Sorana Cîrstea va juca împotriva polonezei Iga Swiatek în sferturile competiției „WTA 1000” de la Indian Wells, iar siteul oficial al circuitului feminin a prefațat întâlnirea româncei cu lidera ierarhiei mondiale.

Sorana CirsteaFoto: Noushad Thekkayil/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Iga Swiatek se simte mai bine ca niciodată - Sorana Cîrstea învață cum să iubească deșertul

WTA a analizat începutul excelent de sezon al sportivei din Polonia, dar a precizat că jucătoarea noastră poate pune probleme oricărei adversare într-o zi bună.

„Iga Swiatek şi Elena Rybakina sunt la un meci distanţă de a se întâlni într-o semifinală care va propune un duel între două campioane de Grand Slam. Ambele jucătoare au partide contra unor jucătoare care nu sunt capi de serie, în sferturile Indian Wells.

Înfricoşător pentru toate celelalte jucătoare din WTA, Iga Swiatek se simte mai bine ca niciodată la Indian Wells, spunând că joacă 'din ce în ce mai bine' şi că e 'pregătită de orice'.

Acum 12 luni, Swiatek a fost nevoită să revină de la 0-1 la seturi în duelurile cu Anhelina Kalinina, Clara Tauson şi Angelique Kerber, în cursa spre titlul de la Indian Wells. Acum, a cedat doar 14 gameuri în cele 3 meciuri jucate, 9 dintre ele în duelul din turul trei, cu Bianca Andreescu.

Clasată pe locul 83 WTA, Sorana Cîrstea învaţă cum să iubească deşertul şi condiţiile de la Indian Wells. În primele sale 9 participări la acest turneu, românca a câştigat doar 5 partide. Anul trecut, însă, a atins turul 4 pentru prima oară, iar acum şi-a continuat prestaţiile bune.

Victoria ei împotriva Carolinei Garcia, în optimi, a însemnat primul succes în 6 ani în faţa unei sportive de TOP 5 WTA. Ultima oară când reuşea o astfel de performanţă se întâmpla la Beijing 2017, când o elimina pe Karolina Pliskova în drumul spre sferturi.

În vârstă de 32 de ani, Cîrstea a trecut mai departe de sferturi într-un turneu WTA 1000 o singură dată, la Toronto 2013, unde a pierdut în finală.

Va avea cea mai dificilă sarcină din circuit atunci când o va înfrunta pe Swiatek, dar va fi încurajată de faptul că a jucat trei seturi cu poloneza în singura lor întâlnire anterioară. A fost una semnificativă pentru Swiatek, care a câștigat cu 5-7, 6-3, 6-3 în turul al patrulea al Australian Open 2022 pentru a ajunge în primul ei sfert de finală major pe hard”, notează WTA.

Meciul dintre Sorana Cîrstea și Iga Swiatek va fi al doilea al zilei de pe Terenul 1 de la Indian Wells și va începe undeva în jurul orei 21:30 (ora României). Partida va fi transmisă în format LiveBLOG pe HotNews.ro.

>> Ce spune lidera mondială despre meciul cu Sorana Cîrstea din sferturile Indian Wells

Sorana Cîrstea a revenit la cel mai înalt nivel datorită colaborării cu Thomas Johansson

„Cu o nouă abordare a tenisului, Cîrstea e gata pentru testul Swiatek. Sorana l-a angajat pe fostul mare campion Thomas Johansson pentru a o ghida, iar acesta i-a schimbat perspectiva în tenis. Acum, ea culege roadele noii colaborări, la Indian Wells.

Românca vede acum totul într-o altă lumină, iar mare parte din revenirea sa la cel mai înalt nivel i se datorează suedezului. După ce şi-a încheiat devreme sezonul 2022, cu o accidentare la umăr, Sorana Cîrstea a luat legătura cu Thomas Johansson, care în trecut i-a antrenat pe David Goffin, Maria Sakkari sau Borna Coric”, scrie WTA, care o citează apoi pe Sorana.

„Modul în care joc acum i se datorează lui. E important în atât de multe aspecte ale jocului meu. El e motivul pentru care evoluez atât de bine, sunt foarte fericită de modul în care decurge colaborarea.

Ca jucător, Thomas a fost capabil să citească perfect jocul adversarilor. Am lucrat mult cu el în direcţia asta. Mi-a explicat cum văd jucătorii din ATP anumite situaţii, cum le tratează. Încearcă să implementeze multe aspecte din jocul băieţilor în evoluţiile mele, atât tehnic, cât şi ca abordare” - Sorana Cîrstea, citată de WTA.

>> Sorana Cîrstea și secretul traseului spectaculos de la Indian Wells

Rezumatul primului meci dintre Sorana Cîrstea și Iga Swiatek

De știut:

  • Cîrstea a ajuns în premieră în sferturi la Indian Wells, turneu de categorie WTA 1000.
  • Pentru calificarea în sferturile de la Indian Wells, Sorana Cîrstea va primi un cec în valoare de 184.465 de dolari şi 215 puncte în ierarhia WTA de simplu.
  • În acest moment, Sorana are 838 de puncte, zestre care o plasează pe locul 74 în WTA Live, un salt de nouă poziții față de ultimul clasament dat publicității.
  • În cazul unei victorii fantastice cu Iga Swiatek (desigur că va fi foarte dificil să treacă de poloneză, dar nu imposibil), Sorana ar acumula 1013 puncte și s-ar afla pe 55 în WTA Live (am vorbi despre un salt spectaculos de 28 de locuri).
  • Câștigătoarea meciului dintre Iga Swiatek și Sorana Cîrstea se va duela în semifinale cu învingătoarea partidei dintre Karolina Muchova (76 WTA) și Elena Rybakina (favorită 10, campioana en-titre de la Wimbledon).

Indian Wells 2023, sferturi feminine

Aryna Sabalenka (2) - Coco Gauff (6) 6-4, 6-0

Maria Sakkari (7) - Petra Kvitova (15) 4-6, 7-5, 6-1

Karolina Muchova - Elena Rybakina (10)

Iga Swiatek (1) - Sorana Cîrstea.

Indian Wells se desfășoară în perioada 6-19 martie, pe hard, iar pe cele două tablouri principale s-au aflat la start câte 96 de jucători. Competiția oferă câte 8.800.000 de dolari la masculin și la feminin. Campioni en-titre sunt Taylor Fritz și Iga Swiatek.