Simona Halep și-a făcut viața ușoară contra lui Shuai Zhang datorită tacticii: nu a lăsat-o pe asiatică să dicteze ritmul, a avut procentaj ridicat de reușită pe primul serviciu și a fructificat toate mingile de break avute. După o oră și 8 minute, Simona s-a impus în două seturi (6-2, 6-3) și a obținut calificarea în turul al doilea de la WTA Madrid.

HotNews.roFoto: Hotnews

Simona Halep, mulțumită după primul meci alături de Patrick Mouratoglou.

Mesajul lui Patrick Mouratoglou după primul meci în calitate de antrenor al Simonei Halep

Zhang este genul de jucătoare care i-a pus de-a lungul timpului probleme serioase Simonei: agresivă, dictează ritmul, joacă la limită și produce multe lovituri câștigătoare.

Avertizată de cele două înfrângeri din trecut, Simona a avut o tactică clară: nu a lăsat-o pe asiatică să se desfășoare. A trimis de multe ori pe mediană, nu i-a deschis terenul adversarei și a fost ajutată în momentele importante și de loviturile aspre de la retur.

În plus, Halep a fructificat toate mingile de break avute (5/5), iar procentajul punctelor câștigate cu primul serviciu a fost de 78%.

Victoria obținută este una care nu poate fi pusă la îndoială, Simona având un singur moment de rătăcire: a fost condusă cu 2-0 în debutul setului al doilea, dar a reușit mai apoi să câștige patru gameuri la rând.

De știut:

  • În turul al doilea, Simona va da peste Paula Badosa (2 WTA). După forfaitul liderei mondiale Iga Swiatek, Badosa este principala favorită la câștigarea trofeului de la Caja Magica.
  • Pentru calificarea în turul al doilea, Halep va primi un cec în valoare de 45.095 de euro şi 65 de puncte WTA în clasamentul de simplu.
  • Simona Halep a câștigat turneul de la Madrid la edițiile din 2016 și 2017. De asemenea, ea a mai disputat finale în 2014 (învinsă de Maria Sharapova) și în 2019 (a cedat cu Kiki Bertens).
  • În 2021, Halep a părăsit turneul de la Caja Magica în faza optimilor (6-4, 5-7, 5-7 cu Elise Mertens).

Simona Halep - Shuai Zhang 6-2, 6-3 desfășurarea partidei de la WTA Madrid

6:3 Zhang își pierde răbdarea, forțează cu o dreaptă, dar mingea nu prinde terenul. Asiatica pare să fi rămas cu mintea la greșelile de mai devreme: mai comite una. Găsește apoi un backhand câștigător Shuai (15-30). Două mingi de meci, Zhang a trimis în plasă de pe mediană. Halep termină meciul cu un rever câștigător în lungul liniei. Patrick Mouratoglou zâmbește și strânge pumnul în direcția Simonei. Meciul a durat o oră și 8 minute.

5:3 Simona începe gameul de serviciu cu o dublă greșeală, dar trimite apoi un serviciu pe linie. Forehand în lungul liniei, iar Halep câștigă punctul. Zhang este mai inspirată și mai agresivă, dar greșește la minge de break. Asiatica a ratat prea multe momente importante pentru a putea câștiga gameul: Simona își face serviciul și se distanțează la 5-3.

4:3 Zhang își găsește mai bine ritmul de la lansare, iar gameul curge în favoarea ei (40-15). Seria de patru gameuri la rând a Simonei este întreruptă de Zhang. Acum, Halep conduce cu 4-3 și va urma la serviciu.

4:2 Simona mai trimite un as, iar apoi închide următorul punct de la fileu (40-15). Halep nu găsește terenul cu un lob, scorul se strânge (40-30). Halep închide la timp gameul, ea conduce acum cu 4-2.

3:2 Zhang nu poate închide gameul, Simona se agață de fiecare minge. Cu mare șansă, Halep câștigă o minge de la fileu. Jucătoarea noastră trece pentru prima dată în avantaj pe tabelă în setul al doilea. A avut și ceva noroc, dar până la urmă marele merit a fost că nu a renunțat în niciun moment.

2:2 Încă o dată Halep încearcă să se apere cu un slice, dar efectiv această lovitură nu o ajută astăzi. Revine cu serviciul însă Simona (a trimis și un as). Game câștigat de Halep, ea revine de la 0-2 la gameuri și egalează situația pe tabelă.

1:2 De lângă fileu, Simona ratează un voleu drive de forehand, iar publicul o încurajează. Încă un slice ratat de Halep, se vede clar că nu stăpânește această lovitură. 40-0 pentru Shuai. Simona rămâne în set, returnează ceva mai lung, iar acum avem egalitate (40-40). Retur în lungul liniei, iar Halep are minge de break. Simona câștigă cinci puncte la rând, iar de la 40-0 pentru Zhang câștigă un game care părea pierdut. Halep a recuperat breakul.

0:2 Unele erori din partea Simonei. Revine însă cu un serviciu bun la exterior. Halep variază, schimbă colțurile, iar Zhang este obligată să lovească numai din deplasare. Asiatica face pasul în teren și face diferența cu o dreapta inside-in. Încă un contre pied, iar Shuai are o minge de break (30-40). A doua minge de break după o dublă a Simonei. Un forehad al Simonei se duce mult în aut, iar chinezoaica face breakul. Zhang conduce cu 2-0 în setul al doilea.

0:1 Zhang servește în debutul setului al doilea. Un game în care asiatica este în control. Găsește foarte bine și un contre pied Shuai, iar acum ea conduce cu 1-0.

6:2 Simona servește cu mingi noi și o face bine. Mouratoglou o aplaudă din lojă. Zhang găsește colțul terenului de la retur, ce minge! Halep pune presiune după ce îi intră serviciul unu. După 29 de minute, Halep câștigă primul set cu 6-2. A fost o manșă dominată de jucătoarea noastră.

5:2 Simona încearcă să se apere cu un slice, dar mingea rămâne în fileu. Halep a avut mereu probleme cu sliceurile, indiferent de pe ce parte au fost executate. Simona trimite cu adâncime, aproape de baseline, iar Shuai este incomodată vizibil. Gameul se prelungește, egalitate. Chinezoaica își câștigă gameul de serviciu, scorul este 5-2 pentru jucătoarea noastră.

5:1 Pe un serviciu doi moale, Zhang returnează imparabil. Vine însă apoi o nouă eroare: Zhang vrea cu orice preț să evite schimburile lungi, iar de aici apar atâtea greșeli neforțate. Primul serviciu nu îi funcționează Simonei în acest game, iar apoi vine și o eroare: 15-40. Halep simte foarte bine unde va trimite adversara, iar apoi o pasează pe Zhang în lungul liniei. Cele două mingi de break sunt salvate. Din defensivă, Halep trimite un passing de forehand în cross scurt: ce execuție! Este 5-1 în acest moment.

4:1 Simona este agresivă de la retur, iar planul tactic al lui Shuai nu funcționează. Chinezoaica face pasul la fileu și închide punctul. Zhang este o bună jucătoare de dublu, iar acest lucru se vede din plin. Încă un break al Simonei: defensiva este la înălțime, iar forehandul a scos-o pe adversară din zona de confort.

3:1 Simona se apără foarte bine, trimite din defensivă mingi înalte, nu-i dă ritm adversarei, iar punctul îi revine. Shuai joacă la totul sau nimic, iar până acum are multe erori. Zhang trimite direct câștigător de la retur. Urmează un as, iar Simona se desprinde la 3-1.

2:1 Zhang face un pas în față după un serviciu bun și câștigă punctul. Simona pune prea multă forță pe un forehand, mingea nu prinde terenul. Halep trimite scurt, iar Shuai atât așteaptă: trimite decisiv cu dreapta. Sunt însă destule erori în jocul asiaticei. Zhang câștigă gameul de serviciu, este 2-1 pentru Halep.

2:0 Simona are parte de un început de meci foarte bun: se deplasează și lovește destul de bine. Zhang nu este lăsată momentan să-și facă jocul agresiv. Backhand în cross perfect: Halep conduce cu 2-0 după doar patru minute.

1:0 Meciul a început cu Shuai la serviciu. Un game în care Halep este inspirată de la retur, iar breakul vine fără emoții.

Cele două sportive sunt la încălzire.

Julie Kjendlie este arbitrul din scaun al disputei.

Meciul va începe undeva în jurul orei 14:00.

Din păcate, Sorana Cîrstea a părăsit turneul de la Caja Magica din turul întâi: 4-6, 2-6 cu Nuria Parrizas-Diaz.

De-a lungul timpului, Simona și Shuai s-au întâlnit de patru ori, scorul fiind egal (2-2).

Ultimul meci a avut loc la Wimbledon 2019, în faza sferturilor, iar Halep a avut câștig de cauză în două seturi, scor 7-6(4), 6-1. De altfel, Simona avea să cucerească titlul de Grand Slam de pe iarba londoneză.

De cealaltă parte, Zhang a trecut de Halep la Australian Open 2016, scor 6-4, 6-3, Simona fiind la acel moment a doua favorită a întrecerii de la Melbourne, și la Beijing (tot 2016), scor 6-0, 6-3.

Simona Halep, traseul virtual de la WTA Madrid

Turul I - Shuai Zhang

Turul II - Paula Badosa

Optimi - Coco Gauff

Sferturi - Ons Jabeur

Semifinale - Victoria Azarenka

Finală - Maria Sakkari / Garbine Muguruza.

WTA Mutua Madrid Open are loc în perioada 28 aprilie - 7 mai pe zgura din complexul de la Caja Magica. Face parte din categoria WTA 1000, are premii totale în valoare de $6.575.560, iar campioana en-titre este Aryna Sabalenka. Simona Halep s-a impus la edițiile din 2016 și 2017.