul campion european din 2020 l-a învins în optimile de finală pe tadjicul Eduard Babenoşev, în sferturi a trecut de japonezul Sota Okumura, iar în semifinale l-a învins pe estonianul Heiki Nabi (nu se dispută finala, primii doi luptători de la fiecare categorie obţinând biletele pentru JO 2024).

Pentru Alin Alexuc va fi a patra ediţie a Jocurilor Olimpice, după Londra 2012 (locul 16), Rio 2015 (locul 5) şi Tokyo 2020 (locul 12).

Alţi doi luptători români la greco-romane rămân în cursă pentru calificarea la JO, Răzvan Arnătu şi Nicu Ojog, scrie Agerpres.

La cat. cat. 60 kg, Arnăut a trecut în preliminarii de indianu Sumit Sumit, în optimi s-a impus în faţa marocanului Ismail Ettalibi, în sferturi a câştigat confruntarea cu lituanianul Justas Petravicius, dar a pierdut semifinala cu azerul Murad Mamadov, care i-ar fi putut aduce calificarea la JO. Răzvan Arnăut va lupta vineri pentru bronz, iar în caz de succes va mai avea o şansă de a obţine biletul pentru Paris, contra celuilalt câştigător de bronz.

În cadrul cat. 87 kg, Nicu Samuel Ojog l-a învins în preliminarii pe Elias Lauofo Vaoifi (Samoa Americană), în optimi a dispus de elveţianul Damian von Euw, dar a pierdut în sferturi în faţa belarusului Kiril Maskevici. Ojog îl va înfrunta vineri în recalificări pe polonezul Arkadiusz Kulynicz, cu potenţial de a se bate pentru bronz.

Meciul dintre câştigătorii medaliilor de bronz oferă un bilet la JO 2024.

La cat. 67 kg, Mihai Radu Mihuţ l-a învins în preliminarii pe turkmenul Begmyrat Nobatov, dar a fost întrecut în optimi de kazahul Din Muhamed Koşkar.

Ilie Cojocari a pierdut în şaisprezecimile de finală ale cat. 77 kg în faţa sârbului Viktor Nemes.

România participă la turneul preolimpic mondial de la Istanbul cu 13 sportivi, fiind reprezentată de opt la lupte libere, patru la masculin şi patru la feminin.

Alin Alexuc-Ciurariu este al doilea luptător român calificat la JO 2024, după ce Andreea Beatrice Ana a obţinut biletul la turneul preolimpic european de la Baku.

Team Romania are în acest moment 83 de sportivi calificaţi la JO 2024, la 12 sporturi. Halterofilele Mihaela Cambei (cat. 49 kg) şi Loredana Toma (cat. 71 kg) sunt şi ele calificate, dar lipseşte oficializarea.