Au existat momente în care Sorana Cîrstea a jucat de la egal la egal cu Iga Swiatek, dar lidera mondială și-a intrat treptat în ritm, s-a impus după o oră și 22 de minute de joc (6-2, 6-3) și s-a calificat în semifinale la Indian Wells, turneu de categorie WTA 1.000.

Sorana CirsteaFoto: William WEST / AFP / Profimedia

Rezumatul partidei dintre Sorana Cîrstea și Iga Swiatek

De știut:

  • Cîrstea a ajuns în premieră în sferturi la Indian Wells. Pe parcursul competiției, Sorana a trecut de Kimberly Birrell (115 WTA), Madison Keys (20 WTA), Bernarda Pera (43 WTA) și Caroline Garcia (5 WTA, ultima câștigătoare a Turneului Campioanelor).
  • Pentru prezența în sferturile de la Indian Wells, Sorana Cîrstea va primi un cec în valoare de 184.465 de dolari şi 215 puncte în ierarhia WTA de simplu.
  • În acest moment, Sorana are 838 de puncte, zestre care o plasează pe locul 74 în WTA Live, un salt de nouă poziții față de ultimul clasament dat publicității.
  • Iga Swiatek se va duela pentru un loc în marea finală a competiției din deșertul californian cu Elena Rybakina (favorită 10). Campioană la Wimbledon și finalistă la Australian Open, sportiva care reprezintă Kazahstan a învins-o în trei seturi pe Karolina Muchova (76 WTA), scor 7-6(4), 2-6, 6-4.

Statistica partidei dintre Sorana Cîrstea și Iga Swiatek

Ași: 1 - 1

Duble greșeli: 3 - 1

Puncte câștigate cu primul serviciu: 48% - 71%

Puncte câștigate cu al doilea serviciu: 45% - 50%

Puncte de break câștigate: 2/2 - 5/8

Lovituri câștigătoare: 12 - 19

Erori neforțate: 15 - 13

Total puncte: 43 - 60

Durată meci: 1 oră și 22 de minute.

Indian Wells, semifinale

Iga Swiatek (1) - Elena Rybakina (10)

Maria Sakkari (7) - Aryna Sabalenka (2).

Sorana Cîrstea - Iga Swiatek 2-6, 3-6, în sferturi la Indian Wells

Setul II

3-6 Iga câștigă rapid primele două puncte ale gameului. Sorana returnează în picioarele adversarei. Banda fileului anulează prima minge de meci a polonezei, mai rămâne una. Lovitură prea lungă a Soranei, Iga Swiatek se califică în semifinale la Indian Wells.

3-5 Sorana nu renunță la luptă, vine la fileu și forțează o eroare din partea adversarei (30-0).Un prim game alb pentru Cîrstea.

2-5 Iga găsește linia cu un serviciu puternic (primul ei as): 40-0.Retur câștigător de rever al Soranei. Încă o minge de game anulată de sportiva noastră, după un schimb spectaculos de lovituri. Swiatek plasează bine mingea, în colțul terenului, Sorana ajunge prea târziu și va fi nevoită să servească pentru a rămâne în meci.

2-4 Primele semne de nemulțumire ale liderei poloneze, după o eroare cu reverul. Străluciri sporadice ale Soranei, încă o scurtă superbă. Cîrstea leagă două gameuri.

1-4 Sorana nu mai are răbdare, pare că vrea să scape și ea mai repede de acest meci. Retur prea lung al româncei. Cîrstea trimite câteva mingi înapoi și Iga dă impresia că s-a relaxat puțin: două mingi de break pentru româncă. O primă veste bună: Sorana face break și scapă de bagel.

0-4 Iga se apără incredibil: Sorana a lovit de lângă fileu, dar poloneza a trimis mingea peste ea și românca nu a mai putut răspunde. Încă un break, după prima dublă a Soranei din această manșă.

0-3 Cîrstea câștigă tot mai rar puncte, Iga pare de neoprit: încă un game în dreptul polonezei.

0-2 Sorana face pasul în teren și câștigă un punct de lângă fileu. Moralul româncei a fost la pâmânt în ultimele minute. Iga pune din nou presiune și se desprinde.

0-1 Seria câștigătoare a polonezei continuă: al cincilea game consecutiv adjudecat de Iga.

Setul I

2-6 Încă o eroare a Soranei, antrenorul îi oferă indicații, dar Iga a intrat deja în „modul avion” și nu mai poate fi deranjată de nimic. Forehand câștigător în diagonală al polonezei. Sorana salvează prima minge de set cu un as. Scurtă perfectă a româncei, care primește aplauze din tribune. Swiatek rămâne în game după un schimb câștigat tot cu o lovitură în cross. Iga profită de o minge mai scurtă a Soranei și obține încă o minge de set. Primul set se termină după o minge trimisă în fileu de Sorana Cîrstea.

2-5 Cîrstea și-a pierdut puțin ritmul, ratează tot mai multe lovituri. Game alb pentru Swiatek, după o lovitură bine executată de lângă fileu de poloneză.

2-4 Iga simte un moment de vulnerabilitate pe serviciul Soranei, forțează la retur (este ajutată și de o dublă greșeală a româncei) și face un nou break.

2-3 Thomas Johansson îi cere Soranei să pună mai multă presiune la retur. Iga comite surprinzător de multe erori, dar Sorana are meritele ei: rever în lung de linie perfect reușit de sportiva noastră. Swiatek o scoate în exterior cu serviciul pe Sorana și câștigă ușor punctul. Ajutată de banda fileului, Iga închide un game dificil pentru ea.

2-2 Sorana practică un joc agresiv, dar uneori apasă prea mult pedala și pierde puncte în care are inițiativa. Antrenorul Thomas Johansson îi spune româncei să nu se dueleze cu poloneza pe forehand și Sorana schimbă rapid tactica: punct câștigat pe reverul adversarei. Sorana salvează o minge de break. Sorana nu o lasă pe Iga să impună ritmul (așa cum este obișnuită) și egalează pe tabelă.

1-2 Un punct frumos câștigat de Sorana, care a insistat pe forehandul adversarei.Iga se desprinde destul de ușor în game, dar comite prima ei dublă greșeală și îi mai oferă o șansă româncei. Lovitură prea lungă a polonezei: 40-40.Swiatek prinde colțul terenului cu o lovitură în cross.Sorana face din nou pasul în teren și rămâne în game. Rever superb al Soranei, Iga a rămas pe centrul terenului. Minge de rebreak. Cîrstea pune presiune și Iga mai comite o eroare.

0-2 Sorana face deja prima dublă greșeală. Rever în lung de linie câștigător al polonezei. Românca trimite lung și o incomodează pe lidera mondială. Sorana forțează, dar trimite în fileu. Break pentru Swiatek.

0-1 Partida a început, Iga a câștigat primul punct după o eroare a Soranei.Românca stă destul de bine în schimburile lungi, dar nu găsește loviturile decisive. Cîrstea este agresivă, dictează ritmul cu forehandul și obține primul său punct de lângă fileu.Iga închide gameul cu un serviciu bun spre exterior.

Meciul va fi arbitrat din scaun de brazilianul Fabio Souza.

Iga Swiatek a câștigat tragerea la sorți și a ales să servească prima.

Sorana și Iga au intrat pe teren și au început încălzirea.

Partida dintre Cîrstea și Swiatek va începe în câteva minute.

Elena Rybakina (favorită 10) a învins-o pe Karolina Muchova (76 WTA) după o confruntare spectaculoasă, scor 7-6(4), 2-6, 6-4. Campioana de la Wimbledon va juca în semifinale împotriva câștigătoarei meciului dintre Sorana Cîrstea și Iga Swiatek.

>> Ce spune lidera mondială despre meciul cu Sorana Cîrstea din sferturile Indian Wells

>> Sorana Cîrstea și secretul traseului spectaculos de la Indian Wells

>> Ce a scris WTA despre meciul dintre Sorana Cîrstea și lidera mondială din sferturile Indian Wells

Indian Wells 2023, sferturi feminine

Aryna Sabalenka (2) - Coco Gauff (6) 6-4, 6-0

Maria Sakkari (7) - Petra Kvitova (15) 4-6, 7-5, 6-1

Elena Rybakina (10) - Karolina Muchova 7-6(4), 2-6, 6-4

Iga Swiatek (1) - Sorana Cîrstea 6-2, 6-3.

Indian Wells se desfășoară în perioada 6-19 martie, pe hard, iar pe cele două tablouri principale s-au aflat la start câte 96 de jucători. Competiția oferă câte 8.800.000 de dolari la masculin și la feminin. Campioni en-titre sunt Taylor Fritz și Iga Swiatek.