Novak Djokovic a rescris istoria tenisului la ediția din acest an a Roland Garros, acolo unde a cucerit al 23-lea titlu de Grand Slam al carierei, după ce l-a învins în trei seturi pe Casper Ruud, scor 7-6(1), 6-3, 7-5.

Novak DjokovicFoto: JULIEN DE ROSA / AFP / Profimedia

>>> VIDEO Novak Djokovic rescrie istoria tenisului - Imagini impresionante de la Roland Garros

Novak Djokovic, onorat de prezența lui Yannick Noah la finala câștigată împotriva lui Casper Ruud

Aflat pe locul 3 în ierarhia ATP înainte de Roland Garros, Novak Djokovic a reușit să cucerească al treilea său titlu la Paris, al 23-lea din carieră.

Fostul lider ATP a devenit primul jucător din circuit care obține cel puțin 3 succese la fiecare turneu de Grand Slam, o performanță unică în tenis.

La finalul disputei în care l-a surclasat pe Casper Ruud, Nole a stârnit zâmbete pe arena Philippe Chatrier, declarând că încă este în căutarea unui profesor de limba franceză.

„Voi începe să vorbesc în franceză. Mulțumesc tuturor pentru atmosfera specială pe care ați creat-o. E un moment foarte special în cariera mea și mă bucur că sunteți alături de mine. Sunt fericit că am ajuns la acest număr de titluri de Grand Slam câștigate.

Acest turneu a fost întotdeauna foarte important pentru mine, foarte greu de câștigat. Am multe emoții acum, sunt foarte fericit că s-a întâmplat aici să câștig al 23-lea meu trofeu. Încă mai caut un profesor de franceză, să știți.”

Djokovic a avut cuvinte frumoase și pentru adversarul său din finala de la Paris, dar a subliniat că și prezența lui Yannick Noah l-a încântat și onorat.

„Casper, îți mulțumesc, ești unul dintre cei mai buni oameni din circuit și nu mă refer doar la jocul tău. Ești o persoană grozavă pe teren și în afara lui. Cred că e foarte important în prezent să vorbim despre valorile morale, am un mare respect pentru tine și pentru echipa ta.

Îmi pare rău de rezultatul de azi, dar ai avut câțiva ani grozavi aici, vei câștiga aici. Asta vorbește despre calitatea din jocul tău. Îți doresc să câștigi împotriva tuturor, mai puțin când joci cu mine. Dacă pierd devreme într-un Grand Slam, e ok, poți câștiga (râde).

E o onoare pentru mine că alături de noi se află Yannick Noah. Eu eram micuț când te-ai retras din tenis, dar întotdeauna am apreciat jocul tău. Ai adus o nouă energie pe teren și în afara lui, pozitivitate oamenilor.”

Nu în ultimul rând, Novak Djokovic a mulțumit staff-ului său pentru încă un trofeu câștigat.

„Echipei mele, familiei mele, vă mulțumesc tuturor, nici nu știu ce să spun, ați trecut alături de mine prin multe turbulențe. Vă mulțumesc că m-ați suportat. În spatele ușilor închise v-am cam torturat, așa că vă mulțumesc că-mi sunteți mereu alături.

Mulțumesc mult și lui Amelie Mauresmo, e un turneu foarte bine organizat. Fiecare jucător își dorește să fie aici și să câștige acest trofeu. Sunt privilegiat că am câștigat de trei ori aici.

Vorbesc cam mult. Copiii mei sunt aici, am încercat mereu să le transmit cele mai bune valori, sper să fie inspirați de aceste momente. Vreau să transmit un mesaj tuturor celor tineri. Aveam 7 ani și îmi doream să devin numărul 1 în lume.

Au fost realizări extraordinare. Am avut puterea să-mi creez propriul destin, am crezut în ceea ce pot să fac. Luptați și credeți, creați-vă viitorul.

Începe să-mi placă să vorbesc cu voi. Mulțumesc tuturor fotbaliștilor din tribune care au venit să ne vadă, Mbappe, Ibrahimovic, Tom Brady, Giroud, spre că nu am ratat pe nimeni. Vă mulțumesc! Ne vedem la anul!” - a încheiat Novak Djokovic.