Elina Svitolina i-a anunțat pe conducătorii WTA că nu va juca împotriva rusoaicei Anastasia Potapova la turneul de la Monterrey (Mexic), acolo unde era cap de serie numărul unu. La puțin timp, a venit o primă reacție oficială și din partea Potapovei, sportivă care se află pe locul 81 în lume.

Anastasia PotapovaFoto: Maksim Konstantinov/SOPA Image / Shutterstock Editorial / Profimedia

A șasea zi de război în Ucraina - Cele mai importante evenimente sunt LiveText pe HotNews.ro.

Într-o postare pe Twitter, Potapova vorbește despre faptul că sportivii profesioniști se simt acum "ostatici" ai unei situații în care nu au nicio vină.

Sportiva din Rusia condamnă ceea ce se întâmplă în Ucraina și spune că este împotriva durerii și a războiului. Pe scurt, Potapova vrea pace și să fie lăsată să joace tenis.

Jucătoarea spune că nu s-a gândit niciodată la țara de unde vine adversara, ea luptând pentru victorie împotriva tuturor rivalelor din circuitul mondial.

"Sunt străină de politică, dar sunt împotriva durerii, a lacrimilor și a războiului. Pacea unește lumea, iar copiii trebuie să poată să viseze în continuare", a spus Anastasia Potapova.

Vladimir Putin are însă și susținători: Alexander Povetkin, fost campion mondial la box, a scris pe Instagram o postare prin care încearcă să justifice decizia acestuia de a invada Ucraina, susținând că unul dintre motive ar fi "lupta împotriva nazismului". Fostul sportiv și-a atras multe comentarii negative.

Stabilită de ani buni în SUA (Bradenton, Florida), Maria Sharapova a avut și ea o primă reacție după invadarea Ucrainei de către Rusia. Criticată de unii internauți pentru lipsa de reacție, Masha a postat marți un mesaj pe Instagram. Ea a cerut pace și "asigurarea siguranței viitorului copiilor noștri".

Marta Kostyuk și Lesia Tsurenko critică WTA

Elina Svitolina nu este singura jucătoare ucraineană care deplânge lipsa de reacţie a WTA la invazia rusă. Marta Kostyuk (54 WTA) şi Lesia Tsurenko (127 WTA) au intervenit şi ele pe reţelele de socializare.

"Noi, jucătoarele ucrainene, am dori să ne exprimăm marea noastră surpriză şi dezamăgire faţă de lipsa de reacţie la situaţia din patria noastră.

Este deosebit de ciudat că în cazurile anterioare de nedreptate socială şi hărţuire sexuală (acestea se referă la cazul Shuai Peng), răspunsul WTA a fost rapid, adecvat şi îndrăzneţ. Cerem ca WTA să condamne imediat guvernul rus şi să anuleze toate turneele desfăşurate în Rusia", au afirmat cele două sportive, conform lequipe.fr.