Sorana Cîrstea (a șasea favorită) s-a calificat vineri în semifinalele turneului WTA de la Birmingham, sportiva noastră trecând după un meci de mare luptă de Donna Vekic (locul 92 mondial). Partida a durat două ore și 29 de minute, scor 5-7, 6-3, 6-4, în favoarea Soranei.

Sorana CirsteaFoto: Adrian DENNIS / AFP / Profimedia

De știut:

Pentru calificarea în semifinale, Sorana Cîrstea va primi $11.000 și 110 puncte în ierarhia WTA de simplu.

Pentru un loc în marea finală, Sorana Cîrstea o va avea de înfruntat pe învingătoarea partidei dintre Dayana Yastremska (79 WTA) și Shuai Zhang (54 WTA - favorită 8).

România mai are o reprezentantă la WTA Birmingham: Simona Halep (a doua favorită) va juca în sferturi cu Katie Boulter (141 WTA). Meciul va avea loc vineri și ar putea începe undeva în jurul orei 18:00. Partida va fi LiveText pe HotNews.ro.

Discursul Soranei Cîrstea după cel mai bun rezultat la carierei pe iarbă: calificarea în semifinale la WTA Birmingham

Sorana Cîrstea vs Donna Vekic, statistica partidei

Ași: 5-5

Duble greșeli: 11-11

Puncte câștigate cu primul serviciu: 66%-75%

Puncte câștigate cu al doilea serviciu: 47%-34%

Total puncte câștigate: 97-91

Puncte de break convertite: 6/9 - 5/10

Durată meci: 2h 29 min.

Sorana Cîrstea - Donna Vekic 5-7, 6-3, 6-4, în sferturile de la WTA Birmingham

Set III

A treia oară a fost cu noroc pentru Sorana: a profitat de a treia minge de meci, sportiva noastră a închis decisivul (6-4) și s-a calificat în semifinalele de la WTA Birmingham.

Serviciul o ajută pe Vekic într-un moment foarte delicat: Cîrstea a avut minge de meci la 5-3, însă jucătoarea din Croația a reușit să iasă cu bine din încurcătură.

Sorana salvează o minge de break și reușește să rămână în avantaj pe tabelă (4-3). Cîrstea își câștigă gameul de la lansare și mută toată presiunea pe adversară (Cîrstea conduce cu 5-3).

Sorana consolidează breakul de mai devreme: conduce cu 2-0 și va încerca să pună în continuare presiune de la retur. Se merge cu serviciul, iar Cîrstea conduce cu 3-2 în manșa decisivă.

Decisivul începe după minute bune: Donna Vekic a luat o pauză de vestiar care părea să nu se mai termine (metodă sau nu pentru a scoate adversara din ritm, trebuie făcut ceva cu aceste pauze de vestiar la care nu există o limită de timp). Forehandul Soranei este „on fire”, iar jucătoarea noastră începe decisivul cu un break.

Setul II

Cîrstea comite o dublă greșeală la minge de set, dar din fericire are puterea să o ia de capăt și să închidă până la urmă manșa: 6-3 (după 35 de minute). Un set decisiv va stabili jucătoarea care se va califica în semifinalele de la WTA Birmingham.

Jucătoarea noastră regăsește primul serviciu, iar acest lucru se vede instant: câștigă la zero gameul și trece din nou în avantaj în setul al doilea (4-3). Forehandul Soranei iese din nou la rampă: trimite mingea cu multă forță, are precizie, iar Vekic nu are soluții. Cîrstea se distanțează la 5-3 și este aproape de a trimite partida într-un set decisiv.

Cîrstea „leagă” trei gameuri consecutive: traversează un nou moment bun - agresivă și inspirată de la retur, mai rapidă decât adversara în deplasarea pe lateral (3-1 pentru Sorana). Din păcate, starea de grație se termină abrupt: Sorana este trădată de serviciu, caută liniile și comite erori neforțate, iar Vekic revine în set (3-2).

Sorana nu-și revine din punct de vedere mental, serviciul nu o mai ajută, iar Vekic acceptă cu mare drag cadourile venite din terenul advers: croata începe setul al doilea cu un break. Din fericire, Cîrstea reușește să oprească seria câștigătoare a adversarei (cinci gameuri la rând): face rebreakul și egalează pe tabelă (1-1).

Setul I

Vekic închide manșa pe propriul serviciu după 55 de minute. Sorana a avut oportunitățile ei mari: a ratat trei mingi de set la 5-3 în favoarea ei.

Din păcate, Sorana resimte la nivel mental cele trei mingi de set ratate: își pierde din concentrare și din energie, iar Vekic profită și ajunge să conducă nesperat cu 6-5 (în urmă cu doar câteva minute era 5-3 pentru Cîrstea).

Gameul al nouălea al partidei a fost și cel mai lung: Cîrstea a avut trei mingi de set, dar din păcate a scăpat printre degete oportunitatea de a închide manșa. Vekic s-a impus contra serviciului (5-4).

Donna comite trei duble greșeli în același game, iar în cele din urmă Sorana profită și face breakul.A fost un game în care croata a dorit parcă să facă toate punctele (5-3 pentru Cîrstea).

După 21 de minute, echilibrul a fost restabilit. Donna a intrat în sfârșit așa cum și-ar fi dorit în meci: și-a recăpătat încrederea, servește mult mai consistent, iar de la 3-0 pentru Sorana acum este 3-3.

Sorana comite o dublă greșeală, iar apoi găsește cu greu primul serviciu. Sportiva noastră este expusă, iar Vekic nu ezită și face pasul în față. Croata recupează breakul și se apropie pe tabelă (3-2).

Sorana menține nivelul ridicat, servește precis, iar tabela îi surâde în continuare: 3-0. Cîrstea interpretează o partitură ofensivă: mingea „întâlnită” devreme, lovituri câștigătoare de pe ambele părți. Momentan, are o viteză în plus față de Dokic.

Meciul a început cu Sorana la serviciu, iar gameul a fost unul în care Cîrstea și-a impus ritmul și nu a avut emoții. Donna a comis două duble greșeli, iar gameul de serviciu de debut a fost unul care i-a revenit sportivei noastre. Start foarte bun de meci pentru Sorana: 2-0.

De-a lungul timpului, Sorana și Donna s-au întersectat de patru ori în circuitul WTA, scorul directelor fiind 2-2.

Sorana Cîrstea vs Donna Vekic 3-2

2021, Birmingham: 5-7, 6-3, 6-4 pentru Cîrstea

2017, Biel: 6-4, 6-1 pentru Vekic

2015, US Open: 7-6(4), 2-6, 6-4 pentru Cîrstea

2015, Contrexeville, 7-6(4), 5-7, 6-4 pentru Cîrstea

2013, Birmingham: 6-2, 6-1 petru Vekic

Traseul virtual al Soranei Cîrstea la WTA Birmingham

Turul I - 6-3, 4-6, 6-1 vs Shelby Rogers

Turul II - 6-1, 6-1 vs Aleksandra Krunic

Sferturi - Donna Vekic

Semifinale - Dayana Yastremska / Shuai Zhang

Finală - Simona Halep / Camila Giorgi / Beatriz Haddad Maia.

Rothesay Classic Birmingham - Competiție pregătitoare pentru Wimbledon

Competiție de categorie WTA 250, turneul se dispută pe iarbă în perioada 13-19 iunie 2022. Are premii totale de $251.750, iar la start pe tabloul principal se află 32 de jucătoare. Campioana en-titre este Ons Jabeur, titlul cucerit anul trecut.

WTA Birmingham 2022: Distribuția punctelor și a banilor

Turul I: $2,725 / 1 punct

Turul II: $3,800 / 30

Sferturi: $6,200 / 60

Semifinale: $11,000 / 110

Finalistă: $19,750 / 180

Câștigătoare: $33,200 / 280.